Spön

Det finns en uppsjö av bra spön på marknaden idag till skillnad från för 20 år sedan när jag själv började fiska aktivt. Då fick man bygga eller få byggt spöna för att få kvalité. De spön som jag själv började använda var seekers marlin live bait klingor. Dessa ihop med aftco rullfäste och aftco´s light trissor eller fuji ringar blev ett grymt bra spö som står sig än idag.

Klingan var byggd av olika materiel , glasfiber i toppen och Carbon i botten. Detta gjorde att den blev progressiv. Man fick mer action i klingan ju mer den belastades. Det gör att klingan känns mer levandes. Idag finns det klingor som är byggda i ett och samma materiel som har liknandes action. Nackdelen med dagens köpespön är att det är nästan alltid något av rullfäste eller spöringar som är av sämre kvalité. Dessutom så kan ryggraden i spöt ligga fel samt att klingan avslutas i rullfästet och inte går hela vägen till ändbutten.

Nedan har jag lagt in lite fakta om några klingor.

Seeker 8-12lbs LB701 Ett riktigt pillespö. Lämplig vikt att fiska med är ca 100gr , smärtgränsen går vid 200gr. Har tagit 10kg torsk.
Seeker CSW 858 12-20lbs Ett av mina favoritspö. Kortat 1ft i bakkant till 7 1/2 ft. Till skillnad från de andra spöna är det blandat med grafit istället för Boron. Är till för lättare fiske. Lämplig vikt att fiska med är ca 150 gr , smärtgränsen går vid 250gr. Grymt kast och metspö. Kastar bra från 40-150gr.
Seeker MLB 16lbs Allroundspö som även fungerar bra som kastspö efter torsk i sundet. Lämplig vikt att fiska med är ca 200 gr , smärtgränsen går vid 350gr. Har tagits 50 kilo hälleflundra , 25 kilos långa , 20 kilos torsk , 11 kilos sej och 5 kilos bleka.
Seeker MLB 20lbs Allroundspö. Lämplig vikt att fiska med är ca 250 gr , smärtgränsen går vid 400gr. Har b.l.a. fångat hälleflundra på 92kg och gråsej på 19,5kg.
Seeker MLB 30lbs Ett tyngre havsfiskespö som lämpar sig för vrakfiske på djupt vatten där vraken är "besvärliga". Även bra till djuphavsfiske. Tog en lubb  på över 12kg på detta spöt , det var som en gäspning för klingan. Lämplig vikt att fiska med är ca 300 gr , smärtgränsen går vid 600gr. Har fångat havsål , sailfish , marlin , m.m.
Seeker MLB 30lbs H H står för heavy. Ett spö som kan vara bra att ha med sig utomlands där man kan stöta på fisk av grövre kalibern. Fungerar även bra till djuphavsfiske här hemma.

Naturligtvis finns det andra bra klingor. Shimano har ett bra havsfiskespö program och vill man bygga sitt spö så finns det fler alternativa klingor , Cornoflex är ett exempel på en väl fungerande klinga.

 

Rullar

Det finns en uppsjö av bra rullar på marknaden idag. Det viktiga med en rulle är att man underhåller den. Jag spolar alltid av mina rullar efter fisket med varmt vatten. Sen sprejar jag vid behov på WD40 på rullen. Alltid med bromsen åtdragen. När den torkad lossar jag bromsen så den alltid förvaras med lös broms.

I den lägre prisklassen kan jag rekommendera Shimano TLD , Torium eller Tekota och Daiwa´s Saltist. I den övre prisklassen Shimano Trinidad , Tyrnos eller Calcutta TE och Daiwa´s Saltiga.

Det finns andra bra rullar som Accurate , Avet och slitvargen Penn.

 

Krok

När jag själv började byta ut mina krokar i början av 90-talet var det nog ingen som kände till Owner. Jag började importera dessa krokar från USA och är väldigt nöjd med dom. Dom är ganska dyra så på exempelvis vrakfiske så använder jag Mustard krok istället.. Deras Tarpoon krok är väldigt bra och ligger på en bra prisnivå. Owners ssw krok är en bra allroundkrok och den har även numer också rak ögla.

 

 

 

Tillbaka