[Startsidan]

[Fotoalbum]

[Norge]

[Resor]

[Spel]

[Kontakta mig]


Dagbok från Australien

Lördag 20 november (forts.)
Vi landade i Sydney vid 17-tiden och det blev ett ganska dyrt rum som vi knappt hittade tillbaka till. En svårfångad kackerlacka på rummet blev efter en stunds jagande nedspolad i toaletten.

Söndag 21 november
Vi bytte till ett billigare ställe att bo. Jag skulle ha träffat en klasskompis vid operahuset kl 10, men där stod jag och väntade förgäves. Läste sedan i ett e-mail att hon fått förhinder.

Måndag 22 november
Vi löste in våra busspass hos McCafferty's där de var väldigt flummiga. På indiska ambassaden kunde vi inte lämna in våra visumansökningar eftersom vi kom för sent på dagen, och imorgon är det stängt, så vi får stanna här till på onsdag. Man skulle ha passfoto till visumet också, så jag gick till en fotoaffär och ordnade det. Reskompisens familj var i Sydney samtidigt och vi åt middag tillsammans.

Tisdag 23 november
Jag gav mig iväg på en dryg timmes båttur i hamnen och det var mycket trevligt. Sydney är ju en fantastiskt vacker stad. Sedan promenerade jag över Harbour Bridge och åkte med Monorail-tåget som susar fram på en räls några meter över gatorna.

Onsdag 24 november
Idag kunde vi lämna in visumansökningarna så att vi kan få ut visumen då vi återvänder till Sydney i januari. Vi lyckades ordna rum i Sydney 2-8 januari till rimligt pris, första januari var däremot värre. Bussen till Melbourne gick vid 19-tiden.

Torsdag 25 november
Vi kom fram till Melbourne kl 7 på morgonen och hittade efter lite letande ett kvalitetsbudgethotell att bo på. Bussresan var inte så väldigt bekväm så det blev några timmars sömn innan vi gick ut och såg oss runt. Besökte den stora marknaden Queen Victoria Market. Jag försökte åka upp i en skyskrapa men den var "not available for sightseeing".

Fredag 26 november
På turistbyrån kunde de efter en del bläddrande och något telefonsamtal reda ut hur jag skulle bära mig åt för att ta mig till Global Television Studios i förorten Nunawading, där min favoritserie "Kvinnofängelset" spelades in. Jag fick åka pendeltåg 15 stationer och sedan gå några kilometer. Det är sällan man känner sig så hemma på en plats där man aldrig har varit, men efter att ha sett närmare 500 avsnitt av serien vore det väl märkligt annars. Jag fick dock nöja mig med att promenera runt området utanför staketen. Nu ska det bli extra kul att se de återstående 56 avsnitten som min snälla mor spelar in medan jag är borta. Jag passade även på att åka spårvagn runt i Melbourne eftersom biljetten jag köpte gällde hela dagen.

Lördag 27 november
Jag gick till Melbourne Zoo som dessvärre stängde kl 17, och då blev man utkörd så det blev ett kort besök på 1½ timme. Parken var hur som helst väldigt fin.

Söndag 28 november
Jag åkte upp i Rialto Towers som ska vara södra halvklotets högsta kontorsbyggnad på 253 m. Här fick man alltså lov att åka upp till skillnad mot den jag försökte mig på häromdagen, dock mot betalning. Tydligen ska det även finnas en inofficiell utkikspunkt på en toalett i något hotell där väggen är av glas. Bussen till Adelaide gick kl 21.

Måndag 29 november
Vi var framme i Adelaide kl 7 på morgonen. Jag åkte genast iväg på en tur med en engelsman och fyra japaner, men jag var så trött att jag knappt kunde hålla ögonen öppna. Vi tittade på utsikter, åkte till Victor Harbor på kusten söder om Adelaide, tokkörde på en strand och besökte flertalet vingårdar.

Tisdag 30 november
Promenerade omkring i Adelaide.

Onsdag 1 december
Vi besökte Port Adelaide och åkte sedan vidare med buss till Ayers Rock kl 20.30.

Torsdag 2 december
Vi åkte buss genom öknen hela dagen. I Erldunda bytte vi buss, och där passade jag på att ringa och gratulera min syster på 25-årsdagen. Var framme vid Ayers Rock Resort kl 16.30. Här var det rejält varmt.

Fredag 3 december
Jag steg upp halv 7 för att åka iväg och kliva upp på Ayers Rock innan det blir för varmt. Det var inte varmt alls och det blåste bra, men när solen kommer upp på himlen blir det för varmt där uppe. Det är brantast och jobbigast i början, och jag nådde toppen och kom ner igen på 1½ timme.

Lördag 4 december
Idag blev det sovmorgon då det inte finns så mycket att göra här i Ayers Rock Resort, och dessutom är det olidligt varmt. Det hade räckt att vara här en dag, men det fanns ingen buss. Tittade på utställningen i Visitor Centre innan det var dags att åka på solnedgångsturen.

Söndag 5 december
Bussresan till Alice Springs tog 6 timmar och vi var framme vid 14-tiden. Här var också fruktansvärt varmt.

Måndag 6 december
Tittade på Flying Doctor-muséet och gick omkring i Alice Springs. Jag köpte en liten didgeridoo som jag skickade hem. Det är fullt med aboriginer här som sitter i parkerna.

Tisdag 7 december
Bussen till Mt Isa gick vid 16-tiden, vi bytte buss i Tennant Creek på kvällen.

Onsdag 8 december
Vi var framme i Mt Isa vid 7-tiden på morgonen. Jag gjorde en 2-timmars guidad busstur runt gruvan som staden är centrerad kring med två schweizare som var väldigt intresserade. Själv tyckte jag det var måttligt spännande och hade hellre gjort den underjordiska turen men den var dyr och dessutom var jag alldeles för trött efter bussresan. Sov det mesta av dagen efter turen.

Torsdag 9 december
Tvätten hade börjat lukta illa då den inte fick torka ordentligt. Vi fortsatte bussåkandet hela dagen, vi lämnade Mt Isa kl 7.30 och var framme i Townsville kl 19.30 där vi blev mötta av Louise, en bekant till min familj. Först blev jag lite ställd då en tjej kom och sa "hej" som visade sig vara en av de svenska tjejerna vi träffade upprepade gånger på Nya Zeeland. Men sedan kom den riktiga Louise som tog oss med på shoppingrunda innan vi åkte tillbaka 13 mil till Charters Towers som vi hade passerat med bussen några timmar tidigare. Lite onödigt eftersom vi hade sparat 26 mils åkande om vi hade vetat att stället låg på vägen, men i Australien är det förstås inga sträckor att tala om. Vi fick bo gratis hos en snäll man som hette Ross, tydligen var han känd för att man kunde komma och bo hos honom lite som man ville.

Fredag 10 december
Louise jobbade hela dagen så vi fick se oss omkring på egen hand i den lilla staden. På kvällen kunde vi prata i alla fall, och så lagade hon spaghetti med köttfärssås.

Lördag 11 december
Våra värdar tog med oss på sightseeing bland Charters Towers gruvor, men vi fick inte lov att komma in i dem. Vi åkte vidare med bussen tillbaka till Townsville på kvällen där vi blev utkörda från bussterminalen kl 23 och tillbringade istället natten under en palm i väntan på den tidiga morgonbussen.

Söndag 12 december
En grupp totalt sanslösa människor var på busstationen på morgonen för att vinka av en kille som skulle med bussen. Bussen gick kl 5 och vi var framme i Cairns kl 11. Här var det gott om svenskar, jag hittade ett ställe med gratis Internet där folk satt och läste Aftonbladet.

Måndag 13 december
Jag gav mig iväg på en väldigt dyr men trevlig tur ut på Stora Barriärrevet. Först stannade vi till en timme på Fitzroy Island för en liten regnskogspromenad innan vi lade till vid plattformen på Moore Reef. I vanlig ordning dominerades båten av japaner. Jag åkte två gånger med den glasbottnade båten och två gånger med en halvundervattensbåt. Korallreven var mycket spektakulära och var bara någon decimeter från glaset. Det var även gott om färgglada fiskar. En stor buffélunch ingick. På vägen tillbaka till Cairns visades videon som hade spelats in under dagen, och jag kunde inte låta bli att köpa den trots det dyra priset.

Tisdag 14 december
Idag gjorde jag inget speciellt.

Onsdag 15 december
Åkte buss tillbaka till Townsville. Jag och reskompisen skiljs nu åt för ett par veckor eftersom jag ska åka till Tasmanien över jul. Vi lyckades dock hamna i samma rum trots att vi åkte med olika bussar till Townsville.

Torsdag 16 december
Åkte vidare kl 14 till Airlie Beach där jag var framme 4 timmar senare. Här kryllade det av svenskar.

Fredag 17 december
Kopplade av i Airlie Beach och fortsatte bussresan mot Brisbane på kvällen.

Lördag 18 december
Jag var framme i Brisbane vid 12-tiden och sov sedan det mesta av dagen.

Söndag 19 december
Såg mig omkring i Brisbane.

Måndag 20 december
Jag åkte till busstationen efter utcheckning och väntade där till kl 15 då bussen till Surfers Paradise gick. Jag var framme där efter en timme. Trevligt ställe, och väldiga vågor som gjorde skäl för namnet. Fortsatte resan mot Sydney kl 21.30.

Tisdag 21 december
Fick se Titanic i bussen på väg in till Sydney. Jag var framme kl 14 och gick till kinesiska ambassaden för att försöka ansöka om visum, men de hade så dumma tider så det gick inte alls. Jag satte mig vid internet drygt 4 timmar och gick sedan tillbaka till centralstationen för en obekväm natt.

Onsdag 22 december
Det blev ingen sömn på stationen. Det var en del underliga människor där, och vid ett tillfälle blev det nästan slagsmål. Bussen till Canberra gick före kl 7 och var framme kl 11.30. Jag fick åka taxi till vandrarhemmet som låg ute i bushen, vilket vandrarhemmet betalade, och sedan gick det buss in till stan. Jag promenerade till parlamentshuset och kunde konstatera att Australiens huvudstad är ganska märklig, det är inte så mycket till stad alls faktiskt.

Torsdag 23 december
Det var skönt att sova i en säng i natt. Åkte återigen buss till Melbourne där jag var framme kl 20.30. På stället jag hade bokat rum fick jag bara en nyckel, men någon betalning var det inte tal om.

Fredag 24 december
Receptionen hade tydligen varit stängd igår kväll när jag kom så jag fick betala idag. Något julfirande blev det inte tal om. Jag köpte 2 kg nektariner på Queen Victoria Market och tog spårvagnen ut till Port Melbourne där Spirit of Tasmania stod och väntade. Jag läste i informationsbladen att det var strängt förbjudet att medföra frukt till Tasmanien och att man inte kunde komma undan eftersom de hade elaka snifferdogs, så det blev till att panikäta nektariner ombord. Båten lämnade Melbourne vid 18-tiden och det gungade rätt bra under resan. Jag delade hytt med en tasmansk kille som skulle hem och hälsa på sina föräldrar, själv jobbade han i Canberra och kunde inte förstå varför någon skulle vilja åka dit. Vi pratade en hel del och åt middag ihop, värsta buffén ingick i biljetten.

Lördag 25 december
Båten var framme i Devonport kl 8.30 där bussen till Hobart stod och väntade. Den gjorde en paus i Launceston och var framme i Hobart kl 13.30. Landskapet på vägen var rätt så brunt. Då det var juldagen var staden fullständigt död och det gick inte att få tag på någonting. En medhavd påse makaroner blev min räddning. Jag letade länge och väl innan jag hittade en fungerande telefon att ringa hem och önska god jul på, mynttelefonerna i Australien är nämligen väldigt bra på att uppvisa meddelanden som "Jammed Coin", "Out of Order" osv.

Söndag 26 december
Idag gjorde jag en dagsutflykt till Port Arthur och några andra ställen, med en chaufför som hette Arthur. Det var ca 10 personer i gruppen. Första stoppet var Tasmanian Devil Park där man fick se dessa små krabater bli matade. De lämnar ingenting så det knastrade rätt bra när de satte i sig ben och allt. Färden fortsatte till Bush Mill där vi åkte med ett väldigt litet ånglokståg och det var roligt. Vid banans slut finns en konstruerad by som visar hur man levde förr här på Tasmanien. Sedan åkte vi vidare till Port Arthur för en guidad tur i det gamla 1800-talsfängelset och en 20 minuters båttur. Här inträffade en tragedi för några år sedan då en person öppnade eld och dödade 35 turister och anställda inklusive en kollega till chauffören. På vägen tillbaka till Hobart stannade vi vid några klippformationer.

Måndag 27 december
Jag besökte Hobarts nya attraktion Antarctic Adventure, och promenerade till Wrest Point Casino. Jag har inte träffat någon svensk här nere, men japanerna har i alla fall hittat hit.

Tisdag 28 december
På förmiddagen åkte jag med samme Arthur upp till Mt Nelson och tittade på utsikten över Hobart. Det högre Mt Wellington var tyvärr molntäckt så dit kom jag inte. Idag var också ankomsten av 1999 års Sydney to Hobart Yacht Race, så det var mycket folk vid hamnen. Jag åkte buss tillbaka till Devonport för att återigen ta den nattliga färjan tillbaka till Melbourne. Den här gången fick jag något enklare logi i flerbäddshytt, men det var troligtvis så att jag fick en bättre hytt än jag hade betalat för på vägen ner.

Onsdag 29 december
Jag var tillbaka i Melbourne kl 8.30, tog spårvagnen in till centrum och letade upp stället jag hade bokat rum på. Jag ägnade dagen åt en mängd olika ärenden, bl.a. köpte jag guideboken om Tibet.

Torsdag 30 december
Idag blev det heldagstur längs med Great Ocean Road där jag fick se en rad imponerande klippformationer, bl.a. de berömda 12 apostlarna. Mycket trevlig utflykt. Jag blev dock biten i foten av någonting ombord på bussen vilket gjorde ganska ont.

Fredag 31 december
Idag åkte jag buss hela dagen från Melbourne kl 7.30 på morgonen. Busschauffören var ganska trist och antydde knappt att det var årtusendets sista dag. Framme i Sydney strax efter kl 21 möttes jag av fullständigt kaos. Jag fick släpa med mig den stora ryggsäcken eftersom det var fullt i alla förvaringsskåp, vilket var tämligen opraktiskt. Väl framme vid operahuset och hamnen fick jag ingen särskilt bra plats för att se fyrverkeriet eftersom det var fullpackat med folk, jag läste i tidningen senare att det hade varit närmare en miljon människor i hamnområdet. Ett öronbedövande oväsen uppstod då klockan slog 12. Fyrverkeriet var stort och tjusigt och varade en halvtimme. Efter detta var staden förvandlad till en soptipp med ett tjockt lager skräp och krossat glas på gatorna. Någonstans att sova hade jag inte.

Lördag 1 januari
Jag tog tåget till Kings Cross i gryningen och väntade på att internetstället skulle öppna. Hade inte precis någonstans att ta vägen idag eftersom jag inte har rum på vandrarhemmet förrän imorgon och ryggsäcken är tung att släpa på. Jag besökte i alla fall Sydney Aquarium som var mycket fint och väldigt stort. Natten tillbringades återigen på centralstationen.

Söndag 2 januari
Vid 7-tiden gick jag till Sydney Central YHA men kunde inte checka in så tidigt. Jag hade fått två brev hemifrån. Jag gick och lade mig i en soffa och somnade vilket var väldigt skönt eftersom jag knappt hade sovit på två nätter. Jag vaknade kl 13 och skulle ha träffat reskompisen kl 12 i receptionen men det gjorde inget för han hade redan checkat in. Jag tog en färja till Manly Beach, där var fint men inte mycket folk på stranden eftersom vädret inte var det bästa.

Måndag 3 januari
Jag åkte på en dagsutflykt till Blue Mountains. Först stannade vi till kort vid Sydney 2000 Olympics Park. Guiden tyckte mest att det hela var ett fiasko och berättade att anläggningen var byggd i ett gammalt industriområde där marken var förgiftad. Vid nästa stopp lekte vi en fånig lek där alla skulle stå i en ring och kasta en nyckelknippa fram och tillbaka "för att lära känna varandra". Där fanns vilda kängurus som var ganska rädda av sig och hoppade iväg så fort man närmade sig, men till slut lyckades jag komma ganska nära och ta kort. Sedan när vi kom upp i bergen där det var långa bilköer föreslog guiden att vi skulle åka till ett annat ställe som inte var med i turen istället bara för att det inte var lika mycket folk där, vilket inte alls uppskattades av gruppen så det blev den normala turen som tur var. Man vill ju ha det man har betalat för. Vi såg klippformationen Three Sisters, promenerade genom dalen fram till världens brantaste bergbana och såg "Australiens Grand Canyon".

Tisdag 4 januari
Vi gick först till indiska ambassaden och lämnade in passen. Sedan gjorde jag ett nytt försök att träffa klasskompisen Karin som inte dök upp i november, och den här gången gick det bättre. Vi pratade, gick upp i Harbour Bridge-tornet och åkte upp i Sydney Tower. Utsikten därifrån var inte så imponerande eftersom ett fult hus stod i vägen. Sedan åkte jag till Bondi Beach men lyckades på något obegripligt vis slarva bort returbiljetten så det blev onödigt dyrt.

Onsdag 5 januari
Jag passade på att klippa mig vilket är rätt så billigt här. Det var värsta express-servicen, jag gick in i salongen och innan jag visste ordet av satt jag med en handduk på i en stol och blev klippt, utan att knappt ha öppnat munnen. Några minuter senare var det färdigt, och tack så mycket sa frisören. Det blev faktiskt helt ok. Träffade reskompisen vid indiska ambassaden kl 14 för att hämta ut visumen. Vi bekräftade också flyget hos Qantas. På kvällen tog jag en promenad i Royal Botanic Garden. När jag satt på en bänk vid operahuset kom en flintskallig kille med bar överkropp och satte sig bredvid mig och började prata om Jesus. Jag svarade kort och avvisande och då började han gråta i mitt knä. Sedan gick han iväg.

Torsdag 6 januari
Idag gick jag på en guidad tur i operahuset. Det var trevligt och intressant, och 45 minuter var lagom långt. De vita plattorna som täcker byggnadens tak är importerade från Sverige. Vi gick också in i stora konserthallen och testade akustiken. Jag skickade hem ett stort paket på över 3 kg med saker från Australien.

Fredag 7 januari
Jag ändrade datumet på flyget till Indien till den 10 februari för att hinna med en tur till Tibet. Gick sedan till STA Travel och bokade flygbiljetter till Sri Lanka och Maldiverna vilket tog drygt 2 timmar med en finsk praktikant. Sedan fick jag hämta biljetterna på ett annat ställe.

Lördag 8 januari
Vi åkte ut till Sydney Airport vid 12-tiden med en ganska oseriös flygbuss. Efter att ha väntat i en lång kö fick vi veta att vi var för tidigt ute för att checka in. Planet avgick strax efter kl 17 och flygningen tog knappt 6 timmar.

Indonesien >>>


Karta:
Dagbok:
Bilder:
Övrigt:
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[Kuriosa] - [Valuta] - [Pass-stämplar] - [Vykort] - [Frimärken] - [Hela dagboken] - [Höjdpunkter] - [Sammanfattning] - [Nyår i Sydney]