skrubbskada.gif (44478 bytes)

Skrubbskädda

Platichthys flesus

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: Mindre plattfiskar är lämpliga att steka hela, enkelpanerade. Späd aldrig med vätska, då förstörs den knapriga stekskorpan. Fileerna är goda panerade, stekta eller kokta. Rulla dem om de är små, annars kokar de lätt sönder. Passar också att gratinera eller fylla med t ex skaldjursstuvning. Det vita skinnet behöver inte tas bort. Det märks inte alls efter tillagning. Detta gäller alla plattfiskar. Skrubbskäddan är en mycket uppskattad matfisk som brukar flås.

BÄSTA SÄSONG: Sommarhalvåret.

KÄNNETECKEN: Skrubbskäddan brukar kallas skrubba (västkusten) eller flundra (syd- och ostkusten). Den har skrovliga knölar längs med sidolinjen, utefter rygg och analfenor. Skrubbskäddan är högersidig, dvs den har ögonen på höger sida, men undantag förekommer. Skrubbskäddans färg kan variera och är ibland rödfläckig som rödspättan. Den tillagas på ostkusten som Västerviksflundra och Kalmarflundra.

LEK- OCH FÅNGSTPLATS: ADen förekommer utefter kusten i hela landet. Vanligen blir den 20-25 cm. Lek: januari-juni.

NÄRINGS- OCH ENERGIVÄRDE PER 100 G ÄTLIG DEL:
Energi: kJ 392 kcal 94
Protein: 18,3 g
Fett: 2,2 g
Rensförlust: 31%
Skrubbskäddan innehåller B-vitaminer och mineralämnen i riklig mängd.