1. På sydspetsen av Hössön ligger naturreservatet Bjurkärr.  Här finns strövstigar bland 250-åriga bokar och rakstammiga "karolinerekar" Det finns även en stig för rörelsehindrade.

 2. Vid Sirkö norra bro finns en rastplats med utsikt över Åsnen. Den gamla stenvalvsbron finns också delvis bevarad.

 3. Gunnarsand badplats och Mjölknabbens Naturcamping.

 4. Om man kommer söderifrån åker man igenom en praktfull bokskog. Denna följs av ett blockfält (stenflod) från istiden, med en säregen vegetation.

 5.  Ängsfruktodling på Munkanäs. En av de tre odlingar som blivit historiskt dokumenterade våren 1995. De två andra är Elleberg ( Ellenäs ) och Eden på Kurrebo.

 6. Ellenäs är en av Urshults första fruktodlingar. Dessa fanns på ängar och i hagmarker.

 7. Hvaembo kyrkplats, Bosgård. En kyrka fanns här redan på medeltiden och är det äldsta kyrkbygget här i bygden. Idag finns ingen kyrka men ett minnesmärke, som består av en klockstapel och valv,  uppfört 1959.( Hvaem är ett äldre namn på Urshult socken.).

 8. Kärrasand Bad och Campingplats, men även dansplats på sommaren. På våren firas Blommningskarnevalen här då flera tusen besökare kommer till den blomstrande bygden. En promenadväg går runt Kärrasand och Kurrebo - Lunnabacken.

 9. Kurrebo har en vacker utsikt högt över sjön Åsnen. Här kan man ströva runt bland blommor i den fagra visningsträdgården eller dricka en kopp kaffe på Kurrebo Kafé. Här har de också försäljning av genuina hantverk. Varje midsommar firar man på Lunnabacken, Urshults hembygdsgård. Den brukar också vara öppen under sommarperioden för visning av de äldre föremål som kommer ifrån bygden. Här finns också en ängsfruktodling - Eden.

 10. En restaurerad linbasta. Belägen vid fastigheten Kvarnslätten.

 11. Tågudden är en vacker plats. Från den äldre tiden finns en jordkula, där soldaten Nils Gummersson - Marsch hade sitt hem år 1850 - 1891. Ortsborna i Åkrokens rote har restaurerat "kulan". Den invigdes 1988.

 12. I Segersnäs finns den enda väderkvarnen i Kronobergs län som är bevarad på ursprunglig plats. Den är från slutet av 1800-talet och har restaurerats. På kvarnbacken finns också Urshults bäst bevarade hällkista, ett minne från stenåldern.

 13. "Betsa-Kalles" jordkula i Froaryd, bebodd 1864-1891. Den restaurerades av ortsborna 1980 och invigdes 1981.

 14. Åsnenrökeriet. Rökt och färsk fisk. Minizoo.

 15. Den gamla skolan i Rössmåla används idag av ortsbefolkningen som samlingslokal.

 16. Detta är en av Kronobergs Läns Sigfridskällor. Här finns bland annat en ovanlig formad sten kallad "Predriksstolen".

 17. Rastplats med vy över naturlandskapet vid sjön Åsnen.

 18. Ekefors/Hackekvarn är en idyll, där Mörrumsån lämnar sjön Åsnen, för sin vidare färd mot havet. Kvar från den äldre bebyggelsen finns bland annat kvarnhuset med sitt vattenhjul. En bagarstuga i Jätsbygd är ytterligare en plats att besöka i området.

 19. Rävabacken. Urshults badplats och Urshults Camping.

 20. Ladan, restaurang inredd i en vacker stenbyggnad.

 21. Idrottsplatsen i Urshult

 22. Urshults hotell ligger mitt i samhället, nära till bad, bank, post och affärer.

 23. I Urshults samhälle vid Stationsvägen, parallellt med genomfartsväg 120, finns livsmedel, bank och postservice. Här finns även lokalt producerat hantverk som man kan hitta på t.ex. Ljushuset och Smöramåla Keramik.

 24. Kyrkan i Urshult är känd bland annat för sina kormålningar, utförda av Ludvig Frid 1891.

 25. Sockenstugan ligger granne med kyrkan. Det var en gång Urshults första skolhus. Här finns delar av hembygdsföreningens samlingar bevarade. På andra sidan vägen ligger kyrkstallarna, där vagnshästarna förvarades under gudstjänsten.

 26. Vill man rida på hästar ute i naturen finns i Buskahult turridning; Stall Team Work.

 27. Ett blockfält från tiden för inlandsisen. Det har kallats för en "stenflod", där vattnet rinner under stenmassorna. ( Det kallas för Moränansl. på vägtavlan i Bastaremåla. )

 28. Varggrop i Bastaremåla. Belägen i anslutning till Calle och Diny Håkanssons gård. Här finns även en gedigen samling av kaffekoppar.

 29. Laxasand, badplats i Midingstorp, vid sjön Mien.

 30. I sjön Mien ligger naturreservatet, ön Ramsö, med sin speciella bergart ryolit.

 31. Kornalycke badplats, vid sjön Mien.

 32. Midingsbråte, badplats vid sjön Mien.

 33. Norra Svansjön, ett naturreservat.

 34. Antikaffär och på andra sidan vägen: konst.

 35. I Ryd finns en hembygdsgård, Almundsryds hembygdspark.  Här kan man få reda på en hel del av  Ryds historia.

 36. Trasthes Mekaniska Musikmuseum, Norraryd är ett fantastiskt Eldorado för den musikintresserade.

 37. Norr om Ryd ligger Norraryd Camping.

 38. Blidingsholms Gård finns en viltrestaurang med exotiska rätter. Här finns också campingplats och olika aktiviteter, ex. scoutingverksamhet.

 39. Vill man leva vilt finns Hätteboda Vildmarks-camping med de bekvämligheter man behöver för vildmarkslivet.

 40. I Bredaslätt finner man riktigt hantverk, speciellt i snidat trä.

 41. Tingsryds Camping och badplats.Här finns också Tingsryds ridskola.

 42. I Tingsryd finns Vattenpalatset Kaskad och Tingsryds Hotell, Dackehallen, ishall med det kända hockeylaget  TAIF
  Börjes är ett mycket speciellt ställe: Här kan man handla billigt, ex. kläder och mat, men även till djuren. Och om man vill kan man fika och prata med Tingsrydsbor över en kopp kaffe för 1,50:-. Tingsryd är kommunens centralort. Här finns turistbyrå och kommunens kansli.

 43. Älganäs Vildmarksläger vid sjön Tiken. Bo i tältkåtor, äventyrsslinga, båtar, kanoting, grillplatser m.m.

 44. Stenfors kulturstig. T ex med lämningar från ett järnbruk från slutet av 1600-talet, mjölkvarn från 1500-talet m.m. 5 km vandring genom skogsmark med lämningar av mänskliga aktiviteter från de senaste 500 åren.

 45. Om man vill golfa finns Lidhems Golfklubb.

 46. Besök Huseby bruk och Kronobergsslöjdarna i Grevebostaden