Sportfiskare eller ?

Foto : En Brattensej fångad i slutet av juli 2001.

Nu är det överstökat , det vi vetat om länge men som våra politiker struntar i. Enligt de senaste rapporterna så är torsken nu utrotad. Sverige har nu även blivit världsmästare i detta. Vi gick förbi Kanade där politikerna lät det gå till en kollaps. Våran fiskekollaps kom som jag beskrev i artikeln "Värna Västerhavet" redan 1999. Nu är den totala utrotningen ett faktum och detta gäller inte bara torsken. Flera andra fiskarter som exempelvis blekan har drabbats mycket hårt. Yrkesfiskarnas försvarstal är beklämmande att höra. Det skylls b.l.a. på kvävedöda bottnar. Eftersom att jag även har dykt mycket så kan jag säga att i slutet av 80-talet fanns det klart fler döda bottnar än idag , så där föll det. Ålrychefisket försvaras. Jag har fått interninformation att yrkesfiskarna vet att detta är ett stort problem. Dom har t.o.m. uträkningar om hur många hundra ton fisk som går till spillo. En reglering går ej att genomföra enligt dom för att det finns inga möjligheter att kontrollera att bestämmelserna följs. Fisk vill ju vi äta men när 80% går till foder så bör man ta sig en funderare.  Spökgarn existerar tydligen inte heller. I nytagna dykfilmer har jag sett fisk sitta fast i garn som sitter fast i vrak. Sist men inte minst så är ju detta guds vilja enligt en del yrkesfiskare , så dom gör ju oss bara en tjänst när dom utrotar fisken i våra vatten.

I motsats med våra politiker så kommenterar yrkesfiskarna de hårda angreppen. Politikerna kör med den gammla hederliga metoden att tiga ihjäl opinionen. Stoppa huvudet i sanden. Nej detta var inte tanken med denna artikeln utan något som legat och bubblat i bakgrunden. Först såg jag det i en artikel i fiskejournalen. Sedan ett inlägg på internet. Vad är det jag pratar om. Häng med.

Det finns ett antal kända och okända sportfiskare som satt i system att fiska för att sälja fisken. Första gången jag kom i kontakt med detta var på torskfestivalen för två år sedan. En småbåtsfiskare kom in i hamnen med ett antal stora rombärande torskar som snyggt och prydligt gjordes i ordning i fiskebackar. Fisken var redan såld. Det sker plundring av kattbestånden på vrak i kattegatt för försäljning. Även torskfiske på vraken sker där den filéas till havs och läggs i fiskelådor för försäljning. Ett svineri där ett fåtal så kallade sportfiskare förstör för alla andra. En debatt om detta kommer säkert inom en snar framtid.

Foto : Samma sej som ovan fast 12 timmar senare. Islådan med is håller fisken i god kondition.

Ett annat problem är troféfiskarna. Ett antal sportfiskare som endast är ute efter stor fisk att väga på land för att senare dumpa fisken för den legat i fångstbacken hela dagen. Ett tips , isa fisken. Kolla bilden ovan. En iglobox går också bra. Is kan man göra själv genom att fylla mjölkkartånger med vatten och sedan slå sönder isen och strö ner den i lådan.

 

Tillbaka