Sandskädda

Foto : En sandskädda fångad på lilla middelgrund i början av juni 2001.

Sandskäddans sidolinje gör en kraftig båge över bröstfenan. Ovansidan är sträv medans undersidan är slät. Den lever på sand till dybotten på 2 till 150 meters djup. Maxvikt : 1,3 kg.

TACKELTIPS : Bom med 2-3 krok på släp ev. upphängare. Krokstorlek 1-4 med ett par pärlor eller en slangbit som attraktor framför krokarna. En strömmingsbit eller räka är bra agn för sandskäddan men sandmask eller borstmask kan ibland vara dödligt effektiva. Fiska aktivt , lyft upp tacklet från botten imellanåt , detta kan få sandskäddan att hugga.

Foto : En specimen fångad på Lilla Middelgrund i maj månad 2001.

BÄSTA FISKETID : Kan nog betraktas som en året runt fisk , men bäst kondition har den mellan februari-maj.

SVENSKT REKORD : 0,97kg

EUROPA REKORD : 1,34kg

Som matfisk!

Sandskäddan: Är en känslig plattfisk som mår gott av att läggas på is och ätas på fångstdagen. Den tappar fort i kvalité fast den inte är så fet. Som all fisk ska den strupskäras omgående.

Sedan rekommenderar jag, att ta fram en kraftig sax och klippa bort både stjärtfenan, ryggfenan, huvudet, buken (var försiktig med inälvorna) och så akterut i den följden och ett svep, så får du en fin plattfiskkotlett. Glöm dock ej att ta bort njurarna, (eller har den bara en?) som sitter på buksidan ryggraden.En sådan kotlett är det lätt att ta hand om.

Vänd i vete- eller rågmjöl  och stek vid lagom värme i smör eller olivolja, allt enligt egen smak. Öl och knäckebröd, samt majonnäs anbefalles. En morot eller paprika ur näven förbättrar anseendet hos dietisten och konkurrerar akustiskt härligt med knäckebrödet. Observerar den fina smaken hos bôxorna (rommen), ifall du råkar ha med de. Att lyfta de vita filéerna från benen är ett nöje i sig och stimulerar saliven å det grövsta. Sådan mat sitter särskild fint efter en lång vintrig fiskedag.

chü

 

Tillbaka