Scientologi till vardags - välkommen INNEHÅLL - VAD ÄR SCIENTOLOGI? DE HEMLIGA SKRIFTERNA
FAQ - VARFÖR DOG LISA? - FRONTGRUPPERNA
GLÖM INTE ATT SKRATTA! - LÄNKAR - GÄSTBOK
svensk flagga på svenska  rekommendation rekommenderas!  scientologikors scientologers egna sidor  smiley kul!  annan åsikt annan åsikt!
DENNA SIDA INNEHÅLLER KRITISKA ÅSIKTER OM SCIENTOLOGIN OCH NÄRLIGGANDE ÄMNEN. SCIENTOLOGI ÄR ETT VARUMÄRKE TILLHÖRANDE RELIGIOUS TECHNOLOGY CENTER. DENNA SIDA HAR INGEN ANKNYTNING TILL RTC ELLER RTC:S LICENSTAGARE.

Hur kan folk tro på sånt?
- att leva med rymdkejsare och osynliga utomjordingar

av Catarina Pamnell


Rymdliv?

Den första frågan jag brukar få av någon som just hört talas om scientologernas hemliga lära är
- Tror scientologer verkligen på den där science-fictionhistorien?

Enligt läran, så orsakas många av mänsklighetens problem av en ond utomjordisk härskare för 75 miljoner år sedan, som skickade stora delar av sina undersåtar till jorden, mördade dem och hjärntvättade deras andar. Idag går vi människor ovetandes omkring med en massa av dessa rymdspöken fastkletade på våra kroppar, där de ställer till med sjukdomar och allsköns bekymmer. Bara på scientologikyrkans hemligaste (och dyraste!) kurser kan man lära sig att jaga bort dem.

Hur kan någon gå på detta? Det är inte ens bara naiva tonåringar eller uttalat psykiskt sjuka personer som blir scientologer (du är faktiskt inte särskilt välkommen som medlem om du tidigare har fått psykiatrisk behandling), utan även vuxna, välutbildade människor som lärare, läkare, ingenjörer, advokater, företagsledare o.s.v.

Jag kan absolut inte påstå att jag har svaret, men tänker ändå spekulera litet.Värvningen

Scientologerna använder olika sätt att kontakta nya personer. Annonser för böcker, inbjudan till gratis personlighetstest, filmvisningar eller föredrag, eller via frontgrupper som Narconon (drogavvänjning), Föreningen aktiva studier (studiemetodik), Kommitten för mänskliga rättigheter (anti-psykiatriförening) m.fl. Scientologägda konsultfirmor som U-man Test & Business Consultants och Silhouet Profilanalys vänder sig till företagare. Ofta blir människor inlockade i rörelsen av familjemedlemmar eller vänner som är med.

En bra scientologvärvare försöker hitta din svaga punkt. Vad det är kan variera från person till person - kanske en kris som ett dödsfall, en skilsmässa eller sjukdom, kanske svårigheter att träffa tjejer/killar, osäkerhet inför yrkesvalet, eller en allmän känsla av vanmakt inför krig och elände i världen. Eller kanske en önskan om att bli rik, världens bästa gitarrist, eller att ha makt över andra människor... Själv var jag fascinerad av tanken att kunna bli mer intelligent.

Sedan erbjuds du "lösningen" på problemet, som naturligtvis är en scientologikurs av något slag.Kicken

Vad får dig att fastna för scientologin? Först måste man kanske påpeka att de flesta som blir intresserade snart hoppar av. Det kan bero på att de blir varnade av någon som känner till scientologikyrkan, att de är tillräckligt misstänksamma för att ana oråd, eller att de inte är nöjda med kurserna. Men en del personer blir ändå kvar i rörelsen.

De inledande kurserna handlar inte om utomjordingar och spöken, utan är mera handfast amatörpsykologi. De kan röra hur du förbättrar dina relationer till familjen, eller blir mer effektiv på jobbet. Kurserna är inte bara galenskaper, utan innehåller en del vettiga tankar också, så du kan mycket väl råka hitta något som du tycker är bra.

Sedan finns det auditering, som scientologerna kallar sin speciella terapi. Precis som vid andra former av samtalsterapi så kan du känna dig lättad av att få prata om dina problem.

Trots att scientologerna ivrigt hävdar att de inte använder sig av hypnos och trans, så liknar en del av deras metoder sådant som människor använt sig av i årtusenden för att uppnå transtillstånd. Några av de tekniker jag upplevt kan framkalla märkliga psykiska upplevelser var att sitta orörlig i timtal med uppmärksamheten fokuserad på en punkt, som under kommunikationskursen, att på kommando upprepa en enkel rörelse om och om igen, som under objektiva processer, och fysisk utmattning, som efter 4-5 timmar i en bastu under reningsgenomgången. Du blir helt enkelt hög.

Oavsett vad man tror om reinkarnation, så upplever en hel del människor att de minns saker från tidigare liv under scientologiterapin. Antagligen är de påverkade av att det finns mycket skrivet om tidigare liv i Hubbards böcker. Hur mycket eller litet sanning som än ligger i det hela, så kan fenomenet vara väldigt övertygande för den som är med om det, och få dig att tro på att scientologin fungerar och gör dig mer andligt medveten. (Givetvis finns det många andra än scientologikyrkan som pysslar med tidigare liv. Och man kan undra varför inte någon av alla dem som minns en tidigare tillvaro i en avancerad civilisation på en annan planet kunnat komma ihåg något riktigt användbart, som receptet på billigt och miljövänligt bränsle eller ett botemedel mot cancer...)

Inte minst finns det en känsla av gemenskap inom gruppen. Särskilt i början får du massor av uppmärksamhet och beröm när du gör något de tycker är bra.Hållhakarna

När du blivit tillräckligt biten gäller det att hålla dig kvar inom rörelsen, och få dig att ställa upp för den. Det finns många knep:

  • En speciell studiemetod, som vid första anblicken verkar oskyldig, men som avskräcker från kritiskt granskande av studiematerialet.
  • Du anses inte klar med en kurs förrän du skriftligt intygat att du tycker dig uppnått kursens mål, och skrivit en offentlig berättelse med positiva omdömen om vad du fått ut av kursen.
  • Du utsätts för mycket intensiva försäljningssnack, där flera personer i timmar kan försöka övertala dig att köpa nya dyra kurser genom att trycka på dina svaga punkter.
  • Ett etiksystem där du i praktiken får lära dig att åsidosätta egna önskningar och behov för gruppens krav, och dessutom vara glad över det!
  • Du får också lära dig att allt negativt som händer dig beror på dina egna felsteg.
  • Vissa människor anses vara onda och destruktiva, s.k. suppressiva personer, SP:s, och du får lära dig att akta dig för dem. Av någon anledning sägs dessa vara särskilt vanliga inom nyhetsmedia, statliga myndigheter, psykiatrin och anti-sektorganisationer (d.v.s. grupper som ofta kommit med kritik mot scientologin - det finns många SP:s på nätet numera. :-) )
  • Som scientolog är du däremot förmer än andra människor. Du har ju hittat den rätta vägen. Du kan känna att du är utvald, tillhör jordens elitskikt.
  • Ju längre du är med, desto mer får du känna på det hårda interna disciplinsystemet. Om du bryter mot reglerna eller stöter dig med någon överordnad kan du bli bestraffad. I värsta fall blir du utkastad och får inte längre ha kontakt med andra scientologer, även om det är vänner eller familjemedlemmar.
  • Du uppmanas - för din egen utvecklings skull - att skriva detaljerade bekännelser om felsteg i livet. Du utfrågas om mycket personliga saker under terapin, liksom om information om din familj och dina vänner. Allt detta skrivs ner och sparas i arkiv.
  • Trots att de lovar att betala tillbaka dina pengar om du skulle bli missnöjd, så utsätts du i allmänhet för vecko- eller månadsvis av övertalningsförsök om du begär återbetalning. De flesta får gå till domstol för att få sina pengar.

Tyvärr kunde listan göras ännu längre.Resultatet

Efter flera års strävanden har du nått till den avancerade kursnivå som kallas OT 3. Du har gjort dussintals förberedande kurser och terapinivåer, och lagt ut 200.000-300.000 kr eller mer. Efter varje nivå har du själv skriftligt intygat att du uppnått resultat som förmåga att kommunicera fritt med vem som helst om vad som helst, förmåga att urskilja orsaken till problem och få dem att försvinna, är frisk och lycklig. Enligt vad reklamen utlovat är detta nu den kurs där du ska få lära dig universums största hemlighet, något så speciellt att det kommer verka svårt att tro på. Andra som gjort kursen säger att den är jättehäftig, och antyder att de har fått förmågor som telepati eller att kunna förflytta sig som ande utanför kroppen. Men det är livsviktigt att du tar dig igenom kursen, annars kan du bli sjuk eller t.o.m. dö!

Innan du fick tillstånd att göra kursen måste du avge ingående bekännelser om ditt privatliv, och bevisa din lojalitet mot rörelsen.

Nu sitter du alltså här, ensam i ett litet rum, och har fått läsa de hemliga skrifterna om rymdhärskaren Xenu. Din uppgift är att leta rätt på kroppsthetanerna, de osynliga utomjordiska andarna som ska sitta på din kropp, och följa instruktionerna för att driva bort dem. Verkar det hela för vansinnigt för att tro på?

Du vet vad som händer om du går ut från rummet, och säger till kurspersonalen att du inte kan hitta några sabla kroppsthetaner. Man kommer att hävda att du har missförstått något när du läste skrifterna, och du får sitta i timmar eller dagar och slå upp textens ord i ordlistor. Ser du fortfarande inga kroppsthetaner, så tror man att det blivit något fel på dina tidigare kurser eller under terapin, och du måste göra korrektionsåtgärder som kan kosta dig tusentals kronor i timmen. Kanske får du order att göra om samtliga kurser från början. Eller är du en ond person, som är alltför oetisk för att förstå dig på sanningen? Du kanske blir utkastad från rörelsen om du envisas. Då vet du att du blir av med jobbet på firman som ägs av en scientolog, och det kan hända att din scientologiska fru vill skiljas. Dina vänner skulle vända dig ryggen. Scientologikyrkan skulle skicka runt en skrivelse där de omnämner det värsta de kan hitta från dina bekännelser, för att bevisa vilken skurk du är.

Kan det vara så att scientologin är en bluff? Men att erkänna det, är också att erkänna att du i åratal grundlurat dig själv och andra. Att du trots allt snack ännu inte har blivit någon supermänniska med överlägsna krafter. Du har lagt ner en förmögenhet och en massa jobb på ingenting. Kanske var en del av de saker du gjort "för den goda sakens skull" lite tvivelaktiga. Och den trygghetskänsla som ligger i att tro sig ha funnit den rätta vägen skulle gå upp i rök.

Tänk också på ifall scientologerna ändå har rätt, och du riskerar att förlora din enda chans till andlig överlevnad!

Hmmm, kanske är det där som kliar lite på vänster armbåge egentligen en osynlig liten kroppsthetan...