[Startsidan]

[Fotoalbum]

[Norge]

[Resor]

[Spel]

[Kontakta mig]


Dagbok från Indien

Torsdag 10 februari (forts.)
Jag landade i Bombay kl 20 efter 4 timmars flygning. Det var ju en omställning att komma till Indien. Folk var på mig så fort jag satte foten utanför ankomstterminalen, och innan jag visste ordet av satt jag i en taxi tillsammans med tre indier, vilket kändes lite obehagligt. Efter en liten stunds körning visade det sig att de ville ha flera gånger det belopp vi hade kommit överens om, vilket jag inte ställde upp på eftersom jag vägrade att bli lurad under mina första timmar i Indien. En häftig ordväxling utbröt då mellan mig och mannen bredvid mig i baksätet, och han hotade t.o.m. att köra mig till polisen om jag inte betalade, vilket naturligtvis var struntprat. Efter mycket tjatande lyckades jag få dem att inse att jag inte tänkte betala, så de gick med på att släppa av mig mot en liten peng. Omedelbart kom en ny taxi som var lite mer seriös, fast han körde ju som en galning. Framme i Colaba skulle jag ordna ett rum, och lägligt nog satt en kille från Argentina och väntade på någon att dela ett dubbelrum med.

Fredag 11 februari
Jag bytte ställe att bo på och tog sedan en båt till Elephanta Island där det finns tempel inhuggna i bergen. Därefter gick jag gick till järnvägsstationen för att försöka få tag på en tågbiljett men blev helt förvirrad av biljettsystemet och får försöka igen imorgon. En liten råtta sprang in i mitt rum under dörrspringan, men den var ingenting mot de feta råttorna man kan se bland soporna ute på stan. Under natten hördes också en del skrapande ljud inifrån väggen.

Lördag 12 februari
Jag gick till stationen igen på morgonen, och idag gick det mycket bättre då turistkvotadisken var öppen. Jag gjorde inget speciellt under dagen utan väntade mest på att tåget skulle gå kl 19.10, vilket det också gjorde mycket punktligt. Resan till Agra förväntas ta 21 timmar. En ständig ström av försäljare och tiggare, en del av dem deformerade, plöjde igenom tåget. Vid midnatt kom en man och satte sig där jag låg och sov, och efter ett tag knuffade jag på honom med benen för att få honom att inse att jag inte ville att han skulle sitta där men då blev han jättearg och började skälla och klappa till mig på benet. Då blev det fart på en annan indier som låg i närheten - han tog mitt parti och skällde ut mannen, sedan hämtade han tågpolisen och gjorde en skriftlig anmälan med vittnen, och vid det laget hade hela vagnen vaknat och undrade vad som pågick. Det hela slutade med att mannen blev avslängd. Mannen som hade tagit tag i ärendet menade att han som satte sig hos mig hade haft för avsikt att stjäla, men jag använde ryggsäcken som kudde så det hade nog blivit svårt.

Söndag 13 februari
Jag var framme i Agra kl 17, endast 20 minuter efter tidtabellen. Här var det kyligt, och strömmen gick flera gånger så jag fick ta till ficklampan. Taj Mahal är stängt på måndagar, så jag får stanna här två nätter. Nya hutlösa entrépriser hade införts vid årsskiftet - indier betalar nu Rs 15 medan utländska turister måste betala Rs 500 vilket motsvarar ca 100 kronor. Tidigare har det varit samma pris oavsett nationalitet, och då har priset varierat beroende på tid på dagen. Det lokala folket tyckte inte alls om det här eftersom de nya priserna skrämmer bort en del turister, jag fick läsa en bunt protestbrev från folk som tyckte de nya priserna var motbjudande.

Måndag 14 februari
Efter att ha postat hälften av mina vykort fick jag rådet av en annan turist att gå in i postkontoret och få dem stämplade istället, annars skulle frimärkena stjälas menade han. Vid Agra Fort fick jag en första glimt av Taj Mahal på några kilometers avstånd. Jag blev mer eller mindre insläpad till ett matställe som skulle vara "very cheap", och när jag frågade vad det skulle kosta fick jag "sit down" till svar. Notan blev Rs 75 för den lilla måltiden som inte var alltför fantastisk. Jag protesterade naturligtvis och då blev det Rs 50 som fortfarande var för mycket men jag hade ingen växel så det fick gå. Jag tog en misstänkt billig cykelrickshaw tillbaka men då ingick ju shoppingrunda och jag blev släpad till det ena stället efter det andra med envist tjatande om att jag skulle köpa en massa saker.

Tisdag 15 februari
Besöket vid Taj Mahal var som väntat trevligt. Det är ju en obeskrivligt vacker byggnad. Ett tåg till Delhi gick strax efter att jag kom till järnvägsstationen kl 12.30. Medan jag försökte hitta min vagn började tåget rulla, och då jag hoppade på i fel klass fick jag betala en tilläggsavgift. Framme i Delhi var jag vid 17-tiden, en av världens smutsigaste städer, och mycket riktigt var luften inte alltid så trevlig att andas. Taxichaufförerna menade att det "inte var tillåtet" att åka dit jag ville utan skulle ta mig till ett "booking office" - detta trodde jag inte alls på så jag letade upp en seriös taxi som körde mig till Main Bazaar där jag fick ett rum. Där var det flera personer på gatan som tyckte att jag skulle åka till Kashmir, en av dem satt t.o.m. och väntade medan jag åt middag och pratade hela tiden om att han skulle visa bilder om jag följde med till hans affär, men jag gick omedelbart tillbaka till rummet efteråt. Då jag växlade pengar var där en dansk som hade överblivna rupier från Nepal och som de inte ville ta emot på växlingskontoret, hon blev överlycklig då jag erbjöd mig att köpa dem.

Onsdag 16 februari
Först gick jag till reservationskontoret för att få en tågbiljett till Varanasi, men där fanns ingen turistkvota så jag blev hänvisad till andra våningen på New Delhi railway station där jag fick en biljett till 16.45-tåget. Jag förlängde check out-tiden till kl 15 och flängde sedan omkring i staden för att hinna med så många sevärdheter som möjligt: Connaught Place, India Gate, parlamentet, Red Fort och Jama Masjid-moskén. På vägen till Red Fort skulle jag nödvändigtvis till en affär oavsett vad vi kommit överens om. Chauffören sa besviket "no commission" och menade att jag "inte varit tillräckligt intresserad" - undra på det när det billigaste föremålet kostade motsvarande 300 kronor. Att ständigt bli tagen till affärer då man ber att få åka någonstans kan bli lite påfrestande i längden, inte minst när man har bråttom som jag har idag. Jag lämnade honom och åkte med en seriös kille istället. Jama Masjid-moskén var tjusig, och utsikten från toppen av en av minareterna var fantastisk. Jag var tillbaka till kl 15 för att hämta bagaget och äta lunch, sedan åkte jag till Old Delhi railway station. Denna färd blev en 45 minuters kamp mot klockan genom Delhis hopplösa trafik som i princip stod still. Autorickshawchauffören lovade att göra sitt bästa: "I will try full!", men väl framme vid tågstationen hade jag missat tåget med ett par minuter. Att tågen ska vara så förbaskat punktliga! Väldigt frustrerande, men jag fick tillbaka 50% av biljettpriset och fick faktiskt en plats på 21.45-tåget utan någon kvota så det var inte så farligt.

Torsdag 17 februari
Jag var framme i Varanasi kl 15 och fick en mycket billig säng (motsvarande 6 kronor/natt). Det var en kille i rummet som hade bott där 6 veckor utan att göra någonting, han hade mest spelat gitarr.

Fredag 18 februari
Jag gick upp kl 6 för att göra en 45 minuters båttur på Ganges i soluppgången och se de badande hinduerna som renar sina synder i den heliga floden. De doppar hela huvudet i vattnet, det kan inte vara hälsosamt med tanke på hur smutsig floden är. Det var i alla fall en speciell upplevelse, fast han som rodde var lite slö. Försäljarna hade här ett bra argument att ta till: "Nu är du i den heliga staden, och det här är den heliga floden, så nu ska du köpa en sån här flytande blomma att sätta i floden". Jag bad att få bli avsläppt där jag trodde att jag bodde, men det visade sig att jag inte alls bodde där så tydligen hade jag inte blivit körd till stället jag nämnde igår. Jag lyckades hitta rätt efter en stund och bestämde mig för att det fick vara nog med Varanasi och tog 8.30-bussen till Nepalgränsen. I vanlig ordning var jag ute i sista minuten, så resebyrån ringde och fick bussen att vänta på mig. Bussresan gick inte precis snabbt, vi var inte framme vid gränsen förrän vid 20-tiden. Jag promenerade över gränsen och tog in på Nepal Guesthouse strax efter den.

Nepal >>>

Torsdag 9 mars
Jag var framme i den nepalesiska gränsbyn vid 7-tiden på morgonen, åkte cykelrickshaw över gränsen och fortsatte till Siliguri i jeep. Siliguri var inte en särskilt trevlig plats. Kl 10 öppnade Sikkimturistbyrån så att jag kunde få mitt Sikkimtillstånd. Där var de väldigt stela och kunde inte svara på hur lång tid det skulle ta så jag fick sitta och vänta i ovisshet, men det tog inte alltför lång tid. Killen som ordnade jeep till Gangtok påstod att vi skulle åka om 10 minuter, men i själva verket fick jag vänta i timtals. Någon blev väldigt arg på honom, och det blev nästan slagsmål med baseballträ. Resan till Sikkim var vacker, och det fanns hela tiden målade skyltar med visdomsord längs med vägen som handlade om att man skulle köra försiktigt. Jag var framme i Gangtok kl 16.30, och väskan på taket var ganska blöt då det hade börjat regna. Här regnar det tydligen för jämnan. Jag fick rum på 5:e våningen så det blev lite jobbigt, och ljus fanns inte förrän kl 18.30!

Fredag 10 mars
Idag åkte jag och tittade på Rumtektemplet.

Lördag 11 mars
Jag skulle se mig omkring i Gangtok, men det blev mest regn och dimma jag fick se. Det var inte heller helt lätt att hitta till sevärdheterna så jag gav upp och tog en jeep till Darjeeling vilket tog 4 timmar. Efter middagen drabbades jag av en förfärlig magsjuka, jag fick jätteont i magen och sedan kräktes jag ungefär en gång i timmen hela natten.

Söndag 12 mars
Jag stannade en dag extra i Darjeeling för att vila ut. Ordnade biljett för tåget till Calcutta som ansluter till det ångloksdrivna 1800-tals miniatyrtåget från Darjeeling till New Jalpaiguri. Den färden är 88 km och tar närmare 9 timmar.

Måndag 13 mars
Miniatyrtåget skulle gå kl 8.30 på morgonen, men loket gick sönder så det kom inte iväg förrän kl 11. Jag gick av i Kurseong efter 3 timmar och tog en jeep till Siliguri för att hinna med Calcuttatåget som gick kl 19.30.

Tisdag 14 mars
Jag var framme i Calcutta vid 8-tiden. Rätt bedrövlig stad. Jag ordnade tågbiljett till Madras men fick inte riktigt ihop det som jag hade tänkt, så jag får skippa ett stopp på vägen. Tittade också på Howrah Bridge, världens mest trafikerade bro.

Onsdag 15 mars
Jag besökte det omfattande Indian Museum, det största i Indien, och återbekräftade flyget till Sri Lanka.

Torsdag 16 mars
Promenerade till Victoria Memorial, och testade Calcuttas moderna tunnelbana på vägen tillbaka. Den långa tågresan till Madras startade kl 13.15.

Fredag 17 mars
Tågresan var väldigt dryg. Jag kom fram till Madras vid 18-tiden och stannar här över natten.

Lördag 18 mars
En man från Sri Lanka "hjälpte" mig att köpa bussbiljett och sedan släpade han iväg mig till en mattförsäljare som menade att jag slösade med hans tid och förolämpade konsten genom att inte vilja köpa hans mattor. Sri Lanka-mannen blev helt förstörd när jag tyckte att det fick räcka med en affär. Bussen söderut gick kl 16.30. Vid midnatt uppstod något mystiskt fel på "HiTec Air"-bussen, och då jag frågade en annan passagerare vad som pågick fick jag svaret "Actually nobody knows, and the drivers have escaped!". Efter en stund krockade en annan buss med en lastbil på samma plats, och vägen täcktes av glas.

Söndag 19 mars
Efter fyra timmars förvirrad väntan mitt ute på vägen kom en minibuss som tog oss vidare till närmaste stad, Trichy, där vi fick tillbaka en del av pengarna. Jag fick tag på en buss kl 8 som gick nästan hela vägen till Trivandrum, detta tog 8 timmar och sedan ytterligare någon timme den sista biten från Nagercoil. Rickshawkillen i Trivandrum menade att det inte skulle vara möjligt att åka till flygplatsen imorgon bitti och föreslog att jag skulle åka dit nu istället och ta ett rum där. Det vet jag inte, men tyckte förslaget lät bra iallafall så vi åkte direkt dit. När jag checkade in undrade jag var flygplatsen låg, då pekade han ut genom fönstret och utbrast "Airport!" - den var precis utanför. Det mesta var stängt i området så jag fick nöja mig med en bedrövlig risrätt.

Måndag 20 mars
Jag gick till flygplatsen kl 7 på morgonen. Säkerhetskontrollerna här var helt makalösa - handbagaget söktes grundligt igenom och alla batterier beslagtogs inklusive de i ficklampa, väckarklocka och CD-spelare. Vid gaten blev de sura för att jag hade plockat bort "security checked"-lappen runt midjeväskan, och ute på fältet skulle man "identifiera" sitt incheckade bagage innan man fick gå ombord. Som om inte allt detta var nog - när man gick in i planet söktes handbagaget igenom ytterligare en gång! Jag träffade ett svenskt par som hade råkat riktigt illa ut - de skulle ha flugit för två dagar sedan men fick då lämna flygplatsen i polisbil istället för flygplan eftersom de hade haft en fickkniv och en kedja med hänglås i handbagaget. De hade blivit förhörda i timtals och sedan blivit inlåsta i ett hotellrum utan sina pass. Men idag fick de alltså åka. Planet lyfte efter kl 10 och flygningen tog 45 minuter.

Sri Lanka >>>

Lördag 25 mars (forts.)
Tillbaka i Trivandrum tog jag en buss till Kanyakumari (Cape Comorin), Indiens sydligaste punkt. Bussen tog 3 timmar och jag var framme kl 21.30.

Söndag 26 mars
Jag gick omkring vid Cape Comorin och såg bl.a. Gandhi Memorial, och tog sedan en försenad buss till Nagercoil som jag kunde lämna med buss norrut kl 18.30.

Måndag 27 mars
Jag var tillbaka i Madras vid 7-tiden på morgonen. Tog in på ett hotell och sov till kl 12. Återbekräftade flyget hem till Sverige.

Tisdag 28 mars
Jag genomgick en omfattande behandling med klippning, hårtvätt och rakning för motsvarande 14 kronor. Besökte lite snabbt Marina Beach och ett tempel där jag blev indragen i en ritual som inte oväntat visade sig gå ut på att man ville ha mina pengar. Jag köpte souvenirer och presenter i Spencer Plaza där jag även köpte en ny CD-spelare och ett nytt klockarmband. Det verkade inte så roligt att gå upp kl 4 imorgon, så jag åkte ut till flygplatsen vid 21-tiden.

Onsdag 29 mars
Efter att ha suttit på flygplatsen hela natten utan att sova gick planet efter kl 8 på morgonen. Närmare 11 timmar senare landade det i London, men jag var försenad så det blev bråttom att hinna med planet till Stockholm, och de hann inte få med min väska så det blev kallt med shorts och T-shirt i Sverige. Jag tog en flygbuss till Uppsala där jag övernattade hos Calle som läser på universitetet där, och imorgon blir det buss hem till Kinna. De körde ut väskan till mig efter ett par dagar.


Karta:
Dagbok:
Bilder:
Övrigt:
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[Kuriosa] - [Valuta] - [Pass-stämplar] - [Vykort] - [Frimärken] - [Hela dagboken] - [Höjdpunkter] - [Sammanfattning] - [Nyår i Sydney]