Bratten 2001-07-03 - 2001-07-04

Ovanstående datum åkte jag och några fiskekompisar ut till Bratten för att förhoppningsvis göra storfångster. Vid 14.30 tiden var vi framme och vi började med att drifta för att se var vi skulle lägga ankaret. Vi passade på att fiska agnfisk under tiden men det var dåligt med makrill så det var tur att jag hade fiskat agn veckan innan och tagit med mig.

När ankaret satt sig och ankarlinan var spänd var det dags att bottenmeta på 300 meters djup. Det tog inte lång stund innan det började nappa. Jag fick krokat första fisken men den steg av efter 50 meter. En liten kaffepaus och sen var det på dom igen. Gustav får nästa hugg och en lubb kommer senare upp. Christer som står brevid mig har känning med fisk. Han låter den få tugga en stund för att senare göra mothugg. Fisken visar sig bli lite tjurig och gör flera rusningar. Det visar sig senare att detta kommer att bli resans tyngsta fisk.

 

Foto : Christer med resans tyngsta lubb , ca 13,5 kg.

Den ena efter den andra lubben kommer nu upp. Det är fina lubbar , många mellan 7-10kg. Gustav blir lycklig när han får upp en 11kg lubb. Det är nämligen hans första fisk över 10kg på svenskt vatten. Det tappas en hel del lubb också. Dom är väldigt svårflörtade idag. Det färska agnet börjar att tryta så makrillhäcklan åker på , men gaisarna är inte på hugget idag. Nåja jag har även räka med mig ifall det skulle finnas någon småfisk vid botten. Detta skulle visa sig idag vara ett bra val. Av 6 fiskar som jag fick högg 4 på räka.

 

   Foto : Till vänster en fin lubb som högg på räka! Till höger Gustav med lubb på ca 9 kg resp 11 kg.

    

Lodet visar fisk på 80-120 meters djup. Gråsej , jiggar och shaddar åker fram men sejen vill inte hugga. Under tiden börjar mitt spö med bottenmete att kröka sig. Snabbt in med shadden. Mothugg och spöt bugar sig. Med 100 meter kvar så börjar fisken helt plötsligt att rusa. Jag förstod snart att en gråsej stigit på. En dubblé visade sid snart. Lubb på 7kg och en sej på 6,40kg. Båda hade tagit på räka. Agna om och ner med tacklet igen , nu var det stopp på 80 meter. Fisken gick inte att rubba utan började rusa. Efter en vild fight med flera inblandande linor bröt fisken ytan. En grann sej visade sig men glädjen blev kort. Fisken var krokad i kinden och inte i munnen. Kanske därför att betet var stort ,  hel makrillfilé. Det var i vilket fall en lång sej 125cm och 11,78kg tung.

Foto : Den här båten bör införskaffa sig lite större fångstlådor.

Kuno plockade nu fram grejor för sej fiske. "Finns det sej i vattnet på lodet" svaret blev nej. Lite butter lät Kuno grejorna gå i vattnet men det blev stopp på 10 meters djup. Nu stod Kuno bara och höll i spöt med båda händerna medans fisken rusade. Ytterligare en grann sej visade sig. Den period som sejen högg var kort och inensiv så der gäller att passa på när dom är på hugget. Man ser dom ofta på lodet men dom hugger inte. Bästa tiden verkar vara nio ,   tio på kvällen. Totalt kom det upp 16 lubbar varav 4 vägde över 10kg. Nämligen ca 13,5kg , 12,26kg och 2 på ca 11kg. 3 gråsejar kom det upp också på 11,78kg , 10,10kg och 6,40kg. Själv lyckades jag kroka 4 lubbar och 2 sejar.

TACKELTIPS : Här ute är pirålen ett problem. Det vanligaste är att man använder sig av bom med släp där släpet är ganska kort. Från bommen ner till sänket har man en brottlina ifall sänket fastnar. Denna lina bör anpassas så att släpet ligger strax ovanför botten så att pirålen inte kommer åt agnet. Man kan ha en krok ovanför bommen också som ett paternoster tackel. Makrill är det vanligaste agnet , hel utan ryggrad eller som filé. Framför krokarna använder man sig av olika typer av attraktorer. Gråsejen tar på det mesta men jiggar och shaddar är nog ett effektivt sätt att fiska sej på.

Foto : Till vänster Lubb 12,26 kg (100cm) och en sej på 11,78 kg (125cm). Till höger , Kuno med en sej på 10,10 kg (97,5cm) och en lubb på 9,18 kg (91cm). 

 

 

Tillbaka