OKHnew.jpg (14503 bytes)

pix-vit.gif (43 bytes)Stubbenpix-vit.gif (43 bytes)

pix-gron.gif (807 bytes)
gr_s_u.gif (872 bytes) OKH hemsida

 

pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)

OL-VM i Kina

pix-vit.gif (43 bytes)

 

gby81.gif (807 bytes)

Mars 2004

 

 

 

 

 

 

Tankar från stubben

                        Roger Åsberg

 

Sagan om OL-VM i medeldistans i Kina 2010.

 

Sitter framför datorn och följer orienterings-VM i Kina år 2010. Herrarna håller på att springa medeldistansen i ett område som klippt och skuret för denna sort av OL. Småkuperat och med en mycket sönderskuren och detaljerad kurvbild. Där även planbilden med sin mångfald av småstigar, stenar, små grönområden och mindre öppna ytor gör sitt till för att hålla
OL-hjärnan helskärpt hela loppet igenom.

Med den nya tekniken och bredband till alla kan man via ”vida världen väven” se när de olika löparna stämplar vid varje kontroll på den tredimensionella kartan. Vilket gör att man som publik i en annan världsdel hela tiden har koll på hur ställningen är vid varje kontroll, hur ställningen varierar från kontroll till kontroll när någon gör en liten miss och andra spikar skärmen. Tekniken firar triumfer.

Just nu så är tävlingen inne i ett avgörande skede. Leder gör Harri Rötanen från Finland, som har en tid i mål av 30,22 min. Tittar man på ställningen vid tidigare kontroller så verkar största hotet komma från sist startande, den nya supertalangen från Japan, Oshuri Oturi. Vid tredje skärmen från slutet, en liten brantfot, leder han med två sekunder före Rötanen och med vår svenske storstjärna Anders Hedberg på tredje plats ytterligare tre sekunder bakom. Anders är även tre sekunder efter Rötanen i mål så de två har gjort en helt jämn avslutning av loppet.

Nu stämplar förresten Oturi vid sista och är där två sekunder efter Rötanen. Men något måste ha hänt, Oturi har inte varit vid näst sista enligt den nya tekniken. Vad har hänt? Hur kommer detta att sluta?

Det har nu gått några minuter och informationen om vad som har inträffat börjar flyta fram via cyberrymden. Oturi har vid näst sista inte fått någon signal från den elektroniska enheten att den har registrerat hans stämpling vid kontrollen. Han försökte en gång till med samma negativa resultat. Fick då snabbt fram kartan och stämplade med den gamla hederliga stiftklämman för att bevisa att han varit vid skärmen.

Efter en del kontroller av all elektronik och datorer visar det sig att kontrollenheten lämnat in precis innan Oturi kom dit, men fungerade när Rötanen passerade. Oturi uppskattar sin tidsförlust till ca fem sekunder vid näst sista skärmen. Han menar också att han har förlorat en VM seger vid denna kontroll och har nu lämnat in en protest. Han vill att tävlingen skall ogiltigförklaras och springas om vid ett senare tillfälle. Tävlingsjuryn sitter just nu i sammanträde för att ta ställning till Oturis protest….

Sannolikheten att denna saga skulle kunna inträffa i verkligheten är väl ungefär lika stor som att kärnkraftsolyckan i Harrisburg inträffade. Vilken vän av ordning kommer ihåg var så liten att det som hände i Harrisburg egentligen aldrig hände…

 

pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes) pix-gron.gif (807 bytes)
pix-vit.gif (43 bytes)


up.gif (861 bytes)

pix-gron.gif (807 bytes)
Sidan senast uppdaterad 04-04-15 av Åke Larsson pix-gron.gif (807 bytes)

OKH's aktivitetskalender Klubbens startlistor, resultat m.m. Elit-sidorna Ungdoms-sidorna ..the truth is out there... Klotterplanket Gästboken snabbaste vägen till de andra..