Bilder från Auschwitz-Birkenau

Bilder som huvudsakligen är tagna i nutid i utrotningslägret Auschwitz-Birkenau (i nuvarande Polen, utanför Krakow). I detta läger hann SS-trupperna spränga det mesta av de mest graverande byggnaderna, som krematorier och gaskammare innan de allierade (sovjetiska) trupperna intog lägret.
Jag har valt att inte visa bilder på förstörda krematorier och gaskammare för de kan ändå påstås vara vad som helst av de nazianhängare som finns runt oss.
Det mesta av förläggningar och administrationsbyggnader finns kvar och har under åren lämnats i princip orört av polska myndigheter.

 

 

Bangården där fångarna "lastades" av i Auschwitz-Birkenau. I området till höger skedde den första "sorteringen". Döden eller slavarbete. Livets ände för de cirka 1.5 miljoner människor som mötte döden här.

De som inte mötte döden direkt fick arbeta hårt minst 12 timmar per dag alla dagar med undermålig kost. En kost som blev allt sämre ju längre kriget led. På sin lediga tid bodde de i olika slags baracker. På varje hylla här bodde fyra kvinnor.

De sanitära förhållandena var fruktansvärda. Detta är toaletten (den enda) för 7000 man.

En bild tecknad av lägerfången Adam Koscieiniak som visar kvinnor på väg till slavarbetet genom kvinnoporten.

Judiska barn och kvinnor väntar på att gasas. Se den lilla flickan i ljusa kappan, kanske är hon fem år. Gammal nog att förstå vad som snart ska hända henne. I Auschwitz finns inte något kvar annat än ruiner av gaskamrarna. Jag har valt att inte visa dessa här. De kan förklaras vara vad som helst av dagens nazianhängare. Se dock bilderna från Mauthausen. Där finns det mesta kvar.
När man ska döda så många människor på ett och samma ställe är det ett problem var man ska göra av alla kropparna. Därför kom man snart på att de döda måste kremeras. Detta gjorde att man snart stod med åtskilliga ton aska som måste gömmas. Detta är en av de gropar man grävde för att dumpa aska i. Askan efter mördade människor.