Säsong 3

Den här episodeguiden är skapad av Patrik Rölander

Avsnitt 1

Det har gått ett år sedan Mera återvände hem till oceanernas planet och Neri beslutade att stanna. När Diane, Jason och Brett är på semester, kallas de tillbaka till ORCA. De upptäcker att UBRI är ombord vid ORCA. UBRI har vunnit ett konstruktions kontrakt för undervattenscomplexet 'ORCA stad.' De planerar att förstöra den naturliga fisk tillväxt som finns i området, och expandera byggnationen av ORCA. Diane startar då omedelbart en undersökning av byggnads platsen tillsammans med Jason. Jason är fångas, pga en olycka, under byggmaterial, men lyckligtvis upptäcker Charley honom och Neri kommer till hans räddning. Diane anklagar UBRI för att byggnationen fördärvar tillväxten för livet i havet då bla fiskar leker i det aktuella området och uppmanar medlemmarna av domstolen att beordra UBRI att sluta expandera och förstöra havets botten. Hon vinner, men UBRI fortsätter i hemlighet och den som ger order om att sätta ut detonationerna är Dr Hellegren. Neri lägger sig i utsättandet av sprängämnen. Dr Hellegren som inte känner till att Neri finns i närheten, hotar Jason och Brett och säger åt dem att inte lägga näsan i blöt då han tror det är de två som saboterar.

Avnitt 2

Jason, Brett och Neri är på ön, och Brett vill försöka hitta en ingång till rymdskeppet, men de måste plötsligt gå därför att Neri berättar för dem att en storm är i antågande. På ORCA har Jason gått en special kurs för framtid ORCA-City ledare, där möter han Sally-Anne, som blir hans partner i denna kurs. Under tiden möter Brett och Benny, Cassandra, en ung Amerikansk flicka som inte all är glad över att vara ombord på ORCA. Cassandra beslutar sig för att sticka ut och segla, trots att Brett varnar henne för den ankommande stormen, men hon blir snart tvingad att ta skydd för stormen på närmaste ö (Neris). Dr. Hellegren åker till fast landet för att träffa sin dotter Lena som berättar för honom att hon vill till tillbringa sin ledighet hemma. Nästa morgon finner Neri en ingång till rymdskeppet och hämtar sina vänner. När de befinner sig på ön och försöker ta sig in i rymdskeppet ser Cassandra Neri, och hör allt de säger. Neri upptäcker Cassandra just när hon är på väg att lämna ön och återvända till ORCA för att berätta för alla vad hon har sett. Under flykten träffar segelbåtens bom hennes huvud och hon svimmar, och när hon vaknar upp säger hon att hon inte kommer ihåg någonting av vad som har hänt det senaste dygnet. Men Jason och Brett blir Cassandras vänner för att kunna förhindra komplikationer, i fall hon återfår sitt minne tillbaka.

Avsnitt 3

Jason letar efter en pump för att kunna suga upp vattnet ur rymdskeppet och han finner en, ägd av UBRI. När natten kommer smyger sig Jason och Brett in till UBRIs förråd och kommer över en pump vilken de tar med sig till ön. Cassandra spelar Brett ett spratt, och han ger igen. Jason och Sally-Anne misslyckas med deras första simulationsövning. UBRI börjar kunna lokalisera Neris rymdskepp. Med Bretts och Bennys hjälp, försöker Cassandra spela hennes syster Morgan ett spratt genom att fylla den hiss hon ska åka med, med skum som hämnd för att hon har fått tvätta hennes uniform igen. Olyckligtvis råkar hon även dränka befälhavaren med detta skum. Neri kommer till ORCA för att berätta för Jason och Brett att pumpen har sugit upp allt vatten, men Brett måste göra rent golvet som straff för deras spratt. Under tiden tar sig Jason och Neri in i rymdskeppet. Brett kommer till platsen, och under letandet efter de andra halkar han och hamnar i något som liknar ett labb. Jason och Neri kommer också dit efter det att de hört honom ropa. Där hittar de en pojke i något som påminner om en kista, men han är inte död…

Avsnitt 4

I rymdskeppet finner Neri en strömbrytare som lyfter upp kistan. Hon går fram till pojken och väcker honom. Han säger att hans namn är Kal. Under tiden Benny möter Larissa, en tjej som är mycket intresserad av honom... speciellt i hans anteckningar, vilka hon vill använda sig av för att fuska på nästa dags prov, men Benny vill inte gå med på detta felaktiga beteende och lånar inte ut sin diskett. Neri, Jason och Brett berättar för Kal var han är och vad hände med hans föräldrar... men han tycks inte till vara speciellt överraskad eller ledsen. Lena kommer till UBRI besöka sin pappa, men han har inte tid för henne.. Dr. Hellegren är inte speciellt glad över att finna henne hemma, men Lena lyckas övertala honom om att få stanna hos honom. Vid provet stjäl Larissa i hemlighet Bennys diskett och stoppar den i sin egen dator; Hon är upptäcks snabbt och underkänns på provet, men vad värre är, är att Benny känner sig tvingad att säga att han har lånat ut disketten till henne. Detta leder till att båda två blir diskade från provet . Kal är en mycket underlig pojke: han hoppar ner från grenar som sitter högt upp i träden, utan att skada sig. Han tycks inte veta vad rädsla är, och tror att kvinnor är överlägsna karlar. Jason och Brett börjar undra vad det är för konstigt samhälle Neri kommer ifrån och beslutar sig för att inte berätta för någon om Kals existens.

Avsnitt 5

Neri försöker till lära Kal hur livet på ön fungerar och han lär sig snabbt. Hon är särskilt ivrig när det gäller att lära Kal om mänskliga känslor, och ber Jason om hjälp. Neri säger åt Kal att inte till lämna ön den stund hon är borta på ORCA , men Kal följer efter Jason när han lämnar ön och hittar en båt tillhörande ORCA som används vid dykning. Han klättrar ombord. Där får Brett, Cass och Benny få dykar lektioner som straff för spratt Brett planerat spela på Cass, men som olyckligtvis hennes syster Morgan råkade ut för. Dr. Hellegren tar med sin dotter Lena till ORCA. Där hon möter Jason och Brett. Brett berättar för henne om hennes far och UBRI och varför de är hatade av var och en. Detta på grund av deras olagliga aktiviteter, vilken hon inte vill tro på När de befinner sig under vattnet och Benny blir beordrad att återvända till båten ser han Kal. Han startar motorn, vilket de andra inte vill tro på när han säger att det var en underlig pojke ombord som gjorde det. Jason och Brett tycks till veta mer om den saken och deras mor vill veta vad som är i görningen.

Avsnitt 6

För att hålla Kal borta från ORCA föreslår Jason Neri, att Kal kan få visa henne rymdskeppet. Så när Jason och Brett är tillbaka på ORCA tar Neri honom till rymdskeppet, och det visar sig att han kan förvånansvärt mycket om rymdskeppet.. De kommer slutligen fram till hans föräldrars arbetsrum. Där finns en bildskärm och Neri sticker till ORCA till hämta Jason och Brett. Under tiden vid ORCA basen, kommer dåliga nyheter om att Winston är avskedad därför att han kan inte simma. Kellar från UBRI vill till ersätta honom med en kvalificerad person från UBRI. Men Benny finner i regelboken att en okvalificerad arbetare har rätt att ta lektioner och till få behörighet inom en överrenskommen period. De visar befälhavaren paragrafen och Winston får en vecka på sig att lära sig simma. Just när Jason och Brett vill till se Winstons första lektion dyker Neri upp. I rymdskeppets arbetsrum ser de en sorts hjälm hängande framför bildskärmen. Neri tar på sig den och bildskärmen lyses upp. En film sätts igång och resan berättas av Kals mor. Hon talar av en uppgift. Den person som vidrör kristallen kommer att måste uppfylla en hård och farliga uppgift. Neri tar kristallen och modern förklarar om uppgiften ... Neri's fars uppgift! Neri får reda på att ett instrument kallad syncronium har släppts på jorden och att uppdraget är att finna de 9 delarna och sätta ihop dem, och att detta ska rätta havet.. Men i händerna på fel person den kunde leda till katastrof. Om haven skulle dö, då skulle jorden hamna utanför sitt kretslopp och leda till kaos vilket skulle leda till förstörelsen av oceanernas planet (Neris hemplanet). Neri beslutar sig för att ta på sig uppdraget. Hon ber Jason och brett om hjälp, och de ställer upp. Tillbaka på ORCA måste Winston genomföra simprovet. Han lyckas då han tror att Neri är i närheten om någonting skulle gå snett. Han lyckas och alla är glada, men nu måste han även lära sig att dyka. Jason och Brett tror att de har gott om tid på sig att hitta de 9 delarna i tron om att det bara är de som letar efter dessa, men de kommer att bli förvånade när de märker vem som också letar efter delarna…

Avsnitt 7

Kal vill följa med till ORCA, men Neri förbjuder honom men senare, när Neri har till stuckit till ORCA, sticker han efter. Han hittar ORCA och tycker att människorna är mycket intressanta. Just då Brett tar sin dykarexamen, upptäcker han Kal och varnar Jason, men det är för sent. Kal har redan anslutigt sig till en grupp, och de testas på sina förutsättningar och sin kondition. Kal försvinner och Jason för bort honom just när han bestämt en date med en av flickorna på ORCA. När Jason inte vill besvara frågor om Kal, följer han istället med Kal på sin date. Under tiden har Brett, Benny, Cass och Winston deras dykarprov. Neri säger åt Winston att tro på sig själv. I vattnet får han först panik men Neris närvaro lugnar honom och provet genomförs och han blir godkänd UBRI gillar inte utfallet då de hade för avsikt att byta ut honom mot någon av dem själva. Lena får nys om valsångerna, men hon blir tillsagd att inte lägga näsan i blöt. När natten kommer är Jason och Brett forfarande oroade trots att Jason fixade dateproblemet med Kal,. Detta eftersom deras mor och Winston vill träffa Kal nästa gång han kommer till ORCA. Till råga på eländet påminde Neri dem om att de lovat att hjälpa till med att leta efter de 9 delarna av synkroniumet.

Episod 8

Kal slinker in till ORCA och Diane och Winston. De får äntligen träffa honom. På sin väg till ORCA upptäcker Neri att UBRI håller på att spränga en del av havsbotten och varnar Diane. Diane hör efter med ledningen och det stämmer, men eftersom det är ett nytt sprängmedel som inte ska störa eller förstöra ekosystemet får UBRI fortsätta med sin aktivitet. Ombord på ORCA spelar Kal ett spel som Benny är mästare i. Alla tror att Benny ska vinna då det är första gången som Kal spelar det, men Kal lär sig snabbt och alla blir förvånade när han vinner. Jason och Brett börjar lokalisera synchroniumets delar med hjälp av HELEN, datorn. De lokaliserar en bit, men det är Kal som lyckas beräkna den exakta positionen. Och han är rätt! Neri hittar den första biten. Det första steget i fullföljandet av uppdraget.

Avsnitt 9

När Neri tar första delen av synchroniumet och håller det i vatten blir det aktivt. Under tiden tar Brett HELEN till hjälp för att hitta fler bitar. UBRI lokaliserar en öde plats på fastlandet. Brett hittar den biten , men bara på ett 15 km ungefär och de frågar då Kal. Då har redan UBRI gjort framsteg och hittat en kapsel med deras metal-detektor. Utan den vetskapen beger sig Neri, Jason och Brett till fastlandet och ut i öknen på kameler, men det är för sent. UBRI hittar den andra biten . så när de tre anländer, är biten redan borta, och de måste fly när Kellar, dr Hellegrens assistent, upptäcker dem och tar upp jakten på dem. Som tur är fastnar bilen i sanden och de kan komma undan. Lena (dr Hellegrens dotter) frågar Brett om hennes far, men han vill inte berätta någonting . Nu får dr Hellegren klart för sig att det mystiska föremålet styr tidvattnet..

Avsnitt 10

För att kunna bevara biten på ett säkert ställe väljer Neri en undervattensgrotta Bennys far vill att han ska plugga hårdare så att han ligger steget före de andra, men Benny vill tillbringa tiden med sina vänner och utreda den rapport om ett sjunket Holländskt fartyg som sjönk för några hundra år sedan. Neri ber Brett att leta efter de andra bitarna av synkroniumet, och påminner honom om att andra människor också letar. Cass tror hon såg en person på ön. Senare hittar hon den personen. Det är en pojke på rymmen som är rädd för att han och hans föräldrar ska skickas tillbaka till deras hemland. Cass tar hand om honom och ger honom mat. Brett och Benny tar med sig en dyr utrustning och sticker ut och dyker. Men i slutet av deras dykning faller utrustningen över bord. Benny dyker i efter den, men han har inte så mycket luft kvar så han svimmar. Han har tur då Charley ser vad som händer och kallar på Neri som kommer till undsättning. Det är i det här skedet som Benny får veta historien om Neri. Från en övervakningskamera spelar befälhavaren in en liten inkräktare. Winston hittar pojken av en tillfällighet och konfronterar Cass med honom, men då råkar pojken i panik och försöker komma undan, men spring rakt i famnen på befälhavaren, vilken ringer invandrarverket som kommer och hämtar honom. Benny blir kännbart straffad för detektorn när det kommer till kännedom, och hans pappa är rasande. Hur som helst beslutar sig Benny att ljuga för att inte Neris existens ska bli upptäckt. Men för en annan person är det ingen hemlighet längre. Lena för kännedom om Neri när hennes far är borta.

Avsnitt 11

Kal besöker ORCA och ser ett par kyssas och upptäcker att folk från opal planeten har konstiga vanor. Han frågar Neri vad som menas med det och hon förklarar det för honom. Hon förklarar även om glada och ledsna känslor. Cass upplever mardrömmar om vad hon ser ön, känner rädsla, flykt och kommer sedan inte ihåg någonting. Benny besöker nu ön tillsammans med Jason, när Brett kommer dit efter att ha lokaliserat ytterligare en bit av synkroniumet, i havet. UBRI lokalisera också biten, och planerar att uppta sökandet kommande dag. Kal räknar ut var den finns och Neri vill inte vänta till dagen därpå, utan ger sig av ensam.. På återresan tillbaka får Brett och Benny motorstopp, men Neri dyker upp och för dem tillbaka till ORCA. Men Neri hittar ingenting på sin färd. Några nya pojkar besvärar Brett och vill att ha ska ge dem den dyrbara present som han fått på sin födelsedag. Nästa dag tar Neri, Jason och Brett en båt och åker för att leta igen. Neri dyker, och den här gången hittar hon vad hon söker. När hon kommer upp till ytan just när UBRI anländer och de måste fly. UBRI vill nu röja ungarna ur vägen och gör upp en plan för det. Åter på ORCA blir Brett åter attackerad av de stora pojkarna när han inte vill dela med sig. Kal känner lojalitet och hjälper Brett. Eftersom Kal är riktigt stark blir det stora gänget rädda och springer därifrån. Nu när han har kommit i kontakt med känslor vill han lära känna alla mänskliga känslor.

Avsnitt 12

Cass börjar minnas mer och mer av de två ungar som befann sig på ön. Hon tror en av dem är Brett. Lena får höra en konversation mellan hennes pappa och Kellar för hur de ska bli av med ungarna på ORCA. De planerar att iscensätta ett stjärnfall nära ön för att locka ungarna i en fälla.. I befälsutbildningen ingår att de måste flyga en helikopter och Jason känner att han inte klarar av det.. Kal söker efter någonting för att komma ihåg hans föräldrar och går till rymdskeppet. Han hittar ett slags instrument och börjar spela. Brett och Benny anländer till ön och får av Neri reda på var de troligtvis bör hitta Kal. De går in i skeppet där de hittar Kal gråtande. Brett förklarar innebörden av gråtande för Kal. Lena smyger sig ut ur huset för att varna Jason och Brett, men när hon får tag i Jason är Brett och Neri redan på väg i fällan. Jason begär då att få göra om flygprovet igen och Morgan( Cass äldre syster) blir beordrad att följa med honom. Dr. Hellegrens plan går i stöpet tack vare att Jason hinner varna Brett och han och Neri tar sig tillbaka till ORCA omedelbart. Kellar misstänker att det finns en läcka inom UBRI och Lena blir misstänkt. Jason och brett är ovetande om detta. .

Avsnitt 13

Mera försöker varna neri på telepatisk väg om att hennes uppdrag och är i fara och att det inte finns mycket tid att leka med. Neri tar sig till det nya ORCA och varnar Diane eftersom hennes intuition säger att det är någonting som är helt fel. Kellar har frågat ut så gott som alla från UBRI och alla verkar lojala, så hon misstänker Lena, men dr Hellegren vill inte att hon ska fråga hans dotter så Kellar följer Lenas aktiviteter på UBRI. Nu berättar Jason äntligen historien om Neri och nu vill Lena hjälpa honom att lokalisera den bit som UBRI har. Under tiden vill UBRI öka takten på arbetet under vattnet med ökad användning av sprängämnen. Cass går i terapi för sina mardrömmar, men psykologen vidarebefordrar hennes berättelse till dr Hellegren. Väl tillbaka på OCRA konfronteras Jason och Brett med det faktum att hon nu vet att det var de två som hon såg på ön. Jason och Brett har inget annat val än att berätta för henne om Neri och visiten på ön och de åker alla till ön. Nu känner även hon till Neri Dianes begäran om en ny rättegång avslås och UBRI får tillstånd att öka sprängningarna med 150% Kellar spelar upp bandet som är beviset mot Lena vilket avslöjar att Lena är spionen som rotar i flickan från oceanen-filerna. Kal får uppleva vad rädsla är än en stor sprängladdning skakar ön och Neri är i vattnet. Winston tror att en stor fara lurar på havsbotten och tror att Neri har rätt angående detta. .

Avsnitt 14

Benny är provar till tillgång H.E.L.E.N. för mer upplysningar om synkroniumbitar men hon vägrar att samarbeta, även då Jason, Brett och Cass försöker. Under tiden vid UBRIs högkvarter, informerar Kellar Dr Hellegren att de har lokaliserat en synkronium bit och ska börja en leta reda på den. På vägen ur rummet, Kellar frågar Hellegren om han har någon mer kontakt med Lena varpå Hellegren svarar "jag har ingen dotter". Lena anländer till ORCA och berättar för Jason och Brett att hon har stuckit hemifrån och de är överens om att försöka hjälpa henne genom att be Diane att hon får bo ,i det lilla utrymmet i hennes rum. Diane går med på flytten och frågar sedan Lena om ett ID-kort så hon kan tala om det för befälhavaren. Då hon upptäcker att Lena kommer från UBRI säger hon åt pojkarna att hon hoppas de vet vad de gör. De tar sedan med sig Lena så hon får träffa Neri. Lena får besöka rymdskeppet och får höra hur det krashade vilket gör det svårt att lokalisera synkroniumet. Lena säger då att hon skulle vilja pröva att ut upplysningar från HELEN. Väl tillbaka på ORCA drar Lena ut den ena filen efter den andra ur HELEN och Cass är djupt imponerad. Till slut hittar de en saknad bit och Kal visar dem på en karta var de ska hitta den. Under tiden är Diane är rådlös vad beträffar varför Jordbävnings- skakningarna är inte registreras. Winston misstänker att det kan bero på att de är för djupt ner för att sensorn ska kunna registrera det hela.. Jason, Brett, Neri, Cass, Lena, och Benny åker för att leta efter synkroniumet men när de kommer dit är kapseln öppen och biten är borta.. Tillbaka vid ORCA, föreslår Brett att man ska göra en räd mot UBRIs högkvarter för att komma över biten. De håller alla med och Neri säger att hon ska ge sig dit. Jason drar ut henne ur rummet och säger till henne att det är för farligt, men Neri insisterar på att ta sig dit. Brett tycker det är okej, men säger till henne att de sticker dit om 2 dagar. Neri lämnar dem, och då säger Jason till de andra att de ger sig av på morgonen dagen därpå, utan Neri. Nästa dag på ön, säger Kal att han vill följa med de andra till UBRI, men Neri säger till honom att han måste stanna kvar och att hon ska gå med Jason. Neri sticker över till Diane, men får reda på att Jason och de andra har stuckit till UBRI tidigare än avtalat. Neri blir arg för att hon har blivit förd bakom ljuset Under tiden på UBRI, har dr Hellegren och Kellar fått en förevisning på ett band, hur synkroniumet reagerar på vatten. Räden mot UBRI går som planerat tills de ska ta sig igenom huvudportarna. Medan de försöker komma undan vakterna faller Lena och Benny hjälper henne upp på samma gång som han försöker blockera trappan med några lådor. Cynkroniumet som han bär på slinker dock ur greppet och faller ner för trappan och på Kellars fötter. Gänget kommer undan, men bara med en av de två syncroniumbitarna. Diane och Winston misstänker att fel argument har tagits i beaktning vid domstolsförhandlingarna och att det har lett till att de betraktas som otillräckliga bevis. Kal börjar bli mer och mer avundsjuk på Jason eftersom Neri oroar sig så för Jasons säkerhet vid räden mot UBRI. Jason och Brett tar med sig den syncroniumbit som de kom över vid räden mot UBRI, till ön. Medan Neri och Jason för biten i säkert förvar berättar Brett för Kal om räden, men Kal vill inte höra talas om Jason. När Jason och Neri återvänder kastar de vatten på varandra och Kals avundsjuka blir allt intensivare.

Avsnitt 15

När Neri dyker är hon orolig över att inte korallrevet leker. Kal känner sig utelämnad när hon inte talar om vad som är fel. Jason och Diane sticker iväg och dyker för att se om de kan upptäcka några förändringar på havets botten som kan utgöra bevismaterial för att kunna stoppa sprängningarna. De kan inte upptäcka några synliga fel och Neri berättar för dem om hennes fruktan för korallrevet.. De inte hitta något som helst synligt fel, och Neri berättar dem om hennes högtid. Hon kallar den "Dansa av Sommar Månen". Så beslutas det att Jason och Neri ge sig av till revet och filma det. De skulle då kunna använda bandet till att övertyga både styrelse och domstol av skadorna på sjölivet. Winston väntar besök av en gammal flamma, Camilla, och är försiktig angående hans utseende. När hon anländer, visar han henne runt. Vid det här tillfället har inte Lena någon framgång med HELEN. Kal frågar Neri om hon vill se honom tävla i hans sista klass, men Neri säger att hon är upptagen med sitt uppdrag med Diane och Jason och Kal känner sig sårad. och säger "det är alltid Jason". Winston presenterar Camilla för Diane och Brett. Men Brett blir emellertid misstänksam mot Camillas motiv att besöka ORCA när hon frågar honom om han har sett någon sjöjungfru under sina äventyr på ORCA. Hon följer honom över allt i komplexet. Camilla känner sig illamående så Winston lämnar henne i fred. När han göra det, smyger hon iväg till ett förråd där hon kontaktar Dr Hellegren och förklarar för honom att allt går enligt planerna och att hon kommer att få tag i information on "flickan från oceanen" i ORCAs dator och från Diane och Winston. Detta utan att notera att Brett är i samma rum och noterar vad hon säger. När Brett snubblar över en låda rusar Camilla ut och låser dörren så Brett inte kan komma ut. Sally-Anne ber Jason att gå med honom till ett party senare på kvällen. Hon blir irriterad när han inte dyker upp, och detta för att han är ute och dyker och filmar havsbotten. Kal blir bäst i klassen och han rusar iväg hem till ön för att berätta den glada nyheten för Neri. När han anländer finner han Neri och Jason sitta vid en lägereld. Kal säger att det är hans och Neris ön och säger åt Jason att lämna ön. Neri skäller på honom över hans uppförande men inbjuder honom att följa med när hon och Jason ska filma revet men det tackar Kal nej till. Brett lyckas ta sig ut ur förrådet via ventilationen och varna Diane och Winston. De kommer på Camilla när hon försöker ta sig in i deras dator och Winston ber henne försvinna. På filmen syns det att revet inte leker. Medan Jason sitter och tröstar Neri får Kal syn på dem och han rusar tillbaka till lägret i raseri. Han drar sig tillbaka till rymdskeppet. Han känner sig ensam utan vänner. Neri och Jason lämnar honom ensam på hans begäran och möts av en jordbävning som skakar både on och ORCA….det är den felande länken .

Avsnitt 16

Efter föregående skakningar, kräver Diane att domstolen ska höra dr Hellegren och kellar men de insisterar att skakningarna och den felande länken har ingenting att göra med sprängningarna på botten. Lena lokaliserar ytterligare en bit av sykroniumet via HELEN, men de behöver Kals hjälp för att fastställa exakt var. Neri säger att Brett måste gå då Kal fortfarande är arg på henne och Jason. Brett och Cass åker till rymdskeppet men Kal vägrar att hjälpa till. Cass förklarar för honom kontentan av att vara avundsjuk, men Kal får det inte att gå ihop. Till slut hjälper han dem dock med hjälp av en medtagen dator. Neri, Cass och Brett sticker för att leta efter biten som har hamnat på ett ställe som heter Deans Gully De tre kommer fram och blir inbjudna för förfriskningar Här blir de bekanta med en blind flicka, Patty pekar på en tavla på väggen i köket vilken föreställer Deans Gully. Neri, Cass och Brett anländer till Dean Gully men finner en tom kapsel och synkroniumet är borta. De återvänder till Patty, men blir förvånade över vad som finns i Pattys garderob. Patty är snabb i vändningarna och säger att hon inte tillåter någon att rör vid den.. De tre övernattar och de funderar på hur de ska kunna få med sig synkroniumet. Tillbaka på ORCA har UBRI fått tillstånd att dumpa radioaktivt material nära skolans lokaler och detta blir för mycket för Diane. Medan Benny försöker komma ifatt med skolarbetet i datasalarna träffas ORCA av ytterligare en skälvning. Helen stänger den avdelningen men Sally-Anne säger att hon såg Benny gå in dit så hon och Jason sticker för att hämta honom i sista sekunden. Lena stöter på sin far när hon kommer ut ur hissen och hon hotar honom med att offentliggöra de gömda filerna om han inte lämnar henne i fred. På gården visar Neri Patty en gåva som Patty hade före hon förlorade synen. Gåvan att gör kreationer. Patty är frustrerad över att hon inte kan måla längre så Neri visar henne hur hon kan forma saker med händerna. Patty ar så tacksam att hon ger Neri synkroniumet i gentjänst. Neri Säger att det inte känns rät att ta synkroniumet från henne Patty svarar "Det är okej, du har givit mig någonting bättre". Neri för biten till det gömställe där de andra bitarna finns samtidigt som hon tänker på Patty och hennes skulpturer.

Avsnitt 17

Brett söker upp Kal i rymdskeppet och försöker förklara för honom vad vänskap är, men Kal vill inte förstå. Diane och dr Hellegren argumenterar över Ubris byggnadslov som medför det stora gap i havsbotten som bildas. När domstolen hör Diane kommer ett stort skalv som slår mot ORCA. Detta skalv kastar upp Charley på en sandbank nära ön. Brett, Cass, Lena, Benny och Jason kommer till undsättning. Kal kommer ut från rymdskeppet och upptäcker att Neri är borta. Han simmar iväg till Orca, men hittar dem inte. I domstolen bestäms att UBRI ska stoppa sprängningarna men förövrigt får de fortsätta sitt arbete obehindrat. Missbelåten över detta beslut ger sig Diane ut på dykuppdrag för att leta efter mera bevis. Arbetet med att rädda Charley fortgår medan de väntar på att tidvattnet ska lyfta av honom från grundstötningen. De konstruerar ett skydd av palmblad för att skydda honom från den gassande solen, men tiden rinner ifrån dem och Neri säger att de inte kan vänta på tidvattnet. Benny föreslår att de ska försöka dra loss honom med vattenskotrar. Jason skyndar sig tillbaka till ORCA och begär hjälp av Winston. Winston försöker förklara för Neri att Charley kan vara påverkad av skalvet och att det finns risk för att han återvänder till sandbanken när de har dragit loss honom. Neri säger att hon inte kommer att låta detta ske. Till slut lyckas de få ut Charley på djupt vatten igen... Åter på ORCA möter Sally-Anne Kal och de börjar prata. När Jason och de andra kommer tillbaka till ORCA tar Sally-Anne farväl av Kal och går för att prata med Jason. Åter igen känner sig Kal övergiven och drar sig undan. Senare finner Neri honom ätandes en kokosnöt. Han vill då ha reda på varför han inte blev tillfrågad att hjälpa Charley och han blir förbannad över svaret han får. Kal är ute vid en sandbank och utan han vet om det filmar UBRI hur han simmar och dyker. .

Avsnitt 18

Tillbaka vid UBRIs hökvarter visar Kellar videon med Kal för Dr. Hellegren och detta fascinera honom vilket leder till att han gör upp en plan för hur han ska kunna fånga Kal. På ön går Kal med på att komma tillbaka om det bara är han och Neri. Just då hörs ljudet av en vattenskoter som tränger sig in på hans revir. Jason frågar om Charley är okej, men Kal säger åt honom att lämna ön, och beger sig sedan till rymdskeppet. Neri blir förbannad på Kal för hans ouppfostrade sätt och ger honom ett ultimatum – att bli den gamla Kal igen, eller så får han söka upp någon annan stans att bo. Kal väljer att lämna ön. Brett försöker att ordna ett möte mellan Diane och Dave Hartley. Han berättar om sina planer för Jason. Jason vill inte ha med det att göra. Brett ber då Benny att hjälpa honom att skriva ett kärleksbrev med Jasons dator. Kal återvänder till sandbanken för att fundera över sin situation utan att vara medveten om att han är iakttagen av UBRI. Den här gången iakttar även Dr Hellegren honom från en båt. Plötsligt blir Kal medveten om detta och blir rädd. Han försöker fly ut mot det öppna havet men han möts av män som fångar honom i ett nät. Han förs till UBRI och blir inlåst i en isoleringscell med en hård brits som säng . Väl inne i rummet övervakas han av dr Hellegren via en monitor. Kal vägrar både äta och prata. På ön oroar sig Neri för honom Sally-Anne råkar av en olyckshändelse komma över det brev som Brett och Benny kokat ihop, och tror att det är ett kärleksbrev från Jason som är till henne. Han säger åt henne att det inte är han som har skrivit det och att han ser till henne som en bra kompis och lämnar henne med sårade känslor. Neri Jason och Brett söker på ön efter Kal utan resultat Kal är redan skör och osäker då han inte har varken ätit eller sovit på flera dar. Dr Hellegren frestar honom med ostron och till slut ger Kal vika men Hellegrens planer för kal har bara börjat.

Avsnitt 19

Neri försöker hitta Kal, dock utan reslutat. Även Brett är oroad för honom, men Jason tycks oberörd av han försvinnande och säger att det bara ett sätt för Kal att få uppmärksamhet. Mera uppenbarar sig i en dröm när Neri sover och säger att faran växer på båda planeterna . hon skakar på Neri för att hon ska vakna. Kal börjar till slut prata med dr Hellegren. Han ber om mer mat och en mjukar säng bland annat. Han berättar att han hade en skön säng på ön. dr Hellegren beslutar sig för att skämma bort Kal för att få honom att berätta mer om sig själv och ön. Han berättar att han har varit på ORCA, om syncroniumets betydelse och att de måste hitta de andra delarna och hur mång bitar de redan har, och om Neri. Ännu en bit av synkroniumet hittas av Lena men den exakta platsen kan inte fastställas. Lena frågar HELEN om hon kan bestämma ungefärlig landningsplats så de kan börja leta. Kellar och UBRI-teamet anländer till ORCA efter Neri och Gänget, men beslutar sig för att låta dem leta upp synkroniumet åt dem. Cass hittar kapseln vid sidan av en klippa. Jason väljs ut att klättra ner för klippan för att hämta den. Kellar och UBRI gör sig beredda att ingripa men Brett upptäcker dem och varnar Jason som ber dem att föra Neri i säkerhet. UBRI når Jason och Kellar hotat att skära av repet om han inte ger biten till dem. I den här ordväxlingen Får Jason klart för sig att UBRI har Kal. DR Hellegren frågar kal var de redan funna bitarna finns, men blir besviken när Kal inte vet det. Då lägger Hellergren in en ny taktik och bygger upp ett misstroende hos Kal. Hellegren erbjuder sin vänskap mot att Kal hjälper till att finna resten av synkroniumet. Dr Hellegren lovar att han ska få makten över ön, över Neri och över hela jorden om de lyckas hitta resten av synkroniumet. De är överens.

Avsnitt 20

Dr Hellegren ger efter mer för kals snikenhet och ger honom leksaker och dataspel. Han inbillar Kal att på den här planeten är det männen som är ledare och kvinnorna är underställande, när kal säger att han vill ha kontroll över Neri. Dr Hellegren väger de möjligheter han har att påverka Kal Neri och ORCA-gänget och funderar över en plan som ska ge dem Kal tillbaka. Cass och Brett åtar sig jobbet att bryta sig in på UBRIs kontor genom att slingra sig genom ventilationssystemet. Olyckligtvis kommer de åt en sensor som får Kellar att inse att hon hörde dem. De skyndar sig därifrån, men Brett tappar sin ID-bricka. Den hittas av UBRI och Kellar blir till sagd att lägga tillbaka den med förhoppningen att ungarna ska komma tillbaka efter den. När de gör ett andra försök har DR Hellegren planerat att de ska få klart för sig var Kal är. På detta sätt kan Kal återvända utan att vara misstänkt för spioneri. Dr Hellegren testar honom en sista gång genom att lära honom ljuga. "Räddningen " går enligt planerna. Vid lägerelden berättar Kal om de hemskheter han har varit med om och han lyckas lura dem alla. På egen hand smyger Kal iväg för att träffa DR Hellegren som väntar på honom i en liten båt. Kal säger till Hellegren "snart är det Neri som talar om för mig vart hon ska "

Avsnitt 21

Lena Hittar ytterligare en bit synkronium. Mera uppenbarar sig i Neris dröm igen och uppmanar henne att fullfölja uppgiften innan tiden har runnit ut. Nästa morgon förs Kal till ORCA för att lokalisera den nya biten. Han tvekar att göra det för att han vill inte de ska ligga före UBRI. Han säger att den här gången är det för svårt för honom och att han måste tänka ett tag. Han ursäktar sig och sticker och simmar ett tag. Neri säger att hon följer med honom men Kal är kvick i vändningarna och säger att hon inte litar på honom. Neri säger att hon litar på honom. Lena begär nya krafttag av HELEN för att kunna lokalisera biten själva Just då kommer ett stort skalv som ödelägger hela ORCA Jason är upptagen med arbete liksom de andra så Neri sticker och söker efter cyncroniumet själv. Neri passerar en dingo och ger den lite vatten, men nu finns det inget vatten kvar i flaskan Utan vatten i i den stekande solen kollapsar Neri. När hon ligger där kommer en liten aborginsk flicka till undsättning och hjälper henne till ett vattenhål. Neri är djupt tacksam för detta. Lila berättar för Neri att hon påminner om något som kom från skyn och krashade på marken och gav dem vatten. Neri dyker och strax därpå hittar hon syncroniumbiten. Hon börjar sin resa tillbaka. Efter en resa som verkar ta en evighet hon når till slut kusten och är mycket lättad. Hon för biten till gömstället. Jason, Brett, Lena, Cass och Benny är oroliga för Neris säkerhet och sticker till ön för att invänta henne. När de äntligen ser henne och i vilken kondition hon är i, rusar de till undsättning. Senare den natten landar ett rymdskepp på ön de tre ombord tar sig fram till hennes sovplats och det visar sig att det är Mera som har återvänt för att hjälpa Neri

Avsnitt 22

Mera berättar för Neri om den fara som hotar om de inte finner synkroniumet i tid – en total förintelse av alla världar. Mera försäkrar Neri om att de kommer att hitta alla bitarna i tid och vara säkra på att det kommer att fixa sig. Kal står i bakgrunden och ser föraktfull ut. Mera och Neri blir tillsagda att de måste återvända snart, vare sig uppdraget är slutfört eller inte. Efter att åter ha fått träffa Jason och Brett berättar Mera att Charleys sång kommer att vara den utlösande faktorn för att aktivera synkroniumet Kal hör allt detta där han befinner sig uppe i träden. Han skyndar sig till UBRIs högkvarter för att rapportera detta och Hellegren blir mycket tacksam för dessa upplysningar. Mera blir introducerad för Lena, Cass och Benny och återförenas med Diane och Winston. Jason är förvånad över hur Mera har mognat. Mera frågar om det finns några andra sätt att återfå synkroniumet. Lena berättar att det finns, men att det är omöjligt. Det är den nyckel som hennes far har i en halskedja. Cass litar fortfarande inte på Lena. Neri och Mera övertalar Lena att hjälpa dem att komma över nyckeln när dr Hellegren sover. Endast Neri, Mera och Lena ger sig av. Kal följer dem i skyggan men blir upptäckt. Han ber att få följa med och Neri går med på det. Precis när Neri ska ta nyckel puttar Kal ner en vas i golvet och väcker Hellegren. Hellegren grabbar tag i Neris handled men hon lyckas slita sig fri. Nästa morgon skäller Mera, Jason och Brett på Kal för hans "klumpighet" men Neri är snabb att försvara honom.. Medan Jason och Brett passar Kal, sticker Neri och Mera för att se till synkroniumet. Systrarna håller varandra i händerna och ber Charley sjunga. Under tiden på UBRIs hökvarter testar Kellar och dr Hellegren synkroniumet i dess possitioner. Eftersom Charleys sång när syncroniumet aktiveras det till dr Hellegren och Kellar stora förtjusning

Episod 23

Cass och Benny smyger in på UBRIs kontor på ORCA för att se om de kan hitta någonting om synkroniumet, på initiativ av Cass De kommer över en utbytesplan mellan Dr Hellegren och ett gruvbolag, Mr Lee. Uppgörelsen är : fritt tillträde till Mr Lees kontor som leverantör av UBRI i utbyte mot det synkronium som är i Mr Lees ägo . Cass, Benny och Lena beger sig till Mr Lees kontorsbyggnad för att ta tillbaka synkroniumet. Med lite fyndigheter ger de sken att vara budbärare. Brett återvänder till ön för att leta efter eventuella ledtrådar som de kan tänkas ha missat. Neri säger att hon vill delta i efterforskningarna efter det att hon har kontrollerat de gömda bitarna. Kal smyger efter Neri mot gömstället, men då varnar Charley henne för Kal. Han skälls ut av Mera. Benny letar inne på ett kontor, medan Lena och Cass letar inne på ett annat. De två flickorna ser syncroniumet på en kärra med opaler. Precis när de ska ta biten blir de upptäckta och börjar springa. De två flickorna blir haffade, medan Benny springer åt ett annat håll för att undkomma. Till slut litar Cass på Lena när hon inser att hennes lojalitet tillhör de andra i gänget , och inte hennes far, när Lena får chansen att ta sig ur knipan med tanke på att Mr Lee och Dr Hellegren är affärsbekanta och på det sättet skulle kunna utnyttja det. Cass och Lena låses in på ett kontor, men Benny lyckas ta sig in och befria dem. När de kommer tillbaka till ORCA berättar de för Jason och Brett att Mr Lee har synkroniumet och att det ska bli förflyttat till UBRI ute på piren. De beslutar sig för att försöka ta tillbaka biten av synkronium .

Avsnitt 24

Ytterligare ett skalv skälver över ORCA. Det är så kraftigt att befälhavaren begär en frivillig evakuering från ORCA. Neri oroas av det sista skalvet och talar om för Mera att det sista synkroniumet får inte nå dr Hellegren. Sally-Anne ber Lena om råd vad beträffar Jason. Hon vill veta om Jason har någon tjej. Lena säger då att hon borde berätta för Jason vad hon känner för honom. ORCA gänget gör upp planer för att kunna återta synkroniumet och hindra ett utbyte mellan DR Hellegren och Mr Lee. De drar lott om vem som ska ge sig ombord på UBRI fartyget. Det blir Brett som får uppdraget på sin lott. Jason och Morgan befinner sig på dykuppdrag för att utforska skadegörelsen på ORCA när Morgan av otur sätter handen på och blir förgiftad av en stenfisk .Hon faller i ett krampaktigt tillstånd samtidigt som Jason tar henne tillbaka till ORCA Hon är förs till en sjuksäng och hamna i koma. Cass skyndar till sjuksängen och Sally-Anne försäkrar Jason om att det inte var hans fel. Tacksam för hennes ord kramar han om henne. Hon börjar berätta för honom vad hon känner för honom, just när Neri dyker upp i aqadukten och Jason lämnar henne. Ombord på båten saboterar Brett motorn så den stannar. Medan besättningen kontrollerar vad som är fel, tar Brett synkroniumet. Han blir dock upptäckt och inträngd i ett hörn. Han tar då och slänger biten överbord, och hoppar sedan efter själv. Neri och Mera väntar under ytan med en syrgastub åt honom. Under tiden sitter Cass vid sin systers sjuksäng och pratar. Då vaknar hon upp ur coman. Benny har kurrage nog att säga till sin far att han vill att hans far ska visa mer respekt för vad han vill och inte vill göra. Kellar klandrar Kal för att inte ha varnat dem om den planerade räden. Kal anklagar sig själv för att varit för påpassad av Neri och Mera. i ett intolerant ögonblick säger Dr Hellegren att det viktigaste i hans liv är att ta reda på var synkroniumet är gömt. Vid gömstället berättar Neri för Mera att få alla bitarna på plats innan tiden går ut " innan jorden försvinner" frågar Mera. "innan allting tar slut" svarar Neri.

Avsnitt 25

Den frivilliga utrymningen av ORCA stad startar på en kaotisk sätt. Diane uttrycker sin oro för Jason s och Bretts säkerhet och ber dem återvända till fastlandet, men de båda är orubbliga i sin ståndpunkt att stanna kvar. Neri oroar sig för haven och planeten och känner att hon ovillkorligen måste få ihop synkroniumbitarna. Neri går med på att visa Kal var synkroniumet är gömt. Mera säger argt till Kal att det behöver han inte veta. Lena finner ytterligare en bit med HELENs hjälp och Kal märker ut var det finns. Han smiter iväg till dr Hellegren för att berätta var det finns någonstans Hellegren och Kellar blir sataniska över hur långsamt det går att få tag i alla synkroniumbitarna. Väl tillbaka på ön ifrågasätter Mera Kals lojalitet och trovärdhet. Sally-Anne konfronterar Jason om varför han undviker henne. Jason vet inte hur han ska reagera och frågar Lena om råd. Hon berättar då för honom att Sally-Anne "gillar" honom. Hon föreslår att han ska berätta för Sally-Anne om Neri och Mera. Diane beslutar att låta Jason och Brett stanna ombord på ORCA under evakueringen. Dr Hellegren säger åt Kellar att undvika konfrontationer med ORCA-ungarna i hennes sökande efter den sista synkroniumbiten. Hon säger att det inte är möjligt. Hennes påpekande gör Hellegren förbannad. Neri, Jason, Brett, Cass, Benny och Mera söker efter den sista syncroniumbiten, och det leder dem in i hjärtat av djungeln. Deras enda chans att ta sig fram är att använda sig av en gummibåt. UBRI-teamet finner kapseln, men inte synkroniumet. Kellar placerar då ut en sprängladdning i kapseln som överraskning åt ungdomarna från ORCA. När Brett ska öppna kapseln startar timern, och de måste alla rusa därifrån innan det smäller. Efter det att gruppen har återförenats efter explosionen, tittar Neri upp i träden och där uppe finns den sista biten. De tar den med sig till ön. Mera uttrycker åter sitt ogillande över Kals frånvaro, så Neri ger biten till jason och Brett, så de kan föra biten till gömstället. Detta medan Neri och Mera ger sig ut för att leta efter Kal. Ovetande om att de har Kal i hälarna, tar de sig till gömstället. Kal skyndar sig till Dr Hellegren för att berätta det för honom.. nu när han har levererat synkroniumet, kräver Kal sin del av avtalet. Hellegren avvisar honom. Åter på ön varnas Neri och Mera av Charley om att UBRI har synkroniumet. Neri sticker för att varsko Jason. Jason börjar berätta för Sally-Anne om Neri, men hon vill inte tro på honom. Neri berättar för Jason och Brett att synkoniumet fungerar i harmoni med dess operatör med orden ""om farliga men använder, blir det bara värre än det är nu. Förstöra allting, inte bara värld allting". En plötlig kyla av insikt av vad som just har blivit sagt, sköljer nu över jason och Brett.

Avsnitt 26

Ännu ett stort skalv sköljer över ORCA, och den här gången mäter det över 9 på richterskalan, och det går ut en order om att alla under 18 års ålder ska lämna ORCA. Dr Hellegren sätter ihop bitarna av synkronium på UBRI. Kal, tittar på, arg över att Hellegren inte har hållit sin del i överenskommelsen. Efter en vild konfrontation förs Kal ut ur UBRI av två vakter. Dr Hellegren säger då att han inte längre har någon användning av honom. Kal försöker fly med en del av synkroniumet, men stoppas vid huvudentren och förs tillbaka till sin cell. Väl inlåst i sin cell igen, inser Kal vad Dr Hellegren har haft för avsikter med honom . Brett, Cass, Lena, Neri, Benny och Mera försöker komma på ett sätt att hindra UBRI från att använda synkroniumet. De gör en plan som går ut på att sno det innan båten kommer ut på öppet vatten. De är alla överens om planen, men behöver en båt själva. Jason och Sally-Anne är i en båt när Sally-Anne får syn på en massiv knölval. Jason berättar för henne att det är Charley men hon rycker på axlarna sarkastiskt. Hon vill inte tro på den historien. I just det ögonblicket uppenbarar sig Neri, och Sally-Anne inser att det är sanning. Gänget planerar att smita iväg till piren under evakueringen så de inte anmäls som saknade. Om allt går som det ska tar Neri synkroniumet till ön. Ute på Piren blir de upptäckta av Kellar och blir omringade och bundna. Dr Hellegren dra med sig Lena ombord mot sin vilja och säger att han får inte får ha henne som fiende. Kal lyckas rymma från sitt fängelse och rusar mot piren. Han hjälper Jason och de andra att bli befriade. Och erkänner sin skam över vad han har gjort. Ombord på båten ute till havs håller dr Hellegren på att aktivera synkroniumet, när han hör Neris stämma. Neri och Mera vädjar till dr Hellegren att sluta och varnar honom för den död och destruktion han kommer att åstadkomma om synkroniumet passerar vattenytan med hans hjälp. Lena säger åt honom att Neri talar sanning. Men driven av hunger efter makt ignorerar han dem. Han placerar sina händer på den fullständiga ensamblen av synkronium, vilken nu lyser röd av Charleys sång. Skyn blir mörk , havet lyser violett och jorden ryser och ljuset sprakar in luften. Neri vädjar ännu en gång, och den här gång erbjuder hon sig själv så att han kan studera henne, om han inte placerar synkroniumet i vattnet. Hellegren vägrar. Lena ber honom att sluta och säger att han kommer att döda Neri och Mera. Hellegren tittar på Kellar för att försäkra sig och hon säger "än sen då?"vi har Kal, pojken".. Lena som nu inte vet någon annan råd, hoppar över bord. Hon skriker upp till Hellegren, "vill du döda mig far". Under hela händelseförloppet försöker Kal desperat komma ifatt dem. DR Hellegren flyttar på sig för att stoppa vinschen från att sänka synkroniumet, men blir puttad åt sidan av Kellar. Samtidigt som synkroniumet faller i vattnet, kommer Kal underifrån och stoppar det i sista sekunden. Tillsammans med Neri och Mera förs det tillbaka till ön. Dr Hellegren säger åt Kellar att ge upp; att spelet är över. Han kastar ner en livboj till Lena. På ön har stunden kommit för att använda synkroniumet. Neri och Mera lyckas hela haven från den förstörelse som gjorts.. Mera tar farväl av Diane och Winston på ORCA efter det att Jason och Brett har berättat om synkroniumet. Ombord på rymdskeppet säger Kal adjö och försätts i sovtillstånd för resan hem. Mera tar ett tårögt farväl av Neri. Neri, Jason och Brett ser på när rymdskeppet lyfter mot skyn i ett skinande ljus, nöjda med att det är som det ska med världen ännu en gång.