MEXIKANSK NAKENHUNDA:Skötsel av Xoloitzcuintle

Photo:Xolo`s BalooAnim. DogPhoto:Chicimeca (Premio Real)

 

Text: Skötsel

 

Här följer lite information om skötseln av Mexikansk nakenhund som bör tas i beaktande av dig och din veterinär.


Text: Kroppstemperatur

Bli inte lurad av rykten som säger att Xolo`s har en kroppstemperatur på 40 grader. Det är inte sant! Xolo`s har samma temperatur som alla andra hundraser.


Text: Uppfödning

Xolo`s föds upp på samma sätt som andra raser. Däremot är det viktigt att påpeka att en del valpar kommer att födas med päls. Detta är helt normalt i denna uppfödning och innebär inte att dina hundar inte är Xolo`s. Det kan också nämnas att därför att det finns så få Xolo`s, och det faktum att rasen var nästan utrotad, så registreras alla hundar som kan klara en av *FCM-veterinär godkänd "besiktning" gällande överensstämmelse med rasen, med en förstagångs-stamtavla. Detta praktiserande började tillämpas för att främja registreringen av Xolo`s från landsbygden(eller från Indianerna) med anledning av att öka blodslinjerna. *FCM = Federacion Canofila Mexicana.


Text: Kyla

Xolo`n är en mycket sund ras och inte alls så vek som många tror. Den kan utstå heta klimat och till och med kalla situationer, så länge de inte är alltför extrema eller långvariga. Om hunden utsätts för kyla en alltför lång tid börjar den att frysa. Lösningen på detta problem är att sätta på hunden ett täcke eller en overall, men kanske den bästa lösningen är regelbunden utomhusvistelse för att stärka motståndskraften mot kyla. Många människor har föranletts tro att Xolo`n blir skadligt påverkad av kyla och låter ej hunden gå ut när det är kallt. I de flesta fall komplicerar detta bara problemet, och när hunden behöver gå ut kommer den att frysa och lättare bli sjuk. Xolo`n har ett tjockare skinn och mer underhudsfett än andra raser, vilket gör att jag anser att den är tåligare mot kyla än korthårsraserna! Vad den däremot inte gillar är regn eller snöslask (vid temperaturer nära noll grader).


Text: Öron

Xolo`s öron skall idealiskt bäras upprättstående likt en Schäfers. Emellertid är Xolo`s öron extremt tunna och behöver speciell hjälp medan de är valpar för att försäkra sig om att de skall resas. Vid utställning av hunden är det nedmeriterande om öronen ej är resta, men inte diskvalificerande. Inget kirurgiskt ingrepp skall någonsin utföras på en Xolo för att få öronen resta, därför att vid utställning är detta definitivt diskvalificerande! Det är bättre att öronen ej är resta, än att få dem det genom ett operativt ingrepp.

För att få din hunds öron resta, så börja med att tejpa upp dem medan den är valp(vid ca. 3månaders ålder) och fortsätt så länge det behövs. Du måste tejpa upp dem med maskeringstejp och bomull. Först kanske du tror att maskeringstejp kan skada hunden när den tas av, men du kommer att märka att limmet i maskeringstejp inte är så starkt. Om du tar bort tejpen försiktigt, så är det ingen fara. Använd inte någon tejp med starkare lim. Däremot kan du pröva med en tunnare tejp (t.ex. kirurgtejp) om din hund är särskilt känslig.

Börja med upptejpningen tidigt i hundens liv för att vänja den vid denna behandling. Till en början kommer hunden att protestera, men om du är konsekvent kommer den att lära sig att inte trilskas medan du sätter på tejpen. Första gången kanske det inte går så bra, utan hunden klöser bort tejpen. Snart kommer du dock att märka att en ordentlig upptejpning är hundsäker. Låt tejpen sitta på i högst 2 dagar i sträck! Tag sedan bort den för att förhindra att öronen blir infekterade av smuts och fukt. Låt sedan hunden vara utan upptejpning i ett dygn innan du åter tejpar öronen. Kontrollera först att hunden inte har några klössår! Om hunden har några sår vid öronen måste de läka helt innan du fortsätter behandlingen! Fortsätt med denna procedur tills hundens öron är resta. När öronen ej är tejpade kan du massera dem för att öka blodcirkulationen och förhindra dem från att bli slappa. Försök även med att väcka hundens uppmärksamhet så att den ofta lyfter öronen.


Text: Hud

Eftersom en naken Xolo inte har någon päls som behöver borstas, och inte heller behöver uppsöka något hundtrim, måste man istället sköta dess hud, då den lätt kan bli torr. Det är särskilt viktigt att smörja in huden efter ett bad, eftersom det är vid detta tillfälle huden är som torrast. Smörj in hela hunden för hand med en oparfymerad hudkräm för att skydda huden och göra den mjuk och smidig. Hudkrämen får absolut inte innehålla några giftiga ämnen i och med att hunden kommer att slicka sig efter insmorningen. Använd aldrig någon form av matolja, för då kan hunden bli brännskadad om den vistas i solsken. Vid längre vistelse i solsken behöver man använda sololja. Detta gäller speciellt de opigmenterade fläckarna (om din hund har sådana). Om hunden inte är alltför smutsig kan den smörjas in utan att behöva badas. Alltför mycket bad medför att huden blir extra torr. Smörj in huden ofta för att få den mjuk, och bada den vuxna hunden ca. en gång i månaden.


Text: Föda

En del Xolo`s kan sakna en hel del tänder, men trots detta har de inga större problem med att tugga ben (eller Heminredningar!). Ge hunden vanligt torrfoder för att den skall ha någonting hårt att tugga på. Ge den även tuggben av hud för att stärka tänderna. Om hunden har väldigt lite med tänder kan du ge den kokt kött eller burkmat. Du kan även ge den uppblött torrfoder eller malen mat. Hursomhelst, utfodra Xolo`n på samma sätt som andra raser. Till sist: ge din hund tillräckligt med calcium för att den skall få friska tänder och ett bra skelett.

 

E-mail us!

[HOME]   [FOTOGALLERI 1]   [FOTOGALLERI 2]
[HISTORIK]

© Alla fotografier och all text tillhör Anita Larsson och får ej kopieras utan hennes tillstånd!

WEBMASTER:Göran Granlund UPP!