OKH hemsida Nyhetsarkiv

Nyhetsarkiv


   
Nyhetsarkiv

Cecilia på utbildning i Frankrike


98-03-12

Cecilia "på utbildning" i Frankrike
Grannklubben Fagersta OKs Cecilia Einarsson, har av SOFT fått erbjudandet att "utbilda" sig i Fransk terräng. SOFT har tagit ut 12 dam och 12 herr juniorer som för en billig penning (5000 kronor) får möjlighet till detta. Junior-VM går av stapeln i Frankrike den 13-19 Juli.

Det är roligt för oss att konstatera att Cicci fått denna chans efter sina fina säsong. Hon blev ju som bekant 2:a på klassiska SM och 5:a totalt i Skogssport Cup 1997. Grattis Cicci !! Förhoppningsvis sporrar detta också våra andra duktiga juniorer i Västmanland - Kan Cicci så varför kan inte du...?

Frågan om finansiering av landslagsaktiviteter av detta slag har varit en "het potatis". Västmanlands Göran Larsson har legat bakom ett förslag att SOFT skall finansiera all landslagsaktivitet. Genom SOFTs "tolkning" av detta förslag och ett efterföljande beslut på ordförandekonferens befästes dagens finansieringsregler. Idag finansierar SOFT endast A-landslagets aktiviteter till fullo. B-landslaget (det sk. kontinentallandslaget) och juniorlandslaget får till många aktiviteter finansiera hela eller delar av aktiviteterna själva. SOFT kallar detta för "utbildning".

Det tråkiga i denna situation är framför allt hur den kan drabba små klubbar och juniorer. Låt oss till exempel anta att Cicci också blir inbjuden till höstens "utbildning" (också kallat VM-läger i landlagskalendern). Då skulle hon eller klubben tvingas spendera 10000 kronor bara för dessa två läger. För en liten klubb som Fagersta OK är detta en ansenlig del av klubbens totala budget.

Skall det verkligen hänga på den enskilde löparens eller dennes klubbs ekonomi, huruvida man kommer ska få möjlighet att få springa i juniorlandslaget?

Frågan kommer åter att väckas vid årets förbundsmöte den 21-22 mars. Skåne har denna gång tagit upp motionen igen, men SOFTs styrelse yrkar på avslag med motiveringen att intet nytt framkommit i frågan som ger skäl till att ändra beslutet.


Sidan senast uppdaterad 1998-04-12 av Åke Larsson