Arter och Fisketips

Jag fick en liten funderare. Det är ju jättekul med en massa arter men det primära är ju att äta fisken. Jag kom och tänka på Christian Hüls. En man som provat de flesta arter han fångat så han borde veta om det går att äta arten eller inte. Tänk "flamberad glyskolja" eller "rötsimpa med vitlökssmör". Skämt o sido så tror jag att de flesta arter går att äta och kanske är godare än vad vi tror. Här följer ett litet smakprov som Christian plitat ner. Håll till godo. Vi får hoppas att Christian kommer med fler recept längre fram.

Sandskäddan: Är en känslig plattfisk som mår gott av att läggas på is och ätas på fångstdagen. Den tappar fort i kvalité fast den inte är så fet. Som all fisk ska den strupskäras omgående.

Sedan rekommenderar jag, att ta fram en kraftig sax och klippa bort både stjärtfenan, ryggfenan, huvudet, buken (var försiktig med inälvorna) och så akterut i den följden och ett svep, så får du en fin plattfiskkotlett. Glöm dock ej att ta bort njurarna, (eller har den bara en?) som sitter på buksidan ryggraden.En sådan kotlett är det lätt att ta hand om.

Vänd i vete- eller rågmjöl  och stek vid lagom värme i smör eller olivolja, allt enligt egen smak. Öl och knäckebröd, samt majonnäs anbefalles. En morot eller paprika ur näven förbättrar anseendet hos dietisten och konkurrerar akustiskt härligt med knäckebrödet. Observerar den fina smaken hos bôxorna (rommen), ifall du råkar ha med de. Att lyfta de vita filéerna från benen är ett nöje i sig och stimulerar saliven å det grövsta. Sådan mat sitter särskild fint efter en lång vintrig fiskedag.

chü