Kroatsien

1998 började vi planera våra sedemera årliga resor till Jezera i Kroatsien. Vi tog kontakt med en dansk som varit där nere och fiskat och fick tipps av honom. 1999 gick den första resan av stapeln i mitten av september. Vi blandade fisket en del under de 14 dagar vi var nere. Vi fick en blåfenad på trolling som vägde 30kg. Det högg även andra arter (5-6st) på trolling som b.l.a. trasade sönder våra vobbler. Vid en topp en bit ut fick vi havsål. Martin hade på en riktigt stor en som bara drog iväg. Vi fiskade längs bergskanten och när dom högg var det brutalt. Det var väldigt gott om Albacore , en rolig fisk att ta på 20 lbs grejor.

2000 var vi där i mitten av oktober i 2 veckor men tyvärr så sviker minnet mig så jag kommer inte ihåg riktigt vad vi fick. 2001 fiskade vi där 2 veckor i slutet av oktober. Nu hyrde vi en egen båt för första gången. Det är skönt att kunna bestämma själv. Det blev 2 tonfiskar men det man kommer ihåg mest var en jätte haj som vi slet hårt med i 1 timme. När vi till slut hade den vid båt sidan knöt vi fast wiren i knapen men han var inte riktigt uttröttad så kroken rätade sig. En kraftigt smidd haj krok. En av de tyska turbåtsskepparna låg jämsides och han uppskattade hajens längd nästan lika lång som våran båt (6,5m).

2002 blev det 3 veckors fiske i slutet av september och i början av oktober. Vi fångade 4 tonfiskar , den största på 89 kg. Albacore fisket var väldigt bra den första veckan. Stingrocka fick vi också. Under sista veckan kom det in svärdfisk. Vi lyckades kroka 3. Tyvärr bordade vi ingen men vi fick se några vackra hopp av en av de krokade innan den slet sig loss. En tonfisk slet sig med på samma fisketur. Fredrik fick en blåhaj mindre modell för att vara här på 50kg. Bild tv : Den hitinstill tyngsta tonfisken vi fångat än så länge. 89 kg fångad av "mig själv".

 

 

I mitten av oktober 2003 blev det bara 2 halvdagar och en heldag fiskat p.g.a. den hårda blåsten. Men det ska tydligen vara lite rörelse i vattnet för på dessa dagar tog vi inte mindre än 13 tonfiskar på mellan 40-80kg. Albacore fanns det hur mycket som helst med. Vi fick även en blåhaj på 110kg.

2004 också i mitten av oktober blev det bara 3 fiske dagar p.g.a. den hårda blåsten. Men enligt lokalbefolkningen så var det för varmt i vattnet så fisket var dåligt. En Stingrocka och en blåhaj på ca : 200kg. Den var 3,5m lång men otroligt fet. Inte så smal och smäcker som dom brukar vara. Detta året hade vi en egen båt med som vi numer stationerat där permanent. Bild th : Sköldpaddor är en annan art man kan få på kroken , inte direkt väntat.

 

Det går bra att traila ner för det är väl ca : 200 mil och ramp finns i hamnen. För att få fiska här nere måste man lösa fiskelicens. Är lite osäker på reglerna men i värsta fall så är det 1 fisk över 5 kg per dag man får ta om man inte åker med de charterbåtar som finns här nere. Det är även minimått på en del arter.  För att få framföra båt måste man även ha förarbevis. Följer man inte reglerna kan det bli dyrt , ett par tyskar fick böta 10 000 kr 2003. Från augusti till november är det som hetast fiske här nere men på våren vandrar en mindre tonfisk art in och de kan finnas i mängder. I början var det billigt här nere (kost) men nu ligger priserna i närområdet som priserna hemma. Åker man ett par mil inåt land halveras priset och utbudet blir bredare. Logi är därimot okey. 120 kr per natt och person. När man åker ner och hyr egen båt eller har med sig egen båt får man ha med sig utrustning själv. 3-4 st 50-80lbs utrustningar och lika många 20-30lbs utrustningar är lämpligt att ha med sig. Vid bottenfiske kan man ladda med flätlina annars får man ha nylon. Vid trolling fungerar Rappala magnum (plåtsked) väldigt bra. Vid mete använder vi en fluorocarbontafs närmast kroken. Är det mycket fisk i vattnet spelar det kanske ingen roll men är det trögt så har vi märkt att det kan avgöra. Det finns andra arter här nere som fightas bra t.e.x. Amberjack. En del tyskar har specialiserat sig på denna fisk som verkar föredra små näbbgäddor som agn. Det finns stora möjligheter bara man lär sig när och hur man fiskar de olika arterna.

Bilder ovan : tv den berömda fyren utanför Jezera , th en blåhaj får bekänna färg.

 

Tillbaka