Fjärils bild special

 

Välkommen till mina Fjärils-sidor!

Här följer lite information om sidorna. Sidorna är optimerade till en skärmupplösning på 800X600 och 16 bitars färgdjup.

Har äntligen börjat uppdatera sidorna. Nu finns de flesta med som jag samlat in under år 2000. På de arter som man bestämmer på undersidan har jag gjort så att undersidan är det vänstra vingparet och framsidan det högra. Titta på Nymphalidae så ser ni vad jag menar.

001213

Hejsan och hjärtligt välkommen till mina fjärils-sidor. Här skall jag på ett mycket ovetenskapligt sätt försöka visa mina fjärilar i bildform. Sidorna är upplagda så att om du följer länkarna till vänster så kommer du till en ny sida där alla familjer finns uppradade. Följer du länken till en familj hamnar du på en indexsida med tumnagelbilder för alla fjärilar i familjen som jag har lyckats fånga. Där det finns små klickbara bilder på som du kan klicka på om du vill se en större bild samt få info om flygtider och biotop. Det finns även artlistor i PDF-format över alla fjärilar i familjen som fångats i norden. Om du vill titta på dom måste du ha Acrobat-reader installerat Har du inte det finns en länk till "Adobe" där du kan ladda ner programmet gratis.

Dagfjärilar !

Här i norden finns det cirka 120 olika arter dagfjärilar som fångats någon gång och de är uppdelade på 7 familjer med olika många arter, vissa har ett 40-tal och en bara 4 . Dagfjärilar är ju det man ser om man inte sysslar med detta som hobby, färggranna och fladdrande flyger de omkring från slutet av mars till början av oktober. Medellivslängden på en fjäril är inte lång, tre veckor skulle jag gissa. Vissa lever kortare andra längre och de som övervintrar lever förstås längst. Du kanske sett Nässelfjärilar eller Påfågelöga sittande i t.e.x. en ladugård och sova sig igenom vintern och vakna till våren när solen gassar på.

Svärmare !

En familj nattfjärilar med 18 arter som tagits i norden vars specialitet är att stå framför blommor som en kollibri och suga nektar. Har du en syrén berså eller en Kaprifol i trädgården kan du gå ut och sätta dig i skymningen vid busken en ljum kväll när den blommar och ha ganska bra chans att både se och höra någon svärmare. Det är kraftiga djur och det surrar dovt om dom när dom står där framför blommorna, att fånga dom är en annan historia för dom är ruskigt snabba, 50 km/h är farter dom inte räds det minsta.

Spinnare !

Inom familjen spinnare finns både äkta och oäkta spinnare. Sammanlagt har ca:200 arter fångats här i norden. Spinnarna är också nattfjärilar men är lurigare att få syn på och skilja ut från de Flyn och Mätare som är två andra nattfjärilsfamiljer jag skall försöka ta mig an under nästa år. De flesta har en ganska hårig och kraftig kropp, likaså brukar deras larver vara håriga och dom är det lättare att få syn på. En 10cm lång brun hårig larv som ofta påträffas krypande på vägar är en typisk representant för familjen. I de allra flesta fall rör det sig om en Gräsulv en av de vanligaste spinnarna här i norden.

Natursidor !

Här skall jag försöka visa lite naturbilder, både med och utan fjärilar. Ibland visas bara intressanta biotoper där jag fångat någon fjäril och ibland är fjärilen med på bild, anledningen till att fjärilarna inte alltid är med på bild är att det är ganska knepigt att få bra bilder på dom i naturen men jag skall träna vidare.

Länkar !

Länkar till externa sidor finner du "här" de flesta handlar om fjärilar och väl värda ett besök om man har detta intresse, det finns även en del andra länkar att titta på.

Litteratur !

Jag har förstås använt mig av diverse litteratur i arbetet med sidorna bl.a. för att ange flygtid och biotopval för ett stort antal för mig okända arter så jag skulle vilja passa på att tacka författarna Björn Dal, Bertil Gullander och Peder Skou för utmärkta fjärilsböcker. Är det någon som är intresserad av litteratur i ämnet finns en länk på länksidan som hänvisar till ett bokförlag med insekter som specialitet.

Copyright: Reine Andersson 1999

Om du skulle vilja komma i kontakt med mig kan du skicka ett mail. "reine.andersson@ebox.tninet.se"

Du är besökare nummer sedan 990427.