[Startsidan]

[Fotoalbum]

[Norge]

[Resor]

[Spel]

[Kontakta mig]


Dagbok från Brunei

Fredag 29 november (Pusat Belia, Bandar Seri Begawan)
Jag hade tänkt ta morgonbåten till Brunei men kom inte upp i tid eftersom jag var utmattad av gårdagens illamående så det fick bli 11.30-båten. Innan dess tog jag en mindre promenad i Bandar Labuan till det massiva köpcentret Financial Park. Framme i Brunei efter en dryg timme på båten hade jag turen att bli erbjuden lift de 20 km in till Bandar Seri Begawan av en tysk som var med på båten och som bott i Brunei drygt ett år. Det var smidigt, särskilt som det inte fanns något växlingskontor där båten kom iland, och han körde mig till och med direkt till vandrarhemmet. Vi pratade under vägen och han gav mig en introduktion till detta märkliga samhälle och berättade saker som att den genomsnittliga familjen i Brunei har fyra bilar, att det i stort sett bara är invandrare som jobbar och att det står fullt med tomma hus på landsbygden eftersom man måste bygga något inom en viss tid, annars återfaller marken till staten. Vandrarhemmet var ett märkligt ställe och det är det enda budgetboendet i Brunei. Det fanns ingen där när jag kom så jag lämnade packningen och gick och växlade pengar under tiden. Mannen i receptionen var inte särskilt trevlig.

Lördag 30 november (Pusat Belia, Bandar Seri Begawan)
Idag gick jag omkring i den kompakta staden, såg den stiliga Omar Ali Saifuddien Mosque och de omgivande trästiltbyarna som går under namnet Kampung Ayer. Det kändes lite märkligt att så många bor så enkelt i detta så rika landet, visserligen har de relativt hög boendestandard jämfört med trästiltbyar i andra länder men på vissa ställen såg det rent för jävligt ut med soptippar och grovsopor som dumpats rakt ned i leran. I downtown är det däremot Land Cruisers och flotta byggnader som gäller och stället har få likheter med de flesta asiatiska städer. Infrastrukturen för fotgängare är dock något primitiv - trottoarer är det dåligt med så man får ofta gå vid sidan av körfältet, till och med på de viktigaste gatorna i centrum, och de röda gubbarna vid övergångsställena blir aldrig gröna oavsett hur många gånger man trycker på knappen. Är detta avsiktligt bara för att reta upp utländska turister? På eftermiddagen hade jag mindre framgång med sightseeingen då muséerna jag tänkt se var stängda och så var det en park utanför stan som jag inte lyckades hitta och det fanns till synes ingen att fråga om vägen.

Söndag 1 december (Pusat Belia, Bandar Seri Begawan)
Jag tog en liten motorbåt till Bangar i Bruneis andra "halva", Temburong. Det var en fin tur på smala kanaler omgivna av tropisk vegetation, men i Bangar fanns inte mycket att se och det kändes inte upplagt för några turer runt i Temburong eftersom det inte finns transport och att anlita någon blir väldigt dyrt, så jag åkte tillbaka. Det blev något fel på motorn så det gick väldigt sakta, och båtföraren ringde efter en annan båt som kom och mötte oss. Sedan åkte jag till nöjesparken Jerudong men stället var helt dött och öppnade inte förrän kl 20. Det såg inte så väldigt spännande ut och det skulle kosta B$15 för ett åkpass, så jag skippade det. Jag hade kunnat åka dit senare på kvällen med en grupp från vandrarhemmet (det finns inga bussar på kvällen), men en rad faktorer gjorde att det inte blev någonting med det.

Måndag 2 december (Pusat Belia, Bandar Seri Begawan)
Idag gjorde jag inte så hemskt mycket, jag sov ganska länge till att börja med och sen tog jag en buss till närliggande Jame' Asr Hassanil Bolkiah Mosque, en stor och tjusig moské. Det var bönetid när jag kom dit så jag fick vänta en timme men det gjorde inget eftersom jag hade en del vykort att skriva. Trädgårdsskötarna var naturligtvis utlänningar, jag pratade lite grann med en man från Bangladesh som var missnöjd med lönen och verkade inte trivas särskilt bra i Brunei.

Tillbaka till Malaysia >>>


Karta:
Dagbok:
Bilder:
Övrigt:
[Vietnam] - [Laos] - [Cambodja] - [Thailand] - [Myanmar] - [Filippinerna] - [Malaysia] - [Brunei] - [Indonesien]
[Vietnam] - [Laos] - [Cambodja] - [Thailand] - [Myanmar] - [Filippinerna] - [Malaysia] - [Brunei] - [Indonesien]
[Vietnam] - [Laos] - [Cambodja] - [Thailand] - [Myanmar] - [Filippinerna] - [Malaysia] - [Brunei] - [Indonesien]
[Kuriosa] - [Valuta] - [Vykort] - [Frimärken] - [Hela dagboken] - [Höjdpunkter] - [Sammanfattning] - [Ingemars Vietnamdagbok]