Hela
 tjocka
 släkten


 Hem
   Startsida
 Fars sida
   Om släkten
   Släktträdet
   Släktföreningen
 Mors sida
   Om släkten
   Släktträdet
 Övrigt
   Ärkilsmåla
   Länkar
   In English


   
Maila migÄrkilsmåla

Några mil ovanför Karlskrona, bara ett stenkast från Smålandsgränsen, ligger den till ytan inte så lilla byn Ärkilsmåla. I denna by finns den gård, Eskilsmåla, som min farfar och farmor köpte vintern 1939-1940, och som de samma vinter flyttade till tillsammans med sju barn. Gården drevs av min mor, min farfar Ernst Johanssons svärdotter, fram till september 2003. Gården såldes då utanför släkten.

Om själva gården Eskilsmålas historia finns det en del att berätta. Min farfar köpte gården av Jonne och Ida, så kallades de alltid hemma. Deras riktiga namn var John Svensson och Ida Karlsson och Ida tillhörde den femte generationen från samma släkt som ägt gården.

Det var Jon Olsson/ Olofsson som runt sekelskiftet 1800 förde gården i släktens ägo. Det vi vet säkert är att sonen Lars Jonsson föddes 1774 i byn, och kanske var gården redan då införskaffad. På den tiden var hemmanet det näst största i Fridlevstads församling, ca 450 ha. När Jon dog skiftades tydligen inte gården ut till äldste sonen, utan den samägdes under många år av diverse barn och barnbarn. Kanske var ett testamente inblandat, vad vet jag!

Gården från sjön
Till kuriosan hör att Eyvind Johnson stammar från gården på mödernet. Hans mor, Cevia Gustavsdotter, föddes på gården 1866 och hans mormor, Botilda Larsdotter, var ett av Jon Olssons många barnbarnsbarn. Botildas far, Lars Karlsson, var en tid delägare i gården, men var av någon anledning tvungen att avyttra den.

När jag lyfte på dörrklinkan till storstugan pirrade det lite när jag tänkte på att det var det fjärde århundradet den knirrat på samma sätt och att alla ovan, utom Eyvind, hört samma ljud!

Eyvind Johnson återvände aldrig till sin mors ursprung, och det skär i hjärtat på min mor när hon nu ser hans längtan i det han skrivit och ångrar att hon inte gjorde slag i saken och bjöd in honom till gården.


Uppdaterad 6 nov 2003