På djupet i Langesund 2004-04-22 - 2004-04-24

Torsdag morgon. Vind runt 4 m/s , och vi styr ut åt syd-öst från Langesund. Med på resan förutom mig själv är 5 klubbkompisar , Martin Andréasson , Christer Svensson , Christer Solberg , Ingvar Carlsson och Rodney Redefors. 

Fisket idag skulle ske ute på djupet. Vi började med att skaffa agn. Fisk visar sig på lodet men det är trögfiskat och det tar en stund innan vi har tillräckligt med sej. Några fina mat torskar bordas också. Det verkar inte vara så mycket ström så planen ändras från långafiske till att göra ett försök på blåkäft.  Väl på plats visar det sig att en ganska kraftig ytström omöjliggjör driftfiske så vi får ankra upp. Väl på rätt position tar det bara ett tiotal minuter innan blåkäften hugger. 3 kom ganska snabbt upp. Sen blev det trögt. Efter någon timma lyckades även jag att borda ett exemplar. Foto tv : Solberg med den första blåkäften , han har fått arten tidigare men var så oartig och knep 2 av de 4 som kom upp.
Nu hade det blåst upp till 8-9 m/s så vi släpper ut mer ankarlina för att hamna på långa och lubb botten. Martin tar en långa på 4,5kg och Ingvar tar dagens tyngsta fisk här , en lubb på 8,6 kg. Flera lubbar runt 4-5 kg fångas. Vinden avtar och vi beslutar oss för att avsluta med torskfiske. Vi går in på grundare vatten och får lite mat torsk. Martin passar på att ta lite sej med sig hem för att röka , en delikatess enligt han själv. En och annan bleka fick också syna däcket. Foto th : Det syns väl inte så bra men den är faktisk helt blå inne i munnen.

 

Foto ovan : Ingvar med dagens tyngsta fisk.

Fredagen började regnit men vindstilla. Vi började med torsk och vitlingfiske. Denna gång på syd-västsidan av langesund. Torsken var inte hemma men en hel del vitling kom upp för att bli kvällens middagsmat. Havet låg bleke så vi bestämde oss för att gå ut på djupet även denna dag. Först skulle vi bara fånga lite sej som agn.  Vi la oss på en topp som var fullknökad med sej. Trots att jag inte orkat byta ut mitt mete tackel så gick det inte att nå botten , dom var verkligen på hugget idag.

Väl av toppen så var det dax att flytta oss tillbaka igen , men en kolja synade däcket så fisket fick gå vidare. Nu får jag ett hyffsat hugg och upp kommer en spätta på 8hg. Rodney har pill och vips så har han lyft in en katt på 3 kg. Samma driva igen och nu är det Solbergs tur att borda en spätta , 1,4kg. Martin tar en långa på 2,4 kg och själv fångar jag en knot på närmare 4hg. bra med torsk och kolja är det med , tyngsta koljan på 1,5 kg. Foto tv : Stor artrikedom kan Langesund visa upp. Fin kolja , vitling och rödspätta. Sej som agn är det inga problem att få tag i heller.

 Ett stor flock med tummlare dyker upp och simmar kors och tvärs i området. Vi får beslutångest om vi verkligen skall ut på djupet och fiska nu när det var fart på fisket. Men det är inte många dagar det är bleke i Langesund så med vemod styr vi ut mot Krysset. Väl på plats ligger det en ytström på 1,7 knop. Det blir svårfiskat men vi ankrar upp. Det blir glest mellan huggen. Martin får ett bra hugg strax därefter får Solberg ett ännu bättre hugg. Båda står nu och drillar stor fisk. Martins kommer upp först , en lubb på 10,5 kg. Solberg sölar till det när det är 20 meter kvar så han tappar fisken. Den flyter upp bakom båten men är för långt bort för att bärgas. Vi tippar på en långa i 15 kg klassen. Det blir inga fler hugg efter dessa så vid 21 tiden angör vi Langöya där vi har vårat logi.

Foto ovan : Martin som lyckades få upp sin stor lubb medans Solberg bara fick känna gunget i spöt.

 

Lördagen börjar med strålande sol och svag vind. Vi bestämmer oss för att prova samma ställe som gav bra med fisk dan före för att sedan fiska på Cirkusen. Idag låg strömmen annorlunda och var hårdare så det var inte alls fart på fisket. Gråsej var det i och för sig gott om men övrig fisk fick man kämpa sig till. Det blev till slut hyfsat med fisk. Bra med kolja , det är man ju inte bortskämd med direkt. En ypperlig matfisk , tyngsta vägandes 1,7 kg men en hel del över kilot. Tyngsta fisk blev en torsk på 2,95kg. I övrigt fångades vitling , kungsfisk , långa och knot.

 

Tillbaka