Öresund 2001-10-10

Klockan 04:45 satte det av från Öjersjö till Hyssna för att hämta upp Ingvar , därefter bar det iväg till Helsingborg där Thomas Nilsson på Vandia väntade på oss. Jag hade fått ihop ett gäng på 18 gubbar som ville prova plattisfisket i sundet. Vädergudarna var inte på humör idag. Morgonen började regnig och blåsig. Regnet upphörde under dagen men vinden tilltog och var uppe i 14-16 m/s med byar på 20 m/s. Det som är det fina med att fiska i Öresund är att det oftast inte gjör något om det blåser för trots den starka vinden blev det inte någon sjö att tala om. Strömmen var inte till något besvär då Thomas föredömligt höll båten för att få ett så effektivt fiske som möjligt. 

Foto : Ingvar med resans tyngsta.

Vi lämnade kaj kl 8.00 och satte kursen ut mot Disken. Vi fiskade över musselbotten och redan vid första driften började rödspättorna hugga. Efter ett par timmars fiskande körde vi längre söderut. Nu började det även att komma upp skrubbor. Efter någon timmas fiskande körde vi närmare Helsingborg för att nästan fiska på kastavstånd från land. Fisket var inte så bra här någon enstaka spätta och några sandskäddor kom upp. Ny kurs lades ut och vi närmade oss Disken igen. Fisken var nu inte lika huggvilliga som på morgonen. 

Foto : Håkan med en nyfångad spätta.

Plötsligt är det någon som ropar efter kroken och av erfarenhet så vet jag att det krävs i mina mått sätt en stor spätta om Thomas skall komma rusandes med kroken , men nu var han där. Ingvar hade lyckats kroka en spätta på 2,3 kg , ett riktigt dasslock. Gustav som står i fören smyger strax efter upp en skrubba på 0,972kg , nytt klubbrekord. Thomas har försökt att hålla koll på vad som fångats under dagen och antecknat allt på ett papper som jag får av han vid resans slut. Han har säkert missat en del fisk men detta är vad han registrerade , 80 rödspättor , 49 sandskäddor , 21 torskar , 5 knot och 15 skrubbor.   

Foto : En hastig blick i Björns spann avslöjar en hög med fina matspättor.

Tackeltips : Borstmask har visat sig vara ett mycket effektivt agn för plattfisken. En lätt blank pilk (60-150gr) med en krok på släp och en krok ovanför pilken är ett hett tips. Krokstorleken bör ligga på strl 1-2. Man kan prova med varierad tafslängd men börja med lång (60cm) och sedan korta den efter hand. 3-4 röda och pärlemofärgade kulor framför krokar fungerar som attraktor man kan också använda en röd slangbit med en självlysande kula som attraktor.

 

 

Tillbaka