Båt & tillbehör!

En dag kanske man får möjligheten att skaffa en egen båt. Jag kan säga det direkt att det kostar att ha egen båt. De gånger jag är ute med min båt är dyra totalt om man jämför med turbåtar. Fördelen är att man kan välja tid och plats själv och för mig är friheten värd mer än fisket.  

Jag kommer nedan beskriva mitt senaste båtköp (2006)  , hur den utrustas och vad man bör tänka på.

Det blev en Ryds 535FC årsmodell 2003. På akterspegeln sitter det en Mercery 60hk fyrtaktare. Detta är en båttyp som jag ratat tidigare p.g.a dess dåliga sjöegenskaper. Till skillnad mot min tidigare båt (Ryds 550 GT) så åker denna på vattnet och inte i. Det gör den stötig och långsamtgående. Fördelarna är framförallt låg bränsleförbrukning. Annledningen till båtskiftet var att fisket blivit betydligt sämre och för att nå de nya fiskeplatserna var jag tvungen att skaffa en större båt. Efter många turer fram och tillbaka så blev det denna lösning mot bakgrund av att mitt fiske kommer att bedrivas delvis i Norge och även att jag kommer att försöka mig på lite insjöfiske. Men fisket på västkusten tar inte slut för det , jag kommer fortfarande att besöka mina gamla fiskeplatser.

Båten var helt ren på instrument vilket passade bra. Än bättre var de saker som den extra utrustat med. Smartcraft (dator) instument på motorn , startspärr , kapell , dynor , extra tank , transportkapell , vinterkapell med ställning och en kanon trailer. Nu var det bara den svåra biten kvar , val av instrument. Eftersom att motorn var utrustad med Smartcraft så blev valet enkelt när kartplotter skulle väljas. Navman är det ända märket på marknaden som klarar av att komunisera med motorns dator. Det blev en 5505:a. Här får jag upp det mesta i motordata som man har nytta av.

Nu var det val av VHF som stod på tur. Det blev även här en Navman då denna kunde kopplas ihop med plottern och värdefull data kunde utbytas mellan instrumenten. Det blev en 7200 som har inbyggd barometer och temperatur mätare. Här blev jag faktiskt lite besviken. 7200:an hade inga anslutningar utan kablarna kom direkt ut från instrumentet. En nackdel tycker jag då man måste lämna in hela instrumentet om det blir glapp i kabeln. En annan nackdel var att färg kombinationerna på kabeln inte stämde överens mellan Plottern och VHF:en , trots att det var samma fabrikat , märkligt.

Båt

Jag blir lika besviken varje gång jag ser en ny båt. Jag förstår inte båtbyggare , riktiga klantbyggen. Man får göra om en hel del jobb på båten p.g.a att båt tillverkarna inte kan bygga båtar ordentligt. El installationerna är helt amatörmässigt utförda. På denna båten låg exempelvis kopplingsboxen för smartcraften helt löst i mellanskrovet. Där kablarna kom fram till förarplatsen var all utrustning skruvad med typ plåtskruv. Långa vassa som kablarna låg och blev skadade imot. Instrumenten vid förarplatsen läcker vatten , så vattnet leds via kablarna ner till säkringshållaren.

 

Motor

Själv har jag alltid kört Evinrude och Johnsson. Dessa motorer är jag nöjd med men det har då varit som tvåtaktare med förgasare. Det bästa är att läsa de senaste testerna på de olika modellerna. En tillverkare som jag aldrig gillat men som nu verkar göra riktigt bra motorer är Mercury. Så det ska bli intressant att köra denna motorn och se hur den funkar. En nackdel jag stötte på direkt var växelhuset som är trögt. Riktigt irriterandes. Men det är tydligen så på denna modellen trots att vajrarna är utbytta till de senaste modellen.

Ekolod

När det gäller elektronik är lodet det viktigaste och det gäller att veta vilka behov man har. Uteffekt mäts antingen i peak to peak eller i effektiv effekt (RMS). Ett ekolod för havsfiske bör minst ha en effekt på 300w effektiv effekt.  

Givarfrekvens : Den vanligaste frekvensen är 200khz. Man får en bra bild av botten men har begränsat djupséende. Går man ner i frekvens till 50khz når signalen djupare ner i vattnet på samma effekt men upplösningen blir sämre. Man ser inte fisk som står nära botten eller flera fiskar blir en fisk på lodet. Därimot ser man bottentypen på ett bättre sett då signalen tränger djupare ner i bottnen.
Konvinkel : Ligger normalt på 20 grader. Själv hade jag ett lod med en givare som skickade ut 3*20 grader som var perfekt när man letade efter vrak. Med andra ord 60 grader. Man såg vraket tidigt men var inte över det , kopplade över till 20 grader och letade vidare i närheten av det för att till slut hitta det. Sen använde jag en 8 gradig givare för att bestämma positionen som vraket låg på och för fiske på en säker position. Skall man fiska med precision skall man ha en smal konvinkel (10grader eller mindre) till skillnad om man letar efter saker på botten. Färgskärm är att föredra då man får bättre överblick över botten typ. Stenar på exempelvis halvhård kuperad botten eller ett litet vrak som exempelvis minivraket utanför måseskär kräver en färgskärm för att hittas.

Det var inte lätt att välja ekolod. Valen stod mellan Furuno , Simrad och Lowrance. Lowrance lodet har ju en mycket bra presentation men begränsat djupseénde. Jag kom fram till att Furuno var det mest prisvärda och har den fördelen att man kan justera lodet med vridknappar (effekt och givarval) istället för att behöva gå in i menyer och ändra på inställningarna. 

 

                                

 

Tillbaka