Lars Jansson

Musikexempel

Lars Jansson, bosatt i Ljungskile på västkusten är pianist och kompositör. Efter några års studier på tandläkarhögskolan och senare på musikhögskolan i Göteborg i början av sjuttiotalet beslöt Lars att ägna sig åt musik på heltid.

Det blev några år med olika lokala grupper i Göteborg. Sedan med Stockholmsgrupper som Björn Alkes kvartett och Egba, Albert Heaths grupp.

I mitten på sjuttiotalet blev Jansson medlem i Arild Andersen kvartett och med den norske sångerskan Radka Toneff. Flera skivinspelningar, bl.a. två skivor på ECM.

1979 startade Lars sin egen trio, då med Anders Jormin på bas och Anders Kjellberg på trummor. I mitten på åttiotalet ersattes Jormin av Lars Danielsson.

Trion har spelat in sex skivor. Dessutom har trion deltagit på ett flertal inspelningar som rytmsektion.

Lars Jansson har skrivit musik för olika ensembler som stråkar, blåsarkvintett, saxofonkvartett, kör och storband. I december 96 släpptes "the blue pearl" med Bohuslän Bigband. Musik komponerad och arrangerad för storband av Lars Jansson.

1987 spelade Jansson fast med Jan Garbarek group och senare några år med Red Mitchell trio.

Jansson har dessutom spelat med musiker som Bob Berg, Mike Stern, Bob Mintzer och Maria Schneider.

Jansson spelar för närvarande förutom med trion med gitarristen Ulf Wakenius och den danska sångerskan Caecilie Norby. Jansson medverkar med på hennes två Blue Note skivor.

Jansson är nominerad till 1998 års Jazzparprice.

Lars Danielsson spelar med bl.a. Trilok Gurtu och Dave Liebman.

Anders Kjellberg är medlem i Palle Danielssons grupp och ett flertal andra svenska grupper.

Några pressröster om Lars Jansson Trio:

"Här handlar det inte om piano med komp; det är frågan om en samtänkthet och ett samspel som sträcker sig vida utöver den sortens formulär och som låter varje enskild impuls få en utsökt kollektiv fortplantning.Trions musicerande är ett uttryck för en musikalisk väl gestaltad livshållning."

Jonny Olsson

"Samspelet mellan de tre jämbördiga musikerna är lysande, intelligent och spännande"

GP, L. Blomberg

"I have nothing to say and I´m saying it" heter låta som er dedisert til John Cage. Det må vaere en av dette tiårets mest ironiske titler-Jansson har nemlig veldig mye han både skulle og borde sagt med sine utrolig vakre melodier, sin strålende trio og sitt inderlige uttrykk.

Tor Hammerö, Oslo

Jag överlåter lyssnandet genom att bifoga exempel från en platta från 1995: "Invisible Friends".

Ex 1

352k

mov

Ex 2

352k

mov

Ex 3

352k

mov


Tillbaka till början

Skriv till: Lars Jansson