Värna Västerhavet

Foto : En havskatt tagen i slutet av april utanför Måseskär år 2000. På en av de få platser som det fortfarande finns någon havskatt kvar.

Havskatt är en av de fiskarter som reducerats kraftigt till följd av yrkesfiskets framfarter. På exempelvis Kummelbank kunde man så sent som 1995 fånga fina exemplar av denna art. När man fått 2-3 stycken kunde man lägga sig och meta upp fina rödspättor. Året där på började ett intensivt trålningsfiske och på hamnen nere i Träslövsläge landades lådvis med havskatt. Inte nog med att katten i princip försvann den fina rödspättan man kunde få här nere försvann med. 1998 upprepades detta fast nu utanför Marstrand.

Enligt min mening kolapsade fisket 1999. Yrkesfiskarna i den hamn där jag har båten liggandes menade att fisket varit mycket dåligt de senaste åren. Av detta märkte inte jag eftersom jag mest fiskade över vrak och där fanns ju fisk att få. Före 1999 så fick man med sig matfisk på 9 av 10 fisketurer. 1999 blev siffrorna omvända , katastrof !  Nu krävs det att alla ställer upp och försöker att vända den här trenden. Man måste försöka påverka våra politiker och inte minst EU. Det finns trots allt delar av yrkesfiskarkåren som vill gå så långt som ett totalt fiskestopp i ett antal år. Men det hjälper inte om bara de svenska yrkesfiskarna slutar att fiska , övriga länder måste också ta sitt ansvar.

 

Tillbaka