Saltströmmen 2004-06-26 - 2004-07-08

Saltströmmen!!!   Vi hade laddat ordentligt till denna resan. De flesta fiskeplatser hade vi luskat ut. Jiggar både på tvären och längden hade handlats in. Nya spön och nya rullar införskaffats. Vi var helt enkelt grymt taggade. Hälleflundra var det primära målet för denna resan. Med på resan var förståds reseledaren själv , Lars "bajsar´n" Kraemer med sin ombyggda båt Skidbladner (en ryds 600wa) och som gast var Christian "vispen" Karlsson med. Jag själv "albanen" var med som gast på Anders "Token" Hanssons båt , Skarpe nord , en ryds camping.

Resan började lite struligt. Anders nya bil var en tysk import och hade en annan kontakt till trailern , så vi fick hastigt byta bil med hans syrra. Något försenade kom vi dock iväg.

26/6 kl 00.00

Framme vid campen! Vi stövlade rakt in i en firmafest (grannarna) och de norske jenterne var lite sällskapssjuka och ville bjuda in oss på kalaset. Först så fick vi sjösätta båtarna men vid 1 tiden så var vi redo att fira våran ankomst. Christian började blanda grogg och det är inga 50/50 han blandar inte. Vid 5 tiden gav norrmännen upp och trots att vi varit vakna i 48 timmar och kört 180 mil så var vi på topp (kan det bero på all red bull vodka) så de hela slutar med att vi blev utkörda och fick gå hem och lägga oss.

Först på kvällen kom vi ut för att fiska. Det blåste 6-7m/s och fisket var trögt. Vi låg och fiskade på ett av våra flundra ställen när Anders hoppar till i båten , flundra utbrister han. En hälleflundra har följt hans jigg upp till båten. Strax där efter följer ytterligare en efter jiggen men dom vill tydligen inte hugga. Det kom upp lite småtorsk , dock en på 4 kg samt en kolja på 2 kg. Foto tv : Kraemer med en fin 3 kilos kolja fångad i Misvärfjorden.

27/6

Idag var det tänkt att bli koljafiske. Tyvärr så blåste det (7-8m/s)  rakt in i den viken vi tänkte fiska i så vi fick dra oss till ett mer skyddat läge. Det fick bli samma plats som dagen innan. Den här gången var det Skidbladners tur att ha flundra efter jiggen och det var stor flundra. Men dom verkar inte vilja hugga. Fisket blev densamma som gårdagen med kolja på 2kg , torsk på 3kg och lite agnfisk som sej och sill. Jag provade med sillflapper men inte ens ett provsmak ville flundran ta.

28/6

Idag begav vi oss till strömmen för fiske. Det var lungt på morgonen men det skulle blåsa upp till 10m/s. Vi började i sillviken men där var det tomt. Vidare till strömmen där nästan omgående Kraemer fick på en hyfsad fisk. Efter en stund bröt fisken ytan och en sej på 7,7kg fick syna däcket. Christian kontrar direkt med en på 3 kg.

I våran båt fåt Anders på en hyfsad fisk som han kämpar med. Vi kommer oroligt nära en stor virvel och Kraemer skriker från sin båt att han filmar våran död. Vi sugs ner i virveln och båten sjunker väl ner en halvmeter. Lite läskit men jag ropar tillbaka att det är som att vara på Liseberg. Mitt bland alla virvlarna tappar Anders fisken och vi styr mot säkrare vatten. Foto th : Kraemer med den enda hyfsade fisken vi fick i strömmen.

Vinden ökar och vi fiskar oss hemåt. Vi provar alla möjliga kända ställen efter b.l.a. katt och  kungsfisk men endast en torsk på 2,5kg plus småfisk synar våra däck. P. g.a. den hårda vinden får vi avbryta dagens fiske.

29/6

Svag vind idag , ca 0-5m/s. Idag begav sig Skarpe nord och Skidbladner åt olika håll. Vi på Skarpe nord satsade på kolja idag eftersom det var svag vind. Koljafisket gav endast små torsk och småkolja. Vi provade en plats i närheten där det fångats fin kungsfisk men det resulterade i bara en tappad fisk. Vi fiskade oss närmare campen på flera kända platser men det ända upphätsande var en havsörn som flera gånger flög tätt över båten. Vi avslutade fisket i kyrkviken där Anders tappade två hyfsade fiskar , den ena var misstänkt flundra. Skidbladner hade haft ett bättre fiske med kolja på 2,6kg och torsk på 5kg på topp. Christian hade tappat en stor fisk som (är det alltid) misstänkt var en flundra.

30/6

Idag var det meningen att vi skulle börja fiska tidigt på morgonen , men det fick bli eftermidagsfiske istället. Förmidagen gick åt till en tur in till Bodö medans en i sällskapet fick sova ruset av sig sen han tömt vårat alkoholföråd när vi andra låg och sov. Inne i Bodö gick vi och strosade i hamnen och kollade på båtar och fångster som yrkesfiskarna gjort. Vid en räktrålare rensades det räkor och de minsta gick ner i spat. Det slog kraftigt i ytan på den platsen så vi gick dit och kollade vad det kunde vara för fisk. Det visade sig vara fin sej i 1-2 kilos klassen och det var massor av dom. Det var som att kolla i ett akvarium , riktigt häftigt. Sen fick det bli en pizza och därefter tillbaka till campen.

Eftermidagen blev regnig och blåsig , 7-9m/s. Började fisket på ett  grundområde i fjorden och Anders krokar en fin kolja omgående. Betydligt mer fisk i vattnet idag dock bara smått.

En flock med tummlare huserar i fjorden idag också.  Mycket sej och en del sill. Även en hel del småtorsk. Kanske det vänder nu. Dagen slutar med kolja på 3kg och torsk på 6kg på topp. Vi hör efter på campen hur det går för andra fiskare men det är väldigt dåligt över lag så vi har någorlunda fiske om man jämför med de andra. En annan båt på campen tog en flundra på slöfiske idag i viken bakom campen. Ingen stor men en flundra trots allt.

1/7

Regnit och svag vind , 2-4m/s. Bra med torsk idag , tyngsta på 6,1kg. För första gången fick vi fyllt våran balja. Provade ett ställe som jag tyckte såg intressant ut på sjökortet och platsen blev en hitt. Mycket torsk i 2-4kg klassen , kolja , katt och en del sej även lite sill fick syna däcket och tjäna som agn. Vi körde förbi våra grannar på vägen hem och dom hade lyckats med det vi inte gjort , nämligen att borda en flundra. 5 kg vägde den.

Skidbladner hade varit så långt bort som till Fauskeviken idag och Kraemer hade haft sin livs fisk på men tyvärr så steg den av.

2/7

Bra väder 0-4m/s. Tillbaka till samma platser som igår men det var sämre fiske idag för oss. Det blev som vanligt lite torsk och kolja en katt och lite småsej. Skidbladner har fortsatt bra fiske även idag med torsk på 10 och 6,5kg på topp. Foto tv : Vispen med sin 10 kilos från Fauskeviken.

3/7

Växlande väder med en vind på 4-7m/s. Vi drog utomskärs medans Skidbladner stannade kvar i fjorden. Hade fått lite tips på var vi skulle fiska men som vanligt fanns det ingen fisk på dessa platser så det blev till att studera kortet och vipps så hittade vi fisken. Bra med torsk och kolja med en fisk på 6kg på topp. Provade även att fiska i strömmen på vägen men där kammade vi noll. Innomskärsfisket hade varit dåligt idag men ett sejstim hade parkerat under Skidbladners köl så det fick bli kattmat idag. När vi kom iland fick vi reda på att en kveite på 17,5 kg hade landats på morgonen av en busschafför som körde upp några tvååkersbo för fiske i strömmen. Senare på eftermiddagen landades ytterligare en flundra på 4,8kg.

4/7

Riktigt skitväder med regn och en vind på 8-12m/s. Det blev bara 1 timmes fiskade och 4 fiskar sen var det nog.

5/7

2-7m/s. Nu var det dax för drastiska åtgärder. Fram med jiggväskan och vipps en saltad och vitlöksimpregnerad jigg satt på kroken. Koljorna högg friskt på denna och jag fick upp 5-6 st fina koljor med en på 3,3kg på topp. Även några fina torskar krokades med. Äntligen ett vinnande recept. Anders jiggade i sin vana trogen med sin shad och såg lite butter ut. Okey vi drar till flundaplatserna och provar. På andra drivan när jag står och pratar i telefon (jobb , får alldrig vara ifred) får Anders ett kraftigt hugg. Jag avslutar samtalet och plockar fram videokameran. Detta måste bara va en flundra. Trots hård press lyckas fisken göra 3 rusningar , fram med huggkrok för harpunen behövs väl ej. Vitsidan visar sig och nu är det bergsäkert en flundra och den är stor. För sent att ta fram harpunen det får bära eller brista. En snabb krokning och bordning. Kveiten fattade nog inte vad som hände för den börjar leva rövare i båter. Anders slår med Aftco bonkern men den fortsätter att leva rövare. Till slut lungnar den ner sig.

Strax efter kommer Skidbladner som varit i strömmen och provat (dåligt fiske) , dom har med sig en våg som räcker till för att väga fisken. Längden mäts till 150cm och vikten till 36,8kg. Vi fortsätter med flundrefisket och jag får ett följe av en på ca : 10-15kg. Det blir rena folkvandringen när vi angör kaj och historien berättas om och om igen. Foto th : Token med resans tyngsta.

6/7

regnit idag , 2-7m/s. Trögt idag med enstaka fiskar men min vitlöksjigg sviker mig inte utan jag lyckas kroka torsk på 9 och 10,5 kg. Även en kolja på 3 kg krokas. När jag vid ett tillfälle vevar upp en mindre torsk tittar jag ner på den och ur mörkret stiger en enorm torsk ur och tar min torsk , drar ner den 10 meter och släpper den. Man blir lätt skakig i benen efter en sådan upplevelse. Idag tappades det dessutom en stor fisk på flundrastället där Anders fick sin. Vi provar även fiske på djupt vatten där en hyffsad fisk tas på 175m men tappas efter halva vägen.

Foto ovan : Torsk på 10,55kg som gillar vitlöksjigg.

7/7

Regn och 3-7m/s. Trögt idag med enstaka fiskar. Koljor på 3 och 3,2kg. Torsk på 7,1kg. Ett bottennapp på kveiteplatsen som drog iväg och släppte.

8/7

Trögt även idag. Provade min lilla nyfunna vik som tidigare gett torsk och katt. Fick där hyffsade sejar , en liten katt , kolja och lite torsk. Provade även en brant i områder och träffade där på kungsfisk fast i smått format.

SAMMANSTÄLLNING

Posetivt : Mängden med kolja. Alkoholens påverkan på de flesta.

Negativt : Katt fisket under all kritik. Vikten på torsken. Hade hoppats på fler flundror för det var det vi i huvudsak fiskade dessa dagar. Fisket i strömmen. Alkoholens påverkan på somlig.

Torsk : 10,55 , 10,0 , 9,0 , 7,1. Flera togs också som låg mellan 5-7kg

Kolja : 3,3 , 3,2 , 3,03 , 3,0. Flera mellan 2,5-3kg

Gråsej : 7,7kg

Katt : 2,6kg 2 mindre slåpptes tillbaka.

Hälleflundra : 36.8kg Ett flertal följen och ev några tillslag.    

 

Tillbaka