Gunillas tankebok år 2000
År 2000

2000-07-30

Mina framtidsplaner för hemsidan och dagboken är att i stället för Dagbok skriva en tankebok när andan faller på - alltså inte lika regelbundet som tidigare. Mitt behov av att bearbeta livet genom att skriva, kommer alltid att finnas. Däremot kommer tiden inte att räcka till att skriva så regelbundet som jag tidigare gjort.

Jag döper härmed om dagoken till

Gunillas Tankebok

och så får vi se vad det blir av det!

 
Ur Tankeboken
Augusti
8

15

September

1

9

16

     
    Oktober

3

26

 19      

November

           

December

 6

13 20 29    

Tankar från år 2001 hittar du här!


 

 

 

2000-12-29
Sköna dagar med familjen och några dagar ensam med Åsa har varit underbart avkopplande. Nu börjar livskraften komma tillbaka!
Idag har vi fått minst en dm snö! Ljuvligt!
Ikväll ska vi göra lasagne och äta ris ala malta när Jan kommit med Morabussen. Sedan blr det "myspys" framför TV:n. I morgon flyttar Åsa till sin pappa, Elin har rest upp till Luleå för att hälsa på sin kompis Elin. Jan och jag firar nyåret utan barn.

2000-12-20
Nu är det vitt på market och isvindar i luften!
Här är en liten
Hälsning för den som vill!

2000-12-13
Regnet öser ner - men julpynt, Luciasånger, lussebullar och pepparkakor har fått även mig att inse att Julen står för dörren...
Jag ser fram emot en lång ledighet. Jul tillsammans med barnen, mina föräldrar och en syster. Nyår med Jan och många långa sovmornar, pusselläggande, julnötter, glögg, bokläsning och långpromenader lär det också bli!
Njut!


 

 

 

2000-12-06
Ifall någon undrar så har ni alldeles rätt... jag hinner inte med min tankebok nu för tiden! Dels är kvällarna alldeles för korta och dels har jag annat för mig. Matlagning, tvätt, läxläsning, skjutsande till aktiviteter 3 kvällar i veckan och ja, sedan har det inte funnits så mycket tid över!

Nu har det inte regnat på några dagar och vi har faktiskt sett både sol, måne och stjärnhimmel! Ett tag funderade jag på att bygga en ark - det kändes som om syndafloden kommit över oss. I november slog vi rekord - Borlänge hade 5 soltimmar på en hel månad!!! ( 10% av av vad vi brukar ha) Bara Uppsala var värre - de hade 4 soltimmar...

Jag har skaffat bredband och konkurrensen om datorn har ökat betydligt. Elin ICQ:ar med Luleåvännerna och har en hemsida på Skunk. Åsa mailar och spelar spel men ibland kan jag komma åt och underhålla min hemsida och surfa lite.

Det blir en del kärleksdikter nu för tiden. Det är så svårt att finna orden för alla känslor som har väckts i mig. I Jan har jag funnit en underbar livskamrat och vi delar vardagen via telefon och träffas de flesta helger. Varje stund med honom är en högtidsstund.
Jag läser dikter och förundras över att någon över huvud taget lyckas uttrycka det där onämnbara som bara känns och är.
Maria Wine är bara ett exempel...

Jag älskar dig
med styrkan av min livsångest
med markens rop efter regnets kyssar
med höjden av min glädje
med djupet av min sorg

Jag dricker ditt ljus
jag dricker ditt mörker
Mina ögon vakar som fågelskuggor
över ditt sinne som är strimmigt
av årstidernas vattenfall

Jag älskar dig
med mina händers frihetslängtan
älskar dig från kaktussnåret
kring mitt kaos
älskar dig med avståndets djärva mod
med närhetens fega ångest

Jag längtar ständigt efter dig
så som natt och dag längtar efter varann
Jag åtrår dig
så som livet åtrår evigheten!

(Maria Wine)


Eftersom jag inte gjort någon egen julhälsning, får ni ta del av Irens!
GOD JUL!

Med mailen kom idag denna fina award!
Tack!!!!

Så här skriver Agnetha:
Grattis till veckans vinst! Du ska veta att just Du inspirerat mig att fortsätta att göra hemsidor. Tack!
Motiverting:
En jättesnygg och snabbladdad sida. Precis så här skulle jag vilja ha min.

2000-11-19
I helgen gjorde jag en snabb resa till Skåne med bil via Stockholm.  Jag hämtade min syster Karin och vi hämtade upp diverse prylar som mamma och pappa behövde bli av med. I dag bilade jag i ösregn hela vägen från Bjärnum till Falun - hu så deprimerande med allt regn...

Min mailbox fylls med vinterhälsningar - det är underbart med den hoppfullhet vi ändå har!!


2000-10-26

Oktober försvinner med rasande fart. Hösten är definitivt här. Asfalten blänker svart i höstmörkret och det snöade visst i Luleå i dag!
Jag tycker att tiden rusar fram: frukost, jobb, tvätt, matlagning, läxläsning, disk, sova -frukost, jobb, tvätt... Ekorrhjulet!!!
Men tiden är också full med små ljuvliga stunder med tid för eftertanke och vila. Där skiljer livet sig från tidigare... 
Födelsedagsmiddag med Åsa, telefonsamtal och möten med Jan, existensiella samtal med Elin, photoshop  på jobbet, skratt och välmående...
Barnen har snart höstlov och ska resa till kompisarna i Luleå. Jag ska ta emot mina ungdomsväninnor i helgen och därefter vardagspendla från Mora för att få träffa Jan lite extra. Allhelgonahelgen inleds med en semesterdag och lite kompledigt, så jag upplever också att det blir ett litet avbrott i vardagen!

Trevlig Allhelgonahelg!


 


2000-10-03
Höst!!!!!!!!
Trots regntung himmel och en rejäl höstförkylning mår jag underbart bra!
I vardagsrummet står en nyinköpt soffa, två nya fåtöljer och ett nytt bord. Elin och jag sover i nya sängar. Vi har börjat vårt nya liv och njuter av den stora skillnaden mot våra senaste slitiga år!

I helgen kom familjen Ylikangas från Luleå och hälsade på. Vi hjälptes åt och fungerade som "släktingar" under hela vår Luleåtid. Det var fantastiskt roligt att träffas. Nu kunde vi visa dem hur vi bor. Vi vandrade runt i Falun, åt lunch på Kopparhatten, bilade till Siljan, gick ut på långbryggan i Rättvik och besökte Tällberg och Leksand - som är så typiskt Dalarna.

Förutom arbete, trygg ekonomi och andra saker som bidrar till mitt "välmående" är jag mycket lycklig över att jag träffat Jan, min särbo. Livet känns fantastiskt, som om jag fått tillbaka en kroppsdel som jag inte visste att jag saknade eller att den sista pusselbiten fallit på plats. Jag är utan tvekan hel - helare än någonsin ...som vanligt måste jag ta hjälp av någon annan för att uttrycka det jag inte finner ord för:

Då ser dina ögon på mig. 
Och jag ser in i dina ögon, 
deras centrum av levande mörker 
Och din hud kring 
ögonen blir mjuk 
ändlöst mjuk 
under mina fingrars 
huds toppar. 

Omfamna mig! 
Dina ögons ljus 
är mina 
ögons ljus. 

Min hud nära din hud 
Min själs hud nära din 
Våra språk, vår musik 
flätas, vrider sig outhärdligt 
Tills vattnet och leendet kommer 
Din dans är i glädje 
Jag svarar dig, spelar 
Dansande spelar jag, 
sjunger talar. 
(Göran Sonnevi) 


   

 


2000-09-16
I somras hade jag en fin romans med en fin man. När min arbetssituation hade löst sig och jag började se en framtid kunde jag också öppna mig inför min önskan att hitta en ny livskamrat. Det var som att öppna en helt ny värld för mig... att vara förälskad som 46-åring var sjutton så mycket bättre än som 20-åring... fast det är så mycket mer som ska fungera och stämma när jag numera har familj och större krav på min tillvaro. Vi är numera mycket goda vänner och jag är glad över de härliga veckor vi upplevde tillsammans.

Jag fortsatte mitt sökande efter LIVSKAMRATEN - kärleken... och tror att jag funnit honom! Nu kan jag inte skriva i min tankebok på ett tag - detta är alldeles för privat och omtumlande!
Återkommer när och om jag landar!!!!!!!!!!


Jag önskar er en skön höst och visar stolt upp den Award jag fick av Micke i veckan!

 


2000-09-09
Igår fick jag mig ett gott skratt!
Anett, en av mina nya trevliga arbetskamrater, hade besökt min hemsida och undrade vad det var för speciellt med män i kolt.... Det visade sig att jag i min hundralista hade skrivit kolt i stället för kilt!!!!!!!!!!!
Kolt är enligt ordlistan en jacka utan knäppning (används bl a i samedräkten)... Nåväl, när jag skrattat färdigt frågade jag om hon hittat fler stavfel och det hade hon sa hon lite försiktigt.... Å, vad härligt med människor som vågar vara ärliga - nu har jag rättat flera förargliga stavfel tack vare henne!

Solen strålar, klockan är 12.00 och jag har slöat hela morgonen. Ska snart ut på en cykeltur och njuta av hösten!
Barnen har flyttat till sin pappa som numera också bor i Falun, så jag ser fram emot en härlig självvald ensam helg med tid för naturupplevelser och reflektion!

 

 


2000-09-01

Fredagskväll i september...

Köksgolvet är nyskurat, katterna surar över att dammsugaren surrat. Elin sitter vid den andra datorn och spelar Sims, Åsa är på Lilltorpet på Mellanstadiedisco med sina nya klasskamrater!

Nöjd och trött sitter jag och pustar innan jag ska åka och hämta Åsa. Äntligen har de en mamma som kan hämta och skjutsa men egen bil!
Veckan har varit lika intensiv som den förra, mina arbetsuppgifter håller på att klarna och jag känner mig mer hemmastadd på arbetsplatsen. Barnen är nöjda och har haft tur och hamnat i bra klasser. Jag har varit på föräldramöte i båda klasserna och känner mig betydligt tryggare än innan skolstarten. Tvättmaskinen är installerad och går för fullt. Första kvällen stod vi alla tre och följde lyckligt hur den sköljde, centrifugerade och tömde... Diskmaskinen har ännu inte blivit inkopplad men står på plats och väntar!

Jag tycker att det är tröttsamt med allt det nya, trots att jag är relativt hemmastadd i både Falun och Borlänge. Var ska jag klippa mig, var ska jag tanka bilen? Små vardagliga uppgifter blir stora och lite tunga när allt är nytt. Barnen uttrycker bra hur det känns när man inte riktigt känner sig hemma, man känner sig lite dum och efterhängsen - behöver hjälp och stöd från omgivningen och fast de gärna hjälper till är det inte en helt behaglig känsla...
Vi tycker alla tre trots detta att det är spännande med våra nya kontakter och relationer och jag tror det är en nyttig erfarenhet för oss.

 

 

2000-08-24

Så sitter jag och samlar tankarna efter nästan ännu en arbetsvecka. Jag är inte riktigt lika trött som förra veckan men barnen är trötta!!
Min mailbox har fyllts av brev från 4050-listan. Bara i morse kom 56 mail!! Vi har en livlig diskussion igång om Mona Sahlin, Lill Lindfors, hästar, arbetsmarknad och rotlöshet. Jag lär mig att slänga mycket men många tankar väcks och ett och annat inlägg kan jag inte hålla mig ifrån.
Jag försöker förstå vad jag förväntas göra på mitt arbete. Många av mina nya kontakter känns spännande och givande. Banklån och flyttbidrag lyser upp min framtid. Mycket energi går åt till att jaga A-kassan och AF för att få ut mina sista pengar... och så rörmokaren som ska inatallera disk- och tvättmaskinen - var håller han hus. Musikskolan ska kontaktas, föräldramöten på båda barnens skolor, hårklippning och extranycklar, underredsbehandling (av både mig och bilen), veckostädning, tvättstugetid(irriterande att vänta på rörmockaren), altanräcket har ännu inte fixats av snickaren som skulle varit här förra veckan, barnens dator borde packas upp...

Men vadå.... här sitter jag och mår bra!! Vill inte ha det annorlunda - det här är livet!

 

 
 

2000-08-21

Här hittar ni 4050-listan. En mailinglista för personer födda under 40- och 50-talet:

Idag började skolan för flickorna! De verkar nöjda båda två, även om Åsa saknar sin gamla klass och tycker att den här är mycket annorlunda!

Igår åkte vi till IKEA utanför Gävle. Tidigare var vi tvugna att åka till Sundsvall för att komma till närmaste varuhus. Nu tyckte vi att det inte var någonting att åka de 18 milen tur och retur...

2000-08-19

Jag är med i mailinglistan för 40- och 50-talisterna och där diskuterar vi stort och smått. Just nu är det tankar om tid och rum som debatteras.

Mina tankar om tiden, slöhet och livet...

I sommar har jag läst Bodil Jönssons bok "Tio tankar om tid". Hon skriver bl a om TTT. Tankar Tar Tid!
I vår tid glömmer vi ofta bort att låta tankarna ta tid, att tillåta oss att "dagdrömma" och stirra ut i tomma intet. Jag skulle villa kalla detta för reflektion och att stirra in i det fyllda jaget i stället... Då blir det positivt och kreativt i stället för de negativa slöhetsbegreppen dagdröm och tomma intet.

Det känns ibland som om livet är ett framrusande tåg som jag springer efter och försöker hinna med, men aldrig lyckas, mer än mycket tillfälligt. Ibland tvingas jag att stanna för att hämta andan, då kommer den obehagliga känslan att tiden går fortare och fortare... Snart tar jag ny fart och springer efter tåget igen! Jag vill inte känna att tiden rusar ifrån mig och att jag inte hinner med.
Om jag i stället slutar springa, stannar ofta och när jag själv vill, händer något intressant. Det kommer ett nytt tåg som går lite långsammare och jag hinner med. Ibland har jag låtit så många tåg gå iväg utan mig att jag blivit lite orolig - jag kanske är för slö - kan det vara bra... Men det kommer alltid nya tåg och jag har aldrig ångrat att jag väntat, för mitt "rätta" tåg kommer alltid när jag är mogen för det!

Om det är att vara lat att tillåta sig dagdrömma ( läs reflektera) och stirra ut i tomma intet (läs lyssna på sitt innersta), då vill jag vara lat!

 

 

2000-08-15

Sent i går kväll kom det sista flyttlasset från Luleå. Bl a blev cyklarna kvar där uppe och de har vi verkligen saknat. Falun är en bra cykelstad!
Efter två intensiva, roliga och intressanta arbetsdagar, såg jag fram emot att cykla runt i Falun och njuta av värmen i kväll- det är mulet och varmt men... VAR ÄR CYKELPUMPEN?
Det blev för mycket för en trött själ som mig, jag gjorde ett tappert försök att leta och försöka minnas om jag sett den, men till slut gav jag upp och hamnade här bakom tangentbordet i stället!

 

 

 


2000-08-10

Nu har jag landat! Jag behövde som vanligt tid för reflektion och eftertanke. Tänk att jag har så svårt för att bara vara och låta tiden ha sin gång... Vill oftast rusa i förväg och vill så mycket ...allt genast...
I går kom Banverkets personaltidning, Rallaren, i min brevlåda. Så det overkliga blir allt mer verkligt! Idag var jag hos en gammal kompis och åt lunch och lånade symaskinen för att få några sömmar sydda. Vi satt i solen och drack kaffe och jag fick smaka hennes hemgjorda likör! Härligt semestrigt syndigt - mitt på blanka vardagseftermiddagen... I morgon ska jag till Dalhalla utanför Rättvik och lyssna på Puccinis Turandot. Det ska bli spännande att uppleva både miljön och musiken.
På måndag börjar jag arbeta och jag är beredd... Visst finns många småsaker kvar att fixa, men jag har hunnit det jag måste och känslorna har hunnit i fatt mig. Jag står stadigt och ser med tillförsikt fram emot en riktigt bra höst!!!

 

 

2000-08-08

Sakta, sakta börjar jag förstå att jag har flyttat, jag ska bo här nu, jag har kommit hem...
Jag värdesätter förbicyklande vänner med nyplockade blommor, lunch-, fika- och middagsgäster liksom alla de hjälpande händer som funnits.
Nu är barnen med sin pappa under de sista sommarlovsveckorna och jag skrotar på min sista vecka innan Jobbet ska börja!!!! Lägenheten är trevlig och nyrenoverad. En eftermiddag deppade jag och såg bara alla skavanker på de slitna möbler jag flyttat med mig och alla vissna blommor som vantrivs av flytten - det blev så tydligt i det nyrenoverade rummen... Men skavanker går att dölja, blommor växer till sig och lite nytt ska jag köpa under hösten -så humöret vände snart uppåt igen.
I helgen träffade jag tre av mina riktigt gamla ungdomsvänner, vi var i Rönnäs by utanför Leksand. Det är märkbart vad tiden dragit iväg med oss - men hoppfullt med tanke på all tid vi har kvar! Och hoppfullt med tanke på den nya generationen - våra fantastiska barn som växer upp till kloka, trevliga ungdomar!!!


 

INNEHÅLL |50-TALET |ORD |LÄNKSIDA

©Gunilla Rohlin 2000