Logo Fjälluff -97

Förberedelser

En fjällvandring börjar oftast inte i fjällen. För våran del började den ungefär ett år innan, då vi beslutade att vandra till sommaren. Planeringsarbetet är inte bara nödvändigt, det är roligt också! När höstmörkret sänker sig och dagarna uteblir (ja, ni vet de där dagarna då solen aldrig visar sig) och man sitter där hemma vid skrivbordet och planerar inför sommaren flyr tankarna bort från vardagen och man är nästan redan på väg.

Hur vi förberedde oss

Då detta var vår första fjällvandring blev planeringsarbetet ganska omfattande. Vi läste i flera olika böcker, även sådana som inte var direkt knutna till Abisko - Kebnekaise. Detta för att känna oss mer förtrogna med fjällen, hitta intressanta platser att ta avstickare till i närheten av Kungsleden och få en känsla av hur det kan vara att fjällvandra. Det bör väl påpekas att det inte var vår första vandring; sommaren -96 gick vi några dagar i Tiveden.

Vår planerade rutt

Målet var att gå sträckan Abisko - Nikkaluokta samt bestiga Sveriges högsta fjäll. Från Alesjaure tänkte vi vika av från Kungsleden och gå via Vistas och Nallo (där vi också tänkt ta en vilodag) till Sälka. Från Singi tänkte vi (om vädret skulle tillåta) gå Dürlings led till Kebnekaises topp och övernatta i Toppstugan för att sedan ta den Västra leden ned till fjällstationen.

På grund av vissa omständigheter (som ni kan läsa om på inledningssidorna) fick vi skippa avstickaren från Alesjaure och istället följa Kungsleden via Tjäktja till Sälka.

Litteratur

Vandra Kungsleden I (Claes Grundsten) var våran guidebok som vi använde då vi planerade våra dagsetapper. När vi väl bestämt oss för hur vi skulle gå lusläste vi de etapperna. Även de andra partierna av denna bok lästes. Vi läste också:

 • Fjällboken (Claes Grundsten)
  En mycket bra faktabok om fjällen i allmänhet. Fakta om fjällnaturen, utrustning, vadningsteknik m.m. för både sommar- och vintervistelse. Läste bara igenom valda avsnitt.

 • Vandra Kungsleden II (Claes Grundsten)
  Tar upp området Sarek - Padjelanta - Sulitelma och sträckan Saltoluokta - Kvikkjokk av Kungsleden. Har inget med Kebnekaise-området att göra... Vandra Kungsledenböckerna (I-III) är de utförligaste guideböckerna över Kungsleden samt området omkring leden man kan hitta. Mycket bra med flera proffsiga bilder av ett av Sveriges största naturfotografnamn.

 • STF Fjällhandbok
  Vilka vet mer om STF:s fjällanläggningar än STF själva!? Även mycket information om fjällsäkerhet, lederna, utrustning, kommunikationer m.m. En referensbok för stugturen.

 • Vår bästa tid är i fjällen (Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter)
  Just det, kändisarna! De har gått flera vandringar i fjällen, och i boken har de tagit med dagboksanteckningarna från flera av dem. De brukar gå i ganska lätt terräng men inga stugvandringar då ett av deras mål med fjällvandringar är att komma bort från andra människor. Boken ger en bra inblick i hur det är att vandra i fjällen och en hel del tips, dock är den ingen guidebok.

 • Detta är Kebnekaise (Tore Abrahamsson)
  Guidebok som vi läste valda delar ur och fick en del extra information om Kebnekaise. Känns lite antik med sina svartvita bilder (en del från 60-talet) men boken skrevs 1987, så den är nyare än den ser ut.

 • Sareks fyra årstider (Bosse Karlsson)
  Har inget med Kebnekaisefjällen att göra... Ger dock en bra inblick i hur det är att ta sig fram i stiglös vildmark. Fina bilder. Behandlar även försommar och höst.

 • Diverse reseberättelser på nätet
  Tack till er andra som också lägger ut era reseberättelser och information på nätet. Det är ett roligt och givande sätt att få information från vanliga dödliga :-).

Utrustning

Det är inte svårt att hitta förslag på utrustning för en fjällvandring. Haglöfs har en bra utrustningslista som finns både som löst papper i butiker, i katalogen och på nätet. Även en del av böckerna har utrustningslistor, och det är faktiskt mycket intressant att läsa utrustningslistorna på nätet då de speglar vad folk faktiskt tog med sig och inte bara är allmänna rekommendationer. Se även vår utrustningslista.

 • Inköp
  Tänk på att köpa det som fattas i god tid! När det gäller speciella varor eller specialbutikerna kan det röra sig om åtskilliga månader(!) innan man får tag i sakerna. Att köpa frystorkat via postorder kan vara lönsamt men kräver framförhållning. Vi gjorde vår beställning från ett stort och erkänt friluftsföretag en månad innan vandringen och fick, efter upprepade klagomål på att varorna aldrig kom, desperata ta oss ned till posten dagen innan avfärd för att se om de hade fått in paktet. Lyckligtvis fanns paketet där, men det skulle inte ha delats ut förrän om ett par dagar. Dessvärre var några rätter och varor restnoterade! Dessa kom inte förrän flera veckor efter hemkomst och då en av rätterna fortfarande var slut fick vi en annan...

 • Karta
  Se till att ha aktuella kartor. Tyvärr görs inte fjällkartorna i ett praktiskt format för vandring och de är inte heller regntåliga (så klart!). Det finns kartfodral att köpa, men vi valde en annan variant. Vi klippte helt enkelt ut den delen som vi var intresserade av och plastade in den med självhäftande plast på både fram- och baksidan. På detta sätt är det lätt att ha den i en jack/byxficka och den är lätt att bläddra i. Dessutom klarar den en hel del fukt, men i veckens hörn är det risk att plasten ger sig och fukt kommer in, men papperet förstörs inte eftersom plasten håller ihop det.

Mat

I lättviktsdebatten talas det sällan om maten. Men faktum är att beroende på vad man väljer för sorts mat kan man påverka packningens vikt högst väsentligt. I normala fall brukar man räkna kalorier för att undvika att få i sig för många, men inför vandringen räknade vi kalorier för att bara ta med oss mat som hade så högt energivärde per vikt som möjligt. Vi skippade konserver och höll oss till frystorkat då det är onödigt att bära på vatten när det finns nästan överallt. Däremot tog vi med oss mat för hela turen istället för att handla längs leden eftersom vi var osäkra på vad som skulle finnas i stugorna och befarade att det skulle vara mycket dyrt. Men det var ganska onödigt då det faktiskt är hyfsade priser och bra sortiment.

 

Tillbaka till huvudsidan.


Copyright © 1999 Per Russberg, Anders Gustafsson.