Scientologi till vardags - välkommen INNEHÅLL - VAD ÄR SCIENTOLOGI? - DE HEMLIGA SKRIFTERNA
FAQ - VARFÖR DOG LISA? - FRONTGRUPPERNA
GLÖM INTE ATT SKRATTA! - LÄNKAR - GÄSTBOK
Sajtkarta - Nyheter - Sök
svensk flagga på svenska  rekommendation rekommenderas!   scientologers egna sidor  smiley kul!  annan åsikt annan åsikt!
DENNA SIDA INNEHÅLLER KRITISKA ÅSIKTER OM SCIENTOLOGIN OCH NÄRLIGGANDE ÄMNEN. SCIENTOLOGI ÄR ETT VARUMÄRKE TILLHÖRANDE RELIGIOUS TECHNOLOGY CENTER. DENNA SIDA HAR INGEN ANKNYTNING TILL RTC ELLER RTC:S LICENSTAGARE.

De hemliga skrifterna


"SCIENTOLOG-BIBELN" Det har skrivits en hel del om scientologernas hemliga skrifter, den s.k. scientologbibeln (som de själva kallar OT-levels och NOTs), som lämnades in till svenska myndigheter och därmed för en period blev offentliga handlingar i Sverige. Dessa skrifter består egentligen av kursmaterial till några av scientologikyrkans avancerade kurser, vilkas innehåll inte avslöjas för medlemmen förrän denne klarat av en lång rad förberedande kurser och terapisessioner (samt betalat 100.000-tals kr).
  Med anledning av förfrågningar jag får vill jag meddela att jag personligen inte skickar ut kopior av "Scientologbibeln".
svensk flagga rekommendation Snabbversion av den hemliga läran - möt rymdkejsaren Xenu. Detta är en förenklad beskrivning av läran, skriven av en f.d. scientolog.
svensk flagga smiley Xenu i bilder - en ännu snabbare version!
OT levels - Scientologikyrkans egen officiella beskrivning av vad de hemliga OT-nivåerna är
rekommendation Ingående diskussion av OT 3 - med citat och förklaringar av vad "scientologbibeln" egentligen handlar om. Scientologikyrkan har tidigare försökt stoppa sidan, men den är nu fullt godkänd av holländsk domstol. Vill du läsa utdrag ur originaltexten ska du titta här!
  Ingående diskussion av NOTs - NOTs är en ännu mer avancerad nivå än OT 3. Även här citeras originaltext
  B-org - en sajt med blandat intressant innehåll
smiley Revolt in the stars - ett tag hade Hubbard faktiskt planer på att göra en film om sin Xenu-historia! Han skrev ett litet manuskript, men tyvärr(?) så nappade inte Hollywood på det...
  McShane declaration - ett vittnesmål från en av de högst uppsatta personerna inom scientologirörelsen som visar att rymdkejsar-historien verkligen är deras hemliga tro. Också spännande läsning om de interna säkerhetsrutinerna kring "det hemliga materialet".


MEN HUR KAN MAN TRO PÅ SÅNT? Det kan vara svårt att förstå för utomstående hur människor kan tro på läror som skiljer sig så mycket från vårt vardagliga liv i Sverige. Är det mest ointelligenta, obildade och mer eller mindre psykiskt störda personer det gäller? Eller skulle din eller min verklighetsuppfattning kunna förändras lika mycket, under vissa omständigheter?
svensk flagga Leva med rymdkejsare - några av mina funderingar om hur det osannolika kan bli vardagsmat


SCIENTOLOGI-
KYRKAN OCH INTERNET
Yttrandefrihet kontra upphovsrätt, informationsanarki kontra informationsmonopol - frågor som ställts på sin spets sedan några personer publicerat scientologernas "hemligheter" på nätet. Scientologikritiker hävdar att det rör sig om konsumentupplysning, scientologikyrkan hävdar att de bekämpar brottslighet på nätet. I vilket fall har heta känslor rörts upp på båda sidor.
svensk flagga Scientologikyrkan och Internet - en uppsats från 1996, men fortfarande av intresse
svensk flagga Om scientologerna - en hel del om Zenon Panoussis fall från 1996
svensk flagga Domen mot Zenon - Stockholms tingsrätt dömde Zenon Panoussis för olovlig spridning av scientologimaterialet. Detta är domen från maj 1998. Den överklagades till hovrätten, se nedan.
  Zenon i hovrätten - reportage av Karin Spaink från rättegången i Svea Hovrätt januari 2001. Domen som meddelades 2001-03-09 bekräftade tingsrättens dom på de flesta punkter och Zenon skall betala ett skadestånd på 10 000 kr, samt totalt över 1 600 000 kr för scientologernas advokatkostnader.
rekommendation Slashdot och scientologbibeln - en känd sajt för datorentusiaster skrev i mars 2001 om Zenons fall. Bland kommentarerna från läsarna postade en anonym person texten till "OT 3". Scientologirörelsen hotade med rättsliga följder, och Slashdot såg sig tvungna att ta bort inlägget - första gången de någonsin valt att censurera. Det hela har väckt livlig debatt bland läsarna och dessutom lockat stora mängder nya besökare till scientologi-kritiska sajter (kanske inte riktigt vad scientologerna hade räknat med).
Internet - the promise and the perils - om scientologikyrkans syn på internet
  ScienoSitter - om scientologernas nätcensur-programvara, med syfte att hindra medlemmar från att utsättas för kritisk information om rörelsen när de surfar
rekommendation Scientology vs. the Internet - mer om hur "striden" uppstod, hur scientologimaterial beslagtogs hemma hos kritiker, m.m.