BRATTEN DEN SISTA UTPOSTEN !

 

Foto : En grann sej fångad på Bratten i början av juli 2001.

Sportfiskare får söka sig längre och längre ut för att få ett drägligt fiske. Nu är nog gränsen nådd. Bratten ett område på 3-4 sjömil och ett varierande djup mellan 300-400 meter. Fisket här håller säkert några år till men sedan är det slut med fisket. Visst går det att få enstaka dagar med bra fiske men de är alldeles för få. Havsfiskeskaran blir bara mindre och mindre i och med att fisken försvinner , det ser man inte minst på de havsfisketävlingar som arrangeras.  

Att fisket är dåligt visar också turbåtarnas rapporter. Makrill , makrill , makrill , det är det enda som i princip rapporteras med undantag för öresundsbåtarna. 

De senaste teorierna är att fisken försvinner p.g.a. att ålgräset kraftigt reducerats. Det är säkert en av anledningarna men det är långt ifrån hela sanningen. I år har det funnits gott om småsej , småbleka , småtorsk och småvitling. Om dom bara får chansen att växa till sig och inte försvinner som nermald industrifisk så finns det en strimma av hopp.  

En dag när jag var i fiskbilen för att köpa räkor beställde damen före mig torskfiléer. En hastig blick i lådan som filéerna låg i bekräftade mina farhågor. Filéer om 15-20 cm låg i lådan. Småfisk som en annan återutsätter. Fisk som aldrig får chansen att bli könsmogen. Snacka om att bita sig själv i svansen.

 

Tillbaka