SKRIVA - spelboken


Livet på en mailinglista kan vara tufft och svårt. Har du den skicklighet och list som krävs för att överleva i en miljö som SKRIVA?

När du spelar måste du hålla reda på fyra siffervärden: Tid, Agg, Aktning och Kul. Alla börjar på noll och kan komma att stiga under äventyrets gång. Du kommer att kunna läsa i texten när du ska justera värdena och hur mycket.


1

Du får höra talas om en lista för skrivintresserade och registrerar dig på den. Till att börja med förstår du inte så mycket av vad listan går ut på, det pågår en massa konstiga diskussioner om filmer och obskyra faktadetaljer men inte så mycket skrivande vad du kan se. Vad tar du dig för i det här läget? Du kan etablera din personlighet med kraft genom att fälla några sturska kommentarer i de aktuella diskussionerna och skicka in en av dina bästa noveller (gå till 34). Du kan skicka in ett lågmält presentationsbrev och fråga om listan inte handlar om skrivande trots allt (gå till 17). Eller om du vill ta det säkra för det osäkra kan du luta dig tillbaka och lurka ett tag (gå till 26).

2

Du söker jobb och får i tur och ordning anställning som kvastfening, laboratorieassistent, vice älgfarmare och generalordförande i FN. Allt går bra till dess att folk börjar fråga sig vad en generalordförande egentligen gör. Du avslöjas som halvinkompetent och relegeras till fängelsechef på Gotland, där du får utlopp för ditt rabiata ordningssinne. Du möter ditt öde ute på den gotländska heden på väg hem från puben, försvunnen i dimman och aldrig återsedd. Orden i ditt valspråk, "Den gotländska hedgasten är bara en stor fet myt", står fortfarande inhuggna i betong ovanför ingången till fängelset.

3

Lägg till 1 Aggpoäng eftersom folk blir sura och 1 Kulpoäng eftersom det är roligt med sågningar. Flera listmedlemmar svarar på din kritik med att mena att du är en suris som inte skulle känna igen sann kreativitet om den krälade upp och stämplade latinska sentenser på din näsa. Handsken är kastad! Tänker du svara på detta att du spottar på deras så kallade sprudlande berättarlusta och kreativitet (gå till 47), eller lutar du dig tillbaka, nöjd med det faktum att du lyckades hålla kretinerna utanför prispallen (gå till 10)?

4

Du lämnar listan i vredesmod utan att se bakåt. Kanske är det lika bra så. Du vinner lite tid på att inte behöva sitta och radera ointressanta brev om utvecklingen av storleken på manganäsor under 70-talet, men någonting känns tomt i ditt liv. Så småningom får du jobb på en margarinfabrik i Karlstad. Du möter ditt öde en kall decembernatt när det knackar på dörren på din stuga. Du öppnar dörren men kan inte se någon, så du följer de uppenbart konstgjorda stövelspåren i snön runt hörnet, där älgarna har gillrat en fälla för dig. Kanske kommer du att bli någonting på SKRIVA i ett annat liv.

5

Du snyftar och hulkar och frågar hur det är möjligt att vara så ond att man över nätet försöker ta ifrån en känslig själ deras sista livsvilja och människoförtröstan. Dina motståndare måste nöja sig med att antyda att du är en patetisk yrkeslögnare istället för att säga det rakt ut, och det hela blåser över rätt snart. Lägg till 1 Aktningspoäng för din smarta taktik och gå till 10.

6

En diskussion kommer igång som handlar om ett ämne som du faktiskt vet en smula om. En del säger bu, en del säger bä och en del säger att i skönlitteratur spelar det ändå ingen roll om det stämmer eller inte. Tänker du etablera dig som en auktoritet och tala om hur det förhåller sig (myskoxar beter sig ju faktiskt inte på det sättet), gå då till 49. Om du nöjer dig med några stillsamma korrigeringar och påpekanden, gå till 42. Om du svarar med en massa elegant nonsens, gå till 35. Om du somnar vid tangentbordet, gå till 10 när du vaknar upp och upptäcker att världen har haft sin gilla gång även utan dig.

7

Du skriver ett mästerverk betitlat "Yrgons andra öra II, del 2: återkomsten igen" och skickar in den i god tid före deadline. Juryn slår dig med häpnad genom att stoppa undan din unika och fina novell på andraplatsen (vilket i alla fall är värt 1 Aktningspoäng), medan vinsten går till en ögonblicksbild ur en asteroidtvättares vardag. Nu är väl ändå måttet rågat? Skriver du ett rasande brev där du anklagar juryn för att bestå av smaklösa åsnor (gå till 31) eller tuggar du fradga i smyg och nöjer dig med att skriva upp jurymedlemmarna på din dödslista (gå till 10)?

8

Signaturen "Aslan" tilltalar dig i nedlåtande och allvisa ordalag och du känner dig plötsligt ynklig och mindervärdig. Håller du inte på att slösa bort ditt liv trots allt? Lägg till 1 Aggpoäng för förödmjukelsen, men även 1 Aktningspoäng för offerrollen, och gå till 10.

9

Lika bra att utnyttja det faktum att det inte var du som började. Du passar på att utöka konflikten genom att dra till med några mördande insinuationer om någon som du aldrig gillat. Det hela urartar till ett krig på listan där alla kallar alla för hyenor. Till slut enas majoriteten om att anklaga någon oskyldig stackare för att bära skulden till slaget vid Leipzig 1813, varpå han lämnar listan i tårar och aldrig syns till igen. Lägg till 2 Aggpoäng för att ha retat upp dina fiender ordentligt och 1 Kulpoäng för att ha försvarat dina allierade. Gå till 10.

10

Tiden går och alla blir äldre. Lägg följaktligen till 1 Tidspoäng. Istället för att begrunda att alla ska dö och varför ingen gör någonting åt det så hänger folk på SKRIVA som mufflonfår kring savannens enda vattenhål. För att få veta vad som händer härnäst, multiplicera ditt nuvarande antal Tidspoäng med 6 och gå till den paragraf som motsvarar resultatet: 6, 12, 18, 24, 30 eller 36.

11

Du lyckades aldrig göra något vidare intryck på listan. Din enda inskickade novell, en sann berättelse om hur du tog fotografier på semester i Camargue och vid hemkomsten upptäckte en dubbelexponering, fick aldrig några kommentarer. När du en tid senare dödas av en anka nere vid svandammen är det ingen på listan som tänker på att du är borta. Vad värre är, flera vittnen intygar att det hela var en olycka, ankan går fri och din själ måste nu irra över jorden ett tag på jakt efter upprättelse.

12

Du har hamnat i sommarstiltjen. Vattnet rör sig varken framåt eller bakåt och vad gäller skrivande så diskuteras inte ett enda kommatecken ens. Om du vill skicka in en massa meningslösa småbrev till listan i hopp om att någon ska nappa, gå till 40. Om du vill jogga ut och slappa i hängmattan med senaste numret av Playelf, gå istället till 48.

13

Ditt liv går sin gilla gång, tills du en dag drabbas av oemotståndlig vandringslusta och ger dig av på en flodfärd uppför Amazonfloden i sälskinnskajak. Ingen hör av dig förrän du två år senare, insnärjd i lianer och märkligt tystlåten, ses lunka nerför gatan i den lilla byn San Anco i djupet av Mato Grosso. Den enda ledtråden till ditt öde tycks vara att en av tulltjänstemännen på flygplatsen i Brasilia lägger märke till att du var högerhänt när du reste in i landet, men nu är vänsterhänt. Det, och ett slitet tygfragment i din ficka vars färg på något sätt är fel. Bara du känner till den fulla vidden av tragiken som avspeglas i dessa enkla faktum. Och du kan inte ens berätta om det för någon...

14

Det är lönlöst. De andra jurymedlemmarna fastnar för ett bidrag som handlar om murmeldjur med cybernetiska implantat som lever på ICA genom att norpa åt sig all mat som faller ner på golvet. Dina invändningar om att novellen saknar skiljetecken faller på döva öron, eller möjligtvis döva ögon. Du tillbringar den följande veckan med att mumla vresigt: "yuuhrllhlll..." Gå till 10.

15

Många på listan tycker att du är en skojig typ och ditt arv lever vidare i form av en massa konstiga interna skämt. I själva verket är du förstås en neurotisk klåpare. Om du nu har fler Aggpoäng än Aktningspoäng, gå då till 19, annars går du till 50. Som nyss får du själv välja vart du vill gå om du har lika många poäng i de båda kategorierna.

16

Till glädje för dig är det inte du som blivit måltavla för den senaste förtalskampanjen. Det betyder förstås inte att du inte kan lägga dig i som det passar dina egna onda syften. Vill du ta parti för den ena sidan och kalla den andra parten för en babylonsk skottkärra av andrasortering (gå till 9)? Eller vill du förklara att alla inblandade är barnsliga och uppmana listan att ta lärdom av din insikt och mognad (gå till 45)? Eller nöjer du dig med skadeglädjen över att se andra puckla på varandra (gå till 10)?

17

Din entré på listan är kort och kärnfull. Lägg till 1 Aktningspoäng. Till din förtjusning visar det sig finnas en till person som gillar den tidiga gothmeister-skräcken från 50-talets Spanien, till råga på allt av din favoritförfattare Speranzo G. Speranza. Fast ni har absolut ingenting annat gemensamt. Gå till 10.

18

Det är hyfsat lugnt på listan och du har möjlighet att ta initiativet. Att skicka in en brandfackla verkar vara ett bra sätt att få liv i folk. Tänker du förklara att C.S. Lewis är en son av en rutten hund (gå till 8), att Heinlein var den siste dadaisten (gå till 43), eller att frågetecken tyder på stilistisk lättja (gå till 25)? Om du vill kan du också ångra dig och falla in i den allmänna tystnaden (gå till 38).

19

Saker och ting går som smort åren efter din vistelse på SKRIVA. Du erövrar din doktorsgrad i arkeologi och grundar en hemlig kult till Ghakorc med underjordiska baser på Filippinerna, Hawaii och Curaçao. Men ditt förflutna hinner ikapp dig. En dag när du står i ditt växthus kommer det in en krabba och nyper dig i foten. Vad du inte vet är att dess klor har preparerats med ett omtöcknande gift av någon av dina gamla fiender. Utan kontroll över dina rörelser vandrar du iväg och styr kosan mot närmsta armerade dörr omgiven av varningstexter. Om det är till någon tröst så är det inte den folkilskna jättebläckfisken som dödar dig, utan de fallande korna...

20

Tydligen har sådant här hänt förut. Ingen för någonsin ditt hot att lämna listan på tal igen, men å andra sidan har folk fått ett intryck av dig som en lite bråkig person. Lägg till 1 Aggpoäng. Du passar på att smyga tillbaka in i diskussionen när det diskuteras vilken sorts skosnören Conan hade under sin vistelse i Hyrkanien, något som du nyligen läst en artikel om på nätet. Gå till 10.

21

Lägg till 1 Tidspoäng medan du forskar, antecknar och analyserar. Till slut har du fått ihop en akademisk uppsats med tre sidor källförteckning som du publicerar på listan och (eftersom det verkar vara lika bra att passa på) i Veckans Myskoxe nr 35. Tyvärr har alla redan tröttnat på den diskussionen och de som inte har det förkastar hela ditt verk på grundval av ett stavfel på sidan 27. Istället för att ge dig en trovärdighetsaura har din besatthet fått till resultat att alla tycker att du är mer än lovligt enkelspårig. Lägg till 1 Aggpoäng och gå till 10.

22

Ett par av dina gamla fiender konspirerar för att smutsa ner ditt goda namn. När du minst anar det klipper de ihop ett brev av gamla uttalanden som du gjort, kallar dig för en inkonsekvent kamel och ifrågasätter din goda vandel. Du blir naturligtvis rasande, men hur ska du hantera situationen? Ska du gå till motoffensiv, kalla dina belackare för dilettanter och avlagda kokosfibrer (gå till 33), spela oskyldigt sårad (gå till 5) eller ädelmodigt låta saken passera i hopp om att ingen ska ta anklagelserna på allvar (gå till 39)?

23

Du blir VD för ett multinationellt bolag och tjänar så mycket pengar att du kan köpa Alaska. Men istället köper du Seychellerna, för där är det mycket varmare. Snacka om att du blir snopen när Seychellerna uppslukas av havet till följd av smältning av polarisen. Du skickar snabbt en insändare till lokaltidningen där du hävdar att växthuseffekten saknar självmedvetande. Detta får vissa insatta personer att tro att du vet för mycket, och sju olika lönnmördare skickas till ditt hus. När de sammanstrålar på gatan utanför blir de så förvånade att de dödar varandra. Där hade du tur! Men nästa söndag stiger de upp ur sina gravar nere på kyrkogården som zombier och det är ju inte mycket bättre. Kanske hade saker och ting kunnat sluta annorlunda om du hade gjort bättre ifrån dig på SKRIVA?

24

En novelltävling utlyses på listan. Ämnet är "saker och händelser typ". Här har du chansen att briljera, eller att förstöra så mycket som möjligt för alla andra. Tänker du skriva en fantastisk novell och skicka in (gå till 7), eller anmäler du dig till jurytjänst (gå till 41), eller gäspar du bara och beskådar spektaklet på bekvämt avstånd (gå till 37)?

25

Av någon anledning misstas din språkvetenskapliga essä om frågetecken för ett skämt och tråden utvecklas till en härva av off topic-kommentarer och interna referenser som kommer att hemsöka listan i generationer. Lägg till 1 Kulpoäng för upplevelsen och gå till 10.

26

Lägg till 1 Tidspoäng. Några olika diskussioner kommer och går. Någon kallar någon annan för ett obotfärdigt nöt. Du börjar tvivla på att den här listan kan tillföra något till din oundvikliga utveckling till lysande författare. Ska du lurka vidare ett tag (gå till 46), eller ge dig tillkänna på listan (gå till 17)? Eller om du vill så kan du skicka in ett argt brev där du undrar om listan någonsin har förorenats av relevans och föreslår att alla fånar som nu bebor den ska slängas ut så att den kan befolkas på nytt av sådana som du som verkligen vill samtala om skrivande (gå till 33).

27

Du säger återigen hur det är, men lyckas av allt att döma fortfarande inte imponera på någon av dem som är av annan uppfattning. Till råga på allt börjar de smäda dig, kalla dig ideologiskt motiverad och åberopa obegripliga franska filosofer från 50-talet. Du blir så konfunderad att du faller i koma sittande framför skärmen, och när du hajar till igen har hela sommaren gått. Lägg till 1 Tidspoäng och gå till 10.

28

Du har givit sken av att vara en ganska trygg och kunnig person. I själva verket är du förstås en neurotisk klåpare. Om du nu har fler Kulpoäng än Aggpoäng, gå då till 13, annars går du till 2. Som nyss får du själv välja vart du vill gå om du har lika många poäng i de båda kategorierna.

29

Du berömmer allehanda bidrag för berättarglädje, kreativitet och förmågan att inte bindas av detaljer som grammatik och stilistik. Tävlingen vinns av en novell där en fågelunge till sin stora besvikelse vaknar upp och visar sig vara en drake och du gör en pliktskyldig jämförelse med Robin Hobb. Tjäna in 1 Kulpoäng för detta värv och gå till 10.

30

En fejd bryter ut på listan som följd av några missriktade kommentarer med oklara politiska konnotationer. Har du samlat på dig minst 3 Aggpoäng, gå då till 22, gå annars till 16.

31

Denna tirad tjänar in sammanlagt 2 Aggpoäng och 1 Tidspoäng åt dig, eftersom du är upptagen med att slänga in gliringar och hänvisningar till tävlingsskandalen i brev flera månader framöver. "Hade Steinbeck snubblat in på den här listan hade det blivit andra plats direkt för honom", "hade inte Kipling en tvåa tatuerad i pannan", "silver till Zola" och så vidare. Ja, det är jobbigt att bli offer för andra människors småsinthet och själsliga banalitet. Jag skulle vilja se dem försöka själva, inte ett uns av vision och kreativitet, mummel mummel etc. Gå till 10 när du har grumsat färdigt.

32

Kanske var det en dålig idé att hyra den där hemsökta sommarstugan som skrivarlya. Kanske inte. Det är det enda som far genom ditt huvud då du tittar på refuseringsbrevet där förlaget beklagar att de inte kan bedöma din text då alla lektörer som fått manuset i sin hand har dödat sig själva (och i ett fall varandra) med plastgafflar som alla införskaffats på ett och samma gatukök utanför Västerås. Din skrivarkarriär går i stå efter beskedet. Du får sparken från ditt smöriga producentjobb i Hollywood och tvingas ta anställning som diskare. På ett gatukök. Utanför Västerås. Vänta lite nu... Du släpper tallriken du håller i och börjar vända dig om, men det är för sent.

33

Du blir så arg att du av bara farten skriver att du tänker lämna listan. Till ditt stora förtret väcker inte detta några livligare reaktioner. Ska du göra allvar av hotet (gå till 4), eller ska du svälja ditt förtret och stanna kvar (gå till 20)?

34

Bäst att ta i så det märks. Du börjar med att idiotförklara två stofiler som förnekar att J.R.R. Tolkien skulle ha varit scientolog (hänger ingen med i grundforskningen nuförtiden?), anmäler tre artiklar om tillämpad astrofysik av David Brin och avslutar med att skicka in en novell, högljutt framhållande att du fick den publicerad mot honorar i Månadens Garderob så sent som för fjorton månader sedan. Dessa fasoner rör naturligtvis upp ett livligt kölvatten, precis som du hade räknat med. Många tycks reta sig på din stil men andra tycker det är roligt med fart och fläkt på listan. Hösta in 1 Aggpoäng och 1 Kulpoäng och gå till 10.

35

Du slänger ihop en scen där Bib Fortuna och Belwar Dissengulp pratar nonsensfilosofi med två nazgûler på en bergstopp. Dialogen slutar med att de upptäcker att de lever i en ask med spik (vilket förklarar mångfalden av järngruvor) och överfalls av bevingade ankor. En del listmedlemmar förstår ingenting och tror att du driver med dem (lägg till 1 Aggpoäng), medan andra tycker att allt som har med ankor att göra är superkul och börjar skriva en stafettnovell om taggsvamp (lägg till 1 Kulpoäng). Den ursprungliga diskussionen fortgår i bakgrunden tills en av parterna envisat ihjäl alla de andra. Gå till 10.

36

Du har nu hängt på listan ett bra tag och folk har hunnit grundmura sin uppfattning om dig. Det återstår bara att avgöra hur din framtid kommer att se ut. Har du minst 4 poäng i någon av kategorierna Kul, Agg eller Aktning? Gå i så fall till 15 för Kul, 44 för Agg eller 28 för Aktning beroende på vilket värde som är högst. Om du har lika många poäng i dina högsta värden får du välja vilket av dem som ska räknas som högst. Om du inte har minst 4 poäng i någon kategori, gå istället till 11.

37

Tre noveller om enbenta orchhövdingar med undulatskräck placerar sig på prispallen. Du kan bara skaka på huvudet och gå till 10.

38

När du försitter chansen kliver någon snubbe du inte riktigt gillar fram och ställer sig i rampljuset istället genom en djupsinnig och vasstungad betraktelse över den moderna författarens förhållningssätt till bulldozerbranschen. Du kan inte låta bli att fälla några spydiga svarskommentarer för att visa att du minsann haft koll på det där i åratal, men det hela dör ut innan det hinner utveckla sig till någon fullfjädrad fejd. Lägg till 1 Aggpoäng och gå till 10.

39

Haha, du skämtar. När du hör någon på listan (utan tvekan en bulvan för dina fiender) använda uttrycket "ingen rök utan eld" kan du inte låta bli att göra ett motdrag - frågan är bara om du ska vara aggressiv (gå till 33) eller defensiv (gå till 5)?

40

Det ena följer på det andra och till slut har du och några andra undersysselsatta personer skapat en 300 meddelanden lång tråd som helt saknar substans men kanske handlar om tulpaner. När folk kommer hem från semestern klagar de på att de måste radera brev som de inte vill läsa och hotar med att lämna listan. Fniss. Lägg till 1 Kulpoäng och gå till 10.

41

Lägg till 1 Aktningspoäng och 1 Tidspoäng för denna uppoffring. De kommande veckorna tvingas du läsa massor med jobbiga tävlingsbidrag varav inget följer tävlingsämnet speciellt väl. Hälften av dem liknar varandra och ett är ett faksimil av sidorna 32-34 i appendixet till Härskarringen. Det är dags att välja en strategi. Du kan välja ut ditt favoritbidrag och promota det så mycket det bara går (gå till 14). Eller så kan du strö ljumt beröm runt omkring dig och strunta i resultatet (gå till 29). Till sist kan du slå ner på allt och alla, undra om inte blivande författare bör ha hört talas om saker som meningsbyggnad och konflikt och som förstapristagare föreslå en Conanpastisch "som hade varit bra om den skrivits på 1400-talet" (gå till 3).

42

Du gör några små lösryckta men koncisa anmärkningar och blir snabbt dumförklarad. Hmpf! Tänker du gräva ner dig i referenslitteratur och återvända med den irrefutabla sanningen, gå då till 21. Annars får du nöja dig med ett försiktigt återtåg och tanken att bara du kommer att kunna skriva vederhäftiga romaner om myskoxar (gå till 10).

43

Alla har hört det förut. Gå till 10.

44

Du har mest gjort dig känd som en vresig viktigpetter och giftig debattör. I själva verket är du förstås en neurotisk klåpare. Om du nu har fler Kulpoäng än Aktningspoäng, gå då till 32, annars går du till 23. Som nyss får du själv välja vart du vill gå om du har lika många poäng i de båda kategorierna.

45

Du spelar nedlåtande fredsmäklare och alla inblandade blir sura på dig, fast du lyckas lura en del av de andra. Bråket urartar efterhand till kärnfullt gnabb och dör ut. Lägg till 1 Aktningspoäng och 1 Aggpoäng och gå till 10.

46

Du upptäcker att du är rätt blyg trots allt. Tänk om du skulle skicka in något till listan och någon skulle säga att du är dum, dum, dum. Lägg till 1 Tidspoäng medan du lurar i skuggorna. Till slut kan du dock inte undgå att fälla några ofarliga små kommentarer om en novell (en science fiction-historia om en VR-lönnmördare som upptäcker att han är en klon, färdas tillbaka i tiden och dödar en igelkott genom att mata den med logiska motsägelser), så nu vet de att du finns i alla fall. Gå till 10.

47

Dispyten urartar till småaktigt gnabb som ingen riktigt bryr sig om och du får bara ytterligare 1 Aggpoäng för besväret. Din enda tröst är att två personer högljutt förklarar att de tänker lämna listan på grund av din dumhet, även om de sedan stannar kvar i alla fall. Pity da fool! Gå till 10.

48

Du tar semester under hela augusti. När du kommer tillbaka och hämtar hem den upplagrade mailskörden drabbas du av minst 300 odrägliga, tjattrande småbrev som inte verkar handla om någonting alls, utom möjligtvis mögeltomtar. Du stukar pekfingret av att behöva trycka på Del så många gånger och ögonen av att behöva läsa igenom breven (uppskattningsvis 500 st) tre gånger för att vara säker på att du inte missar något av värde. Därpå kallar du de skyldiga för hänsynslösa malpåsar och vädrar en teori om behovet av en lista dit slynglar inte har tillträde. Lägg till 1 Aggpoäng och gå till 10.

49

Du skriver ihop en lång sammanställning som visar hur det är (lägg till 1 Aktningspoäng). Till din stora förvåning verkar ingen lyssna på dig. Du har sagt hur det är och folk framhärdar i att tro på hur det inte är. Om du vill ge upp en virtuell harkling, upprepa hur det är och betona att hur det är är hur du säger att det är, gå till 27, ryck annars på axlarna och gå till 10.

50

Det går bra för dig i livet. Du råkar skriva en roman som säljer bra, gifter dig med en fotomodell och tar patent på den kemiska formeln för snö. Saker och ting ordnar sig till det bästa med hjälp av några magiska minkar vid namn Francie som du hittade i garderoben. Några år senare exploderar tragiskt nog ditt franska slott eftersom du glömt att stänga av gasen. Sådan tur att du just då befann dig på kryssning i Söderhavet. Ännu lite senare blir du president på månen och världsmästare i discgolf, men det är en annan berättelse. Din vistelse på SKRIVA har slutat lyckligt.

Kanske en anka