Säsong 1

Den här episodeguiden är skapad av Patrik Rölander

Avsnitt 1

Jason och Brett flyttar med sin mamma, forskaren dr Diane Bates, till ORCA, en specialbyggd marinforskningsstation i Australiens stora korallrev. Pojkarna följer med Diane på en utflykt för att lokalisera en val och fästa en sändare vid den för att kunna studera dess sång . Jason får i uppdrag att fästa sändaren med hjälp av armborst, men stoppas av en flicka som plötsligt dyker upp i skottlinjen.

Avsnitt 2

Vanessa lösgör förtöjningen till den båt som Brett befinner sig i. Båten med Brett i driver till havs och hamnar i en stor m som för honom till Neris ö. Neri upptäcker honom just då han har ätit giftiga bär. Hon ger honom motgift och placerar honom tillbaka i sin båt varpå hon skjuter ut båten till havs igen där räddningsmanskapet hittar honom. När han blivit räddad, berättar han för Jason om neri.

Avsnitt 3

Brett och Jason tar en båt och åker ut för att markera illegalt drivande nät ute på revet. När de ska vittja näten upptäcker de att Neri har fastnat i ett av dem. Jason dyker i och befriar henne. Neri går med på att pojkarna ska få besöka hennes ö. Hon berättar att hennes far var med henne när hon var mindre, men han drunknade, och nu lever hon ensam och med knölvalen Charley som enda vän.

Avsnitt 4

Jason och Vanessa, en av de andra tonåringarna från forskningsstationen, och också en misstänksam bråkmakare, är dykpartners. När de är ute i båten dyker Neri upp och säger honom att åka till forskningsstationen för att Charley har förvarnat henne om att en jordbävning och tidvattenvåg är på väg. De återvänder och under jordbävningen fastnar Jasons vän Damien, och kommander Lucas dotter i ett läckande rum. Tills slut lyckas Damien öppna dörren med hjälp av ljuden från hans elgittar.

Avsnitt 5

Winston, Dr Bates kompanjon, föreslår kommander Lucas och Dr Bates som är i luven på varandra, att vara trevliga mot varandra för att underlätta forskningen. Jason åker ensam till Neris ö, där hon berättar för honom att när hon var liten så föll hon från en klippa ner i havet och räddades av Charley. Hennes far berättade för henne att Charley skulle ta hand om henne och att hon skulle gömma sig från människor för att hon var annorlunda.

Avsnitt 6

En helikopter med två exploatörer till ORCA på väg till en ö som de ska göra till semesterparadis. När Jason får klart för sig att det är Neris ö de är ute efter, erbjuder han sig att vara deras guide. Väl på ön frambringar Jason och Neri som ska få de två affärsmännen att aldrig vilja sätta sin fot på ön mer. Åter på ORCA utövar Vanessa utpressning mot Jodie att spionera på Jason och Brett.

Avsnitt 7

När Charley visar sig vara i nöd kommer Neri till ORCA och söker hjälp hos Jason. Jason upptäcker att någon har dumpat miljöfarligt avfall som påverkar nervsystemet. Han hittar ett motgift till Neri och läser sig till att Charley kommer att klara sig för att han har tjock hud. De visar sig vara Zenko, ett företag som sponsrar ORCA som är boven i dramat. Neri säger till Jason att hon vill besöka ORCA och se hans värld.

Avsnitt 8

Neri kommer på besök till ORCA. Froggy, en kompis till Brett och Jason har tillverkat ett falskt ID-kort så det verkar som att hon är dagarbetare där. De stjäl en uniform som gör Vanessa ännu mer misstänksam. Är det inte hennes uniform som Neri har på sig? Brett och Jason visar Neri runt, men av en olyckshändelse kommer de ifrån varandra och Neri hamnar i Diane Bates laboratorium där hon håller på att observera knölvalen Neris vän Charley.

Avsnitt 9

Barnen från ORCA får landpermission och Neri åker med dem. Neri hjälper en aborigisk pojke som besväras av mobbare. Neris kontakt med den vardagliga världen har fått henne att fundera på romans. Hon upptäcker avundsjuka . Dr Bates och Winston observerar att Charley pratar och får svar. Upptäckten gör att de beställer en ny utrustning som ska ge dem vetskap om vem den andra varelsen är.

Avsnitt 10

Diane är på väg att göra ett stort genombrott i forskningen när sändaren från valen lossnar. Hon underskattar faran med att dyka för att sätta tillbaka sändaren. När Diane råkar i nöd kallar Charley på Neri som räddar henne. Nu måste Jason och Brett avslöja Neris identitet. De värnar om att hålla Neris identitet hemlig och är rädda för att hon ska bli försökskanin.

Avsnitt 11

När Diane möter Neri så övertygar Diane Neri om att hennes identitet inte ska röjas. Hon känner sig även dragen till Neri. För första gången återvänder inte Neri till ön när natten kommer utan övernattar på ORCA. Diane och Winston testar Neris skicklighet och utför även ett DNA-prov för att kolla hennes ursprung. Hela tiden tillbringar Neri med sin nya familj. Neri hör inte längre Charleys rop. När forskningsmaterial försvinner inklusive CD-skivor med Charleys sång, tror Brett att det rör sig om industrispionage och börjar en utredning.

Avsnitt 12

De hittar spionen som jobbar för UBRI, ett rivaliserande forskarteam som vill fånga Charley i en fälla. Resten av valarna flyttar pga årstiden men Charley väntar på Neri som är som uppslukad av ORCA. Fångad i fällan hindras Charley av ett elstängsel. När han försöker ta sig igenom får Neri en elchock. Hon återvänder till ön och upptäcker att Charley är borta. Jason och Brett anländer för att hjälpa till med räddningsaktionen medan kommander Lucas upptäcker Neri och anser att det är hans jobb att rapportera om hennes upptäckt.

Avsnitt 13

Jason och Brett berättar för de andra barnen på ORCA om Neri och de ställer upp i en räddningsaktion för att befria Charley. De tar sig in i UBRIs högkvarter och befriar Charley som leds ut i friheten av Neri. Dianes tester visar att Neri inte är av mänsklig art, och kommander Lucas dotter övertalar honom om att Neris identitet ska förbli en hemlighet. Neri måste bestämma sig för om hon vill förbli hos sin nya familj, eller återvända till havet. Hon väljer Charley och säger adjö, men hon har rörts av sina mänskliga vänner och de förblir hennes vänner för alltid.