[Startsidan]

[Fotoalbum]

[Norge]

[Resor]

[Spel]

[Kontakta mig]


Hela dagboken från Jorden Runt-resan, 1999-2000

USA

Lördag 18 september
Träffade reskompisen och hans familj kl 5 på Arlanda. Efter den långa flygresan via London var vi framme i San Francisco. Vid immigrationen trodde de att vi var bröder. Vi hittade ett rum efter en del letande, och gick omkring lite på stan. Köpte flerdagarskort för de klassiska spårvagnarna. San Francisco är en mycket trevlig och vacker stad.

Söndag 19 september
Vi gick upp tidigt för att ta in på vandrarhemmet som var fullt igår. Promenerade över Golden Gate-bron och tillbaka. Besökte Chinatown.

Måndag 20 september
Jag åkte till den gamla fängelseön Alcatraz.

Tisdag 21 september
Tog en promenad i Golden Gate Park, där vi fick ducka för en svärm fåglar som flög iväg då vi närmade oss.

Onsdag 22 september
Vi tog nattbussen till Las Vegas kl 22.

Torsdag 23 september
Vi bytte bus i Los Angeles kl 6 på morgonen och åkte ut i öknen, vi var framme i Las Vegas kl 13. Här var betydligt varmare. Vi tog in på ett fint hotell förvånansvärt billigt, förklaringen bör vara att de räknar med att man spelar bort en massa pengar på casinot. Kunde dock bara stanna en natt då det var fullbokat. Enarmade banditer fanns som väntat överallt, till och med på 7-eleven. Turistbyrån låg långt från centrum och hade hunnit stänga då vi tagit oss dit. Åkte upp i Stratosphere Tower på vägen tillbaka, ett hotell med berg- och dalbana på toppen.

Fredag 24 september
Skulle försöka hitta ett nytt ställe att bo på, och på ett hotell med prisvärda rum satt vi och väntade några timmar på ett rum som vi blivit lovade, men då vi skulle checka in blev det stopp eftersom man skulle vara 21 för att få bo där. Istället fick vi ta in på ett vandrarhem som var dyrare och med sämre rum. Då vi återvände till rummet stod dörren på glänt, men inget verkade vara stulet. Vi gjorde ett nytt försök på turistbyrån, men de visste ingenting om den turen vi var intresserade av. Bokade turen via telefon istället. Köpte bussbiljetter till Mexico.

Lördag 25 september
Vi blev hämtade på morgonen kl 7, men mitt namn hade blivit fullständigt felstavat över telefonen och det orsakde en del förvirring. Det tog 5 timmar vardera hållet till Grand Canyon, så det blev en riktig heldag. Vi stannade till vid Hooverdammen på vägen. Chauffören som också var guide var lite speciell, värsta cowboytypen som satt och skrattade åt sina egna skämt och fick diverse utbrott. Vid Grand Canyon fick vi en annan guide och stannade till på tre ställen längs med South Rim. Det var storslagna vyer och helt klart värt den långa bussresan.

Söndag 26 september
Vi beskådade de spektakulära hotellen i den södra delen av Las Vegas.

Måndag 27 september
Bussen till Tijuana gick kl 22 med ett 3 timmars stopp i Los Angeles.

Mexico

Tisdag 28 september
Vi var framme i Tijuana på den mexikanska sidan på morgonen. Immigrationen skedde inte vid gränsen utan på ett kontor i Tijuanas busstation, där man fick ett papper med en avgift som skulle betalas på en bank - något omständigt. Vi tog en buss till Mexicali där järnvägen visade sig vara nedlagd, så det fick bli en långfärdsbuss till Mexico City, resan skulle ta 35 timmar.

Onsdag 29 september
Mest åkt buss hela dagen.

Torsdag 30 september
Vi kom fram till busstationen i Mexico City vid 4-tiden på morgonen. Efter några timmar tog vi en taxi till centrum och chauffören hade ruskiga problem att hitta till hotellet vi nämnde. Där var fullt men vi tog in på ett annat som låg runt hörnet. Trötta efter den dryga bussresan lade vi oss och sov till 15-tiden. Tydligen var det jordbävning under tiden, men det märkte vi inte mycket av. Sedan gick vi ut och såg oss om.

Fredag 1 oktober
Efter en del letande fick vi tag i en karta, och lyckades även söka upp den amerikanska ambassaden som fixade till våra pass, det verkade nämligen som att man borde ha blivit av med det gröna USA-pappret vid gränsen.

Lördag 2 oktober
Vi blev intervjuade med bandspelare av några skolungdomar i en park. Jag provade berg- och dalbanan Montana Rusa i nöjesparken La Feria.

Söndag 3 oktober
Ordnade bussbiljetter till Mérida.

Måndag 4 oktober
Vi besökte Ripley's Believe it or Not.

Tisdag 5 oktober
Vimsade omkring för att reda ut hur vi ska komma tillbaka till Los Angeles.

Onsdag 6 oktober
Bussen till Mérida gick kl 11 och tog ca 20 timmar. Det var en svensk på bussen som hade bott i Mexico 26 år och sålde rör till oljeplattformar. Det blev kondens i bussen, så det droppade vatten från taket, och varje gång bussen körde fortare än 95 km/h tutade det och en lampa lyste.

Torsdag 7 oktober
Framme i Mérida på morgonen tog vi in på ett hotell och begav oss därefter till Chichén-Itzá med buss, 12 mil från Mérida. Det var mycket varmt och svetten rann så det sved i ögonen. Pyramiden var väldigt fin.

Fredag 8 oktober
Gick omkring i Mérida.

Lördag 9 oktober
Jag åkte åter till Chichén-Itzá för att se ett ljusfenomen som skulle uppstå på pyramiden vid 16-tiden. Träffade två svenskar på en pizzeria.

Söndag 10 oktober
Vi påbörjade den 3 dagar långa bussresan tillbaka till Los Angeles kl 10. Vägen var helt översvämmad på flera platser. Det var även ett kraftigt åskväder som orsakade eldsvådor som kunde ses från vägen.

Måndag 11 oktober
Vi kom åter till Mexico City vid 8-tiden på morgonen och tog tunnelbanan till en annan bussterminal för att fortsätta resan norrut. Flera gånger söktes bussen igenom av poliser som ställde en massa frågor och ville se passen.

Tisdag 12 oktober
Vår dryga resa till Los Angeles börjar närma sig slutet. Det blev verkligen varmt i den icke luftkonditionerade bussen då vi åkte genom öknarna. Det var många polis- och militärkontroller längs med vägen, en gång skruvade de t.o.m. loss skruvar i bussen och körde in metallstickor.

Onsdag 13 oktober
Vi var framme i Tijuana vid 4-tiden på morgonen och kom med en tidigare buss till Los Angeles än den vi hade bokat. Förvirring uppstod vid gränsen om huruvida vi skulle ha något grönt papper i passet eller inte.

USA

Tillbaka i Los Angeles tog vi in på ett hotell i de skumma kvarteren vid Greyhoundterminalen, en liten bit från centrum. Skickade hem ett paket.

Torsdag 14 oktober
Gratis internet på biblioteket var inte fel. Återbekräftade flyget till Fiji. Här känns lite farligt, speciellt när man går till och från hotellet som ligger lite avigt till. Det var en kille som sa att vi inte behövde vara rädda för honom eftersom det var ljust, men hade det varit mörkt så hade det varit en annan sak. En annan sa att vi skulle ge honom några dollar och skrek sedan "I'm gonna get you!" efter oss. Och så var det en som ville sälja en kniv till oss, "men ni behöver inte vara rädda för mig".

Fredag 15 oktober
Vi lyckades ta oss ganska nära den berömda Hollywood-skylten, men det var lite knepigt att hitta dit. Köpte en ny handbagageryggsäck då den gamla hade kollapsat.

Lördag 16 oktober
Vaknade strax före kl 3 på natten av ett gnisslande ljud som uppstod då rummet gungade fram och tillbaka. Vi insåg att det var jordbävning och började fundera på vad man skulle ta sig till, men det slutade efter en kort stund så vi gick och lade oss igen. TV-nyheterna på morgonen handlade mest om jordbävningen och vi fick veta att det var den kraftigaste i området sedan 1994 och mätte 7.0 på richterskalan. Men eftersom epicentrum låg ute i öknen blev det inga stora skador. Åkte tåg till Long Beach på förmiddagen där Iron Maiden höll sin "Live after Death"-konsert på 80-talet. Försökte åka upp i någon av de höga skyskraporna i centrum, men det gick inte så bra.

Söndag 17 oktober
Vi åkte ut till flygplatsen vid 16-tiden, dvs i väldigt god tid eftersom planet skulle gå vid midnatt. 10 timmar tog flygningen. Vi fick av någon anledning byta plats, och då reskompisen råkade lämna kvar sina skor på den gamla platsen var han tvungen att lägga dem i en plastpåse eftersom de luktade så illa.

Måndag 18 oktober
Den här dagen försvann mer eller mindre då vi passerade datumgränsen.

Fiji

Tisdag 19 oktober
Vi landade på Nadis flygplats halv 6 på morgonen och tog en buss till huvudstaden Suva 20 mil österut. Lite lurigt med vänstertrafik innan man har vant sig. Jobbiga försäljare - först fick jag en sak gratis men när jag inte ville köpa något mer var den helt plötsligt inte gratis längre. Huvudstaden var väldigt liten, man promenerar igenom den på en liten stund. Ibland börjar det ösregna helt plötsligt, men det slutar lika snabbt igen. Jag var så trött att jag somnade med en massa grejer i sängen.

Onsdag 20 oktober
Åkte buss till Pacific Harbour där vi åt en god lunch och promenerade längs stranden.

Torsdag 21 oktober
Vi blev hänvisade till ett skumt kontor då vi skulle åka buss, men gick tillbaka till busstationen eftersom det dröjde för länge och fick tag på en buss norrut. Vi åkte ut på små grusvägar. Bussen saknade fönster så det blåste rejält.

Fredag 22 oktober
Vi frågade på turistbyrån om det fanns något intressant att göra den sista dagen i Suva och blev tipsade om "Forest Park", 15 minuters bussresa från Suva. Vi gick omkring där en dryg timme och det var riktigt trevligt. Sedan kom vi ut på ett annat ställe där det stod en taxi och väntade, och den tog vi tillbaka till Suva. Vi gick till Suva Prison, och på vägen passerade vi Volvo där vi blev vänligt mottagna då vi sa att vi var från Sverige. De hade visst sålt 50 bilar på 3 år. Gick på bio på kvällen och såg en halvbra amerikansk film, det kostade motsvarande 15 kronor.

Lördag 23 oktober
Vi lämnade Suva kl 8 på morgonen för att åka tillbaka till Nadis flygplats. Lunchpaus tog vi i Rakiraki med en god biffgryta. Bytte buss i Lautoka, och den sista sträckan åkte vi med en buss som hade öppna bagageutrymmen så jag var orolig att ryggsäcken skulle falla av. Vi var framme vid flygplatsen kl 17.30 och där var det ett väldigt åskväder. Vi fick inte checka in förrän imorgon kl 5 - vi stannar på flygplatsen över natten.

Nya Zeeland

Söndag 24 oktober
Planet till Auckland lyfte kl 6.30 och vi var framme kl 10.30. Jag glömde liggunderlaget som var separat incheckat. Nya Zeelands tull var väldigt noggrann. Vi tog in för 2 nätter på ett backpackerställe.

Måndag 25 oktober
Jag var rätt så trött idag. Att ringa till Sverige var billigt, motsvarande 3 kronor/min.

Tisdag 26 oktober
Jag köpte ett nytt liggunderlag och gas till primusköket. Köpte även en atlas som jag skickade hem med lite andra saker. Vi åkte sedan buss 4 timmar till Rotorua och var framme där efter kl 17. Det luktar svavel och ryker lite här och var i den här stan. Vi gick till en campingplats där vi slog upp tältet. En kille undrade om vi ville köpa en bil, och efter att ha pratat en stund med honom visade det sig att han var svensk.

Onsdag 27 oktober
Vi hyrde cyklar över dagen och trampade först iväg till Whakarewarewa - The Thermal Village, där det rykte och bubblade överallt. En gejser hade de också. Guiden var väldigt speciell och sa "Okay folks" precis hela tiden. Det ingick också en trevlig Maori-föreställning som gjorde den först till synes dyra biljetten mer prisvärd. Sedan cyklade vi runt i och utanför stan.

Torsdag 28 oktober
Vi åkte buss vidare till Napier på östkusten. Det var två svenska tjejer med på bussen, och på kvällen träffade vi ytterligare en svensk som vi pratade med en lång stund.

Fredag 29 oktober
Tog det ganska lugnt i Napier.

Lördag 30 oktober
Vi hann med ett parti minigolf och utkikspunkten på Bluff Hill innan det var dags att stiga på tåget till Wellington kl 14. Resan tog drygt 5 timmar. Framme i Wellington var det bedrövligt väder och det närmaste vandrarhemmet var fullt, så vi stannade på järnvägsstationen över natten vilket var väldigt kallt och obekvämt. Eftersom det var Halloween kom det en del lustigt folk.

Söndag 31 oktober
Kl 6 kom en gratis skyttelbuss och körde oss till färjeterminalen som dock inte öppnade förrän efter kl 7. Kl 9.30 gick färjan till Picton på Sydön. Vi hade missat att man skulle checka in bagaget och få ett boardingcard, så det fick vi göra i sista stund. Tre timmar senare gled vi igenom den vackra viken in till Picton där vi tog in på ett vandrarhem för natten.

Måndag 1 november
Vi matade fåglar innan bussen till Christchuch gick kl 13. De svenska tjejerna vi har träffat ett antal gånger tidigare klev på efter halva sträckan. Vi var framme vid 19-tiden.

Tisdag 2 november
Vi besökte ett museum om Antarktis.

Onsdag 3 november
En gratisbuss tog oss till järnvägsstationen där vi gick på The TranzAlpine kl 9, som ska vara en av världens vackraste järnvägssträckor. Det blev trångt i den fönsterlösa utkiksvagnen där turisterna samlas för att fotografera The Southern Alps och utbrista "Ooh! Ah!". Efter 4½ timme var vi framme i Greymouth på västkusten där vi stannar över natten.

Torsdag 4 november
Vi lämnade Greymouth kl 7.15 på morgonen med minibussen "Atomic Shuttle", och efter kl 10 var vi framme i Franz Josef-byn som präglas av alla slags äventyrs- och flygturer. Vi gjorde en guidad glaciärvandring på Franz Josef-glaciären vilket var väldigt roligt. Vi var 5 personer i gruppen och det ingick isskor och buss till glaciären. Tur med vädret hade vi också. På väg fram till glaciären fick vi korsa ett flertal vattendrag med iskallt vatten med skorna på.

Fredag 5 november
Vi åkte vidare till Fox-glaciären på morgonen, 2 mil söderut. Idag var vädret mindre bra - det regnade i princip hela dagen så någon glaciär blev det inte tal om. När det till slut höll upp hyrde vi cyklar och cyklade till Lake Matheson som är ett typiskt vykortsmotiv på Nya Zeeland, men det började regna igen så det blev inga fina bilder. På kvällen kom fyra svenskar till vandrarhemmet.

Lördag 6 november
Bussen till Queenstown gick kl 8.30 på morgonen och vi var framme före kl 16. De fyra svenskarna åkte med samma buss. Sträckan var mycket vacker liksom omgivningarna i Queenstown, dock är det lite väl mycket svenskar i stan.

Söndag 7 november
Idag hoppade reskompisen bungyjump från Kawaraubron 2 mil utanför Queenstown. Jag nöjde mig med att stå och titta på tillsammans med de japanska turisterna. Hoppet är på 43 m och de flesta blev doppade i floden under. Bron är mycket vackert belägen, och det var just här man hade världspremiär för bungyjump för 10 år sedan.

Måndag 8 november
Jag gjorde en heldagstur till Milford Sound med "Barbequebussen". Det var 5 timmar att åka enkel väg från Queenstown och 1½ timmes kryssning. Båten var fullständigt invaderad av japanska turister. Det var mycket kallt, blåsigt och regnigt men fint.

Tisdag 9 november
Vi åkte minibuss från Queenstown till Invercargill, dit vi kom kl 11.30. Chauffören tog sig friheten att boka oss på Stand by-listan för flyget till Stewart Island. Vi åkte med Spitfire Shuttle till den lilla flygplatsen och kom med planet kl 14. Efter lite tjat gick de med på att ta med primusgasen på flyget. Det var ett litet propellerplan för 9 passagerare och flygturen tog 20 minuter. I Halfmoon Bay var de rätt flummiga på informationscentrat, men vi fick ordning på dem till slut. Vi bestämde oss för att gå Rakiura Track på 3 dagar och lämnade en del av packningen i förvaringsboxar. En skäggig man i en buss erbjöd oss lift till början av spåret. Det var rätt så lerigt på sina ställen. Då vi kom fram till campingplatsen och satte upp tältet plågades vi av en stor mängd sandflugor.

Onsdag 10 november
Vi fortsatte att gå och det regnade i princip hela dagen. Vi stannade vid North Arm Hut för övernattning istället för att fortsätta till campingplatsen som det var tänkt från början. Jag fick en jobbig huvudvärk på kvällen, och väckarklockan gav upp av fukten.

Torsdag 11 november
Vi avslutade vandringen och var tillbaka i Halfmoon Bay rätt så trötta kl 13. Vi åt hamburgare och konstaterade att muséet hade varit öppet mellan kl 10-12. Sedan flög vi tillbaka till Invercargill i ett nästan tomt plan. En lampa lyste och det tjöt men piloterna sa att vi behövde inte vara oroliga för det var "bara dörren som inte gick att stänga". I Invercargill besökte vi världens sydligaste McDonald's, och här stannar vi i natt.

Fredag 12 november
Bussen till Dunedin gick inte förrän kl 17 så dagen fick tillbringas i Invercargill. Vi såg en tjusig regnbåge på vägen. Framme var vi kl 20.30 och fick tag på ett rum. Det var jobbiga barn på bussen, och sedan var det våldsamma konflikter mellan barn och föräldrar i rummet bredvid vårat.

Lördag 13 november
Tittade bl a på Otago Museum i Dunedin.

Söndag 14 november
Vi åkte buss tillbaka till Christchurch och stannar där över natten.

Måndag 15 november
Vi blev blåsta på en nyckeldeposition då vi checkade ut - vi hade betalat för båda nycklarna men de menade att vi bara hade betalat för en och vägrade lämna tillbaka den andra depositionen. Vi lämnade Christchurch kl 8.30 och åkte via Lewis Pass med det något mindre seriösa bussbolaget White Star. Var framme i Richmond kl 15.30 där vi frågade ett äldre par i en bil om vägen till Höglunds Art Glass och då sa de "hoppa in" och körde oss dit, och det var tur för det var rätt långt. Klasskompisen Marie blev ganska överraskad för besöket trots att jag hade mailat om när vi skulle komma. Här var nästan bara svenskar. Vi fick gratis mat och rum, och så åkte vi bil till Nelson för att titta på en basketmatch.

Tisdag 16 november
Vi fick skjuts till Richmond Holiday Park där bussen med Abel Tasman Coachlines skulle stanna. Någon buss kom dock inte. Två andra som också skulle med bussen beställde en taxi som vi också fick åka med, och bussen i Nelson väntade snällt nog på oss. Då vi hade tagit plats i bussen skulle vi av ytterligare någon märklig anledning byta buss, så alla fick gå av och ta plats i den nya bussen. Vi var framme i Picton kl 12 där vi tillbringade dagen med att mata fåglar och prata med en svensk. Färjan till Wellington avgick vid 22-tiden och var framme tre timmar senare varpå vi mitt i natten tog in på Downtown Backpackers.

Onsdag 17 november
"Windy Wellington" är ett passande smeknamn - det blåser verkligen ordentligt i den här stan. Vi återbekräftade flyget till Sydney och bokade samtidigt om så att vi flyger från Sydney istället för Brisbane då vi skall till Bali. Tittade på det fina muséet Te Papa och åkte upp på berget med Wellington Cable Car där det var mycket vacker utsikt över staden.

Torsdag 18 november
Jag traskade iväg till Wellington Zoo, 4 km från centrum. Det var trevligt, jag fick se både kiwifåglar och kängurus. Jag klippte mig på vandrarhemmet - de hade en frisör på 6:e våningen.

Fredag 19 november
Jag gick upp till Mt Victoria Lookout där det också var fin utsikt över stan.

Lördag 20 november
Vi åkte ut till Wellingtons flygplats på morgonen. Bussen visade sig kosta mer än vad jag hade lagt undan, men på något vis räckte det iallafall. Vi satt och väntade på flygplatsen till kl 15.30 då planet avgick.

Australien

Vi landade i Sydney vid 17-tiden och det blev ett ganska dyrt rum som vi knappt hittade tillbaka till. En svårfångad kackerlacka på rummet blev efter en stunds jagande nedspolad i toaletten.

Söndag 21 november
Vi bytte till ett billigare ställe att bo. Jag skulle ha träffat en klasskompis vid operahuset kl 10, men där stod jag och väntade förgäves. Läste sedan i ett e-mail att hon fått förhinder.

Måndag 22 november
Vi löste in våra busspass hos McCafferty's där de var väldigt flummiga. På indiska ambassaden kunde vi inte lämna in våra visumansökningar eftersom vi kom för sent på dagen, och imorgon är det stängt, så vi får stanna här till på onsdag. Man skulle ha passfoto till visumet också, så jag gick till en fotoaffär och ordnade det. Reskompisens familj var i Sydney samtidigt och vi åt middag tillsammans.

Tisdag 23 november
Jag gav mig iväg på en dryg timmes båttur i hamnen och det var mycket trevligt. Sydney är ju en fantastiskt vacker stad. Sedan promenerade jag över Harbour Bridge och åkte med Monorail-tåget som susar fram på en räls några meter över gatorna.

Onsdag 24 november
Idag kunde vi lämna in visumansökningarna så att vi kan få ut visumen då vi återvänder till Sydney i januari. Vi lyckades ordna rum i Sydney 2-8 januari till rimligt pris, första januari var däremot värre. Bussen till Melbourne gick vid 19-tiden.

Torsdag 25 november
Vi kom fram till Melbourne kl 7 på morgonen och hittade efter lite letande ett kvalitetsbudgethotell att bo på. Bussresan var inte så väldigt bekväm så det blev några timmars sömn innan vi gick ut och såg oss runt. Besökte den stora marknaden Queen Victoria Market. Jag försökte åka upp i en skyskrapa men den var "not available for sightseeing".

Fredag 26 november
På turistbyrån kunde de efter en del bläddrande och något telefonsamtal reda ut hur jag skulle bära mig åt för att ta mig till Global Television Studios i förorten Nunawading, där min favoritserie "Kvinnofängelset" spelades in. Jag fick åka pendeltåg 15 stationer och sedan gå några kilometer. Det är sällan man känner sig så hemma på en plats där man aldrig har varit, men efter att ha sett närmare 500 avsnitt av serien vore det väl märkligt annars. Jag fick dock nöja mig med att promenera runt området utanför staketen. Nu ska det bli extra kul att se de återstående 56 avsnitten som min snälla mor spelar in medan jag är borta. Jag passade även på att åka spårvagn runt i Melbourne eftersom biljetten jag köpte gällde hela dagen.

Lördag 27 november
Jag gick till Melbourne Zoo som dessvärre stängde kl 17, och då blev man utkörd så det blev ett kort besök på 1½ timme. Parken var hur som helst väldigt fin.

Söndag 28 november
Jag åkte upp i Rialto Towers som ska vara södra halvklotets högsta kontorsbyggnad på 253 m. Här fick man alltså lov att åka upp till skillnad mot den jag försökte mig på häromdagen, dock mot betalning. Tydligen ska det även finnas en inofficiell utkikspunkt på en toalett i något hotell där väggen är av glas. Bussen till Adelaide gick kl 21.

Måndag 29 november
Vi var framme i Adelaide kl 7 på morgonen. Jag åkte genast iväg på en tur med en engelsman och fyra japaner, men jag var så trött att jag knappt kunde hålla ögonen öppna. Vi tittade på utsikter, åkte till Victor Harbor på kusten söder om Adelaide, tokkörde på en strand och besökte flertalet vingårdar.

Tisdag 30 november
Promenerade omkring i Adelaide.

Onsdag 1 december
Vi besökte Port Adelaide och åkte sedan vidare med buss till Ayers Rock kl 20.30.

Torsdag 2 december
Vi åkte buss genom öknen hela dagen. I Erldunda bytte vi buss, och där passade jag på att ringa och gratulera min syster på 25-årsdagen. Var framme vid Ayers Rock Resort kl 16.30. Här var det rejält varmt.

Fredag 3 december
Jag steg upp halv 7 för att åka iväg och kliva upp på Ayers Rock innan det blir för varmt. Det var inte varmt alls och det blåste bra, men när solen kommer upp på himlen blir det för varmt där uppe. Det är brantast och jobbigast i början, och jag nådde toppen och kom ner igen på 1½ timme.

Lördag 4 december
Idag blev det sovmorgon då det inte finns så mycket att göra här i Ayers Rock Resort, och dessutom är det olidligt varmt. Det hade räckt att vara här en dag, men det fanns ingen buss. Tittade på utställningen i Visitor Centre innan det var dags att åka på solnedgångsturen.

Söndag 5 december
Bussresan till Alice Springs tog 6 timmar och vi var framme vid 14-tiden. Här var också fruktansvärt varmt.

Måndag 6 december
Tittade på Flying Doctor-muséet och gick omkring i Alice Springs. Jag köpte en liten didgeridoo som jag skickade hem. Det är fullt med aboriginer här som sitter i parkerna.

Tisdag 7 december
Bussen till Mt Isa gick vid 16-tiden, vi bytte buss i Tennant Creek på kvällen.

Onsdag 8 december
Vi var framme i Mt Isa vid 7-tiden på morgonen. Jag gjorde en 2-timmars guidad busstur runt gruvan som staden är centrerad kring med två schweizare som var väldigt intresserade. Själv tyckte jag det var måttligt spännande och hade hellre gjort den underjordiska turen men den var dyr och dessutom var jag alldeles för trött efter bussresan. Sov det mesta av dagen efter turen.

Torsdag 9 december
Tvätten hade börjat lukta illa då den inte fick torka ordentligt. Vi fortsatte bussåkandet hela dagen, vi lämnade Mt Isa kl 7.30 och var framme i Townsville kl 19.30 där vi blev mötta av Louise, en bekant till min familj. Först blev jag lite ställd då en tjej kom och sa "hej" som visade sig vara en av de svenska tjejerna vi träffade upprepade gånger på Nya Zeeland. Men sedan kom den riktiga Louise som tog oss med på shoppingrunda innan vi åkte tillbaka 13 mil till Charters Towers som vi hade passerat med bussen några timmar tidigare. Lite onödigt eftersom vi hade sparat 26 mils åkande om vi hade vetat att stället låg på vägen, men i Australien är det förstås inga sträckor att tala om. Vi fick bo gratis hos en snäll man som hette Ross, tydligen var han känd för att man kunde komma och bo hos honom lite som man ville.

Fredag 10 december
Louise jobbade hela dagen så vi fick se oss omkring på egen hand i den lilla staden. På kvällen kunde vi prata i alla fall, och så lagade hon spaghetti med köttfärssås.

Lördag 11 december
Våra värdar tog med oss på sightseeing bland Charters Towers gruvor, men vi fick inte lov att komma in i dem. Vi åkte vidare med bussen tillbaka till Townsville på kvällen där vi blev utkörda från bussterminalen kl 23 och tillbringade istället natten under en palm i väntan på den tidiga morgonbussen.

Söndag 12 december
En grupp totalt sanslösa människor var på busstationen på morgonen för att vinka av en kille som skulle med bussen. Bussen gick kl 5 och vi var framme i Cairns kl 11. Här var det gott om svenskar, jag hittade ett ställe med gratis Internet där folk satt och läste Aftonbladet.

Måndag 13 december
Jag gav mig iväg på en väldigt dyr men trevlig tur ut på Stora Barriärrevet. Först stannade vi till en timme på Fitzroy Island för en liten regnskogspromenad innan vi lade till vid plattformen på Moore Reef. I vanlig ordning dominerades båten av japaner. Jag åkte två gånger med den glasbottnade båten och två gånger med en halvundervattensbåt. Korallreven var mycket spektakulära och var bara någon decimeter från glaset. Det var även gott om färgglada fiskar. En stor buffélunch ingick. På vägen tillbaka till Cairns visades videon som hade spelats in under dagen, och jag kunde inte låta bli att köpa den trots det dyra priset.

Tisdag 14 december
Idag gjorde jag inget speciellt.

Onsdag 15 december
Åkte buss tillbaka till Townsville. Jag och reskompisen skiljs nu åt för ett par veckor eftersom jag ska åka till Tasmanien över jul. Vi lyckades dock hamna i samma rum trots att vi åkte med olika bussar till Townsville.

Torsdag 16 december
Åkte vidare kl 14 till Airlie Beach där jag var framme 4 timmar senare. Här kryllade det av svenskar.

Fredag 17 december
Kopplade av i Airlie Beach och fortsatte bussresan mot Brisbane på kvällen.

Lördag 18 december
Jag var framme i Brisbane vid 12-tiden och sov sedan det mesta av dagen.

Söndag 19 december
Såg mig omkring i Brisbane.

Måndag 20 december
Jag åkte till busstationen efter utcheckning och väntade där till kl 15 då bussen till Surfers Paradise gick. Jag var framme där efter en timme. Trevligt ställe, och väldiga vågor som gjorde skäl för namnet. Fortsatte resan mot Sydney kl 21.30.

Tisdag 21 december
Fick se Titanic i bussen på väg in till Sydney. Jag var framme kl 14 och gick till kinesiska ambassaden för att försöka ansöka om visum, men de hade så dumma tider så det gick inte alls. Jag satte mig vid internet drygt 4 timmar och gick sedan tillbaka till centralstationen för en obekväm natt.

Onsdag 22 december
Det blev ingen sömn på stationen. Det var en del underliga människor där, och vid ett tillfälle blev det nästan slagsmål. Bussen till Canberra gick före kl 7 och var framme kl 11.30. Jag fick åka taxi till vandrarhemmet som låg ute i bushen, vilket vandrarhemmet betalade, och sedan gick det buss in till stan. Jag promenerade till parlamentshuset och kunde konstatera att Australiens huvudstad är ganska märklig, det är inte så mycket till stad alls faktiskt.

Torsdag 23 december
Det var skönt att sova i en säng i natt. Åkte återigen buss till Melbourne där jag var framme kl 20.30. På stället jag hade bokat rum fick jag bara en nyckel, men någon betalning var det inte tal om.

Fredag 24 december
Receptionen hade tydligen varit stängd igår kväll när jag kom så jag fick betala idag. Något julfirande blev det inte tal om. Jag köpte 2 kg nektariner på Queen Victoria Market och tog spårvagnen ut till Port Melbourne där Spirit of Tasmania stod och väntade. Jag läste i informationsbladen att det var strängt förbjudet att medföra frukt till Tasmanien och att man inte kunde komma undan eftersom de hade elaka snifferdogs, så det blev till att panikäta nektariner ombord. Båten lämnade Melbourne vid 18-tiden och det gungade rätt bra under resan. Jag delade hytt med en tasmansk kille som skulle hem och hälsa på sina föräldrar, själv jobbade han i Canberra och kunde inte förstå varför någon skulle vilja åka dit. Vi pratade en hel del och åt middag ihop, värsta buffén ingick i biljetten.

Lördag 25 december
Båten var framme i Devonport kl 8.30 där bussen till Hobart stod och väntade. Den gjorde en paus i Launceston och var framme i Hobart kl 13.30. Landskapet på vägen var rätt så brunt. Då det var juldagen var staden fullständigt död och det gick inte att få tag på någonting. En medhavd påse makaroner blev min räddning. Jag letade länge och väl innan jag hittade en fungerande telefon att ringa hem och önska god jul på, mynttelefonerna i Australien är nämligen väldigt bra på att uppvisa meddelanden som "Jammed Coin", "Out of Order" osv.

Söndag 26 december
Idag gjorde jag en dagsutflykt till Port Arthur och några andra ställen, med en chaufför som hette Arthur. Det var ca 10 personer i gruppen. Första stoppet var Tasmanian Devil Park där man fick se dessa små krabater bli matade. De lämnar ingenting så det knastrade rätt bra när de satte i sig ben och allt. Färden fortsatte till Bush Mill där vi åkte med ett väldigt litet ånglokståg och det var roligt. Vid banans slut finns en konstruerad by som visar hur man levde förr här på Tasmanien. Sedan åkte vi vidare till Port Arthur för en guidad tur i det gamla 1800-talsfängelset och en 20 minuters båttur. Här inträffade en tragedi för några år sedan då en person öppnade eld och dödade 35 turister och anställda inklusive en kollega till chauffören. På vägen tillbaka till Hobart stannade vi vid några klippformationer.

Måndag 27 december
Jag besökte Hobarts nya attraktion Antarctic Adventure, och promenerade till Wrest Point Casino. Jag har inte träffat någon svensk här nere, men japanerna har i alla fall hittat hit.

Tisdag 28 december
På förmiddagen åkte jag med samme Arthur upp till Mt Nelson och tittade på utsikten över Hobart. Det högre Mt Wellington var tyvärr molntäckt så dit kom jag inte. Idag var också ankomsten av 1999 års Sydney to Hobart Yacht Race, så det var mycket folk vid hamnen. Jag åkte buss tillbaka till Devonport för att återigen ta den nattliga färjan tillbaka till Melbourne. Den här gången fick jag något enklare logi i flerbäddshytt, men det var troligtvis så att jag fick en bättre hytt än jag hade betalat för på vägen ner.

Onsdag 29 december
Jag var tillbaka i Melbourne kl 8.30, tog spårvagnen in till centrum och letade upp stället jag hade bokat rum på. Jag ägnade dagen åt en mängd olika ärenden, bl.a. köpte jag guideboken om Tibet.

Torsdag 30 december
Idag blev det heldagstur längs med Great Ocean Road där jag fick se en rad imponerande klippformationer, bl.a. de berömda 12 apostlarna. Mycket trevlig utflykt. Jag blev dock biten i foten av någonting ombord på bussen vilket gjorde ganska ont.

Fredag 31 december
Idag åkte jag buss hela dagen från Melbourne kl 7.30 på morgonen. Busschauffören var ganska trist och antydde knappt att det var årtusendets sista dag. Framme i Sydney strax efter kl 21 möttes jag av fullständigt kaos. Jag fick släpa med mig den stora ryggsäcken eftersom det var fullt i alla förvaringsskåp, vilket var tämligen opraktiskt. Väl framme vid operahuset och hamnen fick jag ingen särskilt bra plats för att se fyrverkeriet eftersom det var fullpackat med folk, jag läste i tidningen senare att det hade varit närmare en miljon människor i hamnområdet. Ett öronbedövande oväsen uppstod då klockan slog 12. Fyrverkeriet var stort och tjusigt och varade en halvtimme. Efter detta var staden förvandlad till en soptipp med ett tjockt lager skräp och krossat glas på gatorna. Någonstans att sova hade jag inte.

Lördag 1 januari
Jag tog tåget till Kings Cross i gryningen och väntade på att internetstället skulle öppna. Hade inte precis någonstans att ta vägen idag eftersom jag inte har rum på vandrarhemmet förrän imorgon och ryggsäcken är tung att släpa på. Jag besökte i alla fall Sydney Aquarium som var mycket fint och väldigt stort. Natten tillbringades återigen på centralstationen.

Söndag 2 januari
Vid 7-tiden gick jag till Sydney Central YHA men kunde inte checka in så tidigt. Jag hade fått två brev hemifrån. Jag gick och lade mig i en soffa och somnade vilket var väldigt skönt eftersom jag knappt hade sovit på två nätter. Jag vaknade kl 13 och skulle ha träffat reskompisen kl 12 i receptionen men det gjorde inget för han hade redan checkat in. Jag tog en färja till Manly Beach, där var fint men inte mycket folk på stranden eftersom vädret inte var det bästa.

Måndag 3 januari
Jag åkte på en dagsutflykt till Blue Mountains. Först stannade vi till kort vid Sydney 2000 Olympics Park. Guiden tyckte mest att det hela var ett fiasko och berättade att anläggningen var byggd i ett gammalt industriområde där marken var förgiftad. Vid nästa stopp lekte vi en fånig lek där alla skulle stå i en ring och kasta en nyckelknippa fram och tillbaka "för att lära känna varandra". Där fanns vilda kängurus som var ganska rädda av sig och hoppade iväg så fort man närmade sig, men till slut lyckades jag komma ganska nära och ta kort. Sedan när vi kom upp i bergen där det var långa bilköer föreslog guiden att vi skulle åka till ett annat ställe som inte var med i turen istället bara för att det inte var lika mycket folk där, vilket inte alls uppskattades av gruppen så det blev den normala turen som tur var. Man vill ju ha det man har betalat för. Vi såg klippformationen Three Sisters, promenerade genom dalen fram till världens brantaste bergbana och såg "Australiens Grand Canyon".

Tisdag 4 januari
Vi gick först till indiska ambassaden och lämnade in passen. Sedan gjorde jag ett nytt försök att träffa klasskompisen Karin som inte dök upp i november, och den här gången gick det bättre. Vi pratade, gick upp i Harbour Bridge-tornet och åkte upp i Sydney Tower. Utsikten därifrån var inte så imponerande eftersom ett fult hus stod i vägen. Sedan åkte jag till Bondi Beach men lyckades på något obegripligt vis slarva bort returbiljetten så det blev onödigt dyrt.

Onsdag 5 januari
Jag passade på att klippa mig vilket är rätt så billigt här. Det var värsta express-servicen, jag gick in i salongen och innan jag visste ordet av satt jag med en handduk på i en stol och blev klippt, utan att knappt ha öppnat munnen. Några minuter senare var det färdigt, och tack så mycket sa frisören. Det blev faktiskt helt ok. Träffade reskompisen vid indiska ambassaden kl 14 för att hämta ut visumen. Vi bekräftade också flyget hos Qantas. På kvällen tog jag en promenad i Royal Botanic Garden. När jag satt på en bänk vid operahuset kom en flintskallig kille med bar överkropp och satte sig bredvid mig och började prata om Jesus. Jag svarade kort och avvisande och då började han gråta i mitt knä. Sedan gick han iväg.

Torsdag 6 januari
Idag gick jag på en guidad tur i operahuset. Det var trevligt och intressant, och 45 minuter var lagom långt. De vita plattorna som täcker byggnadens tak är importerade från Sverige. Vi gick också in i stora konserthallen och testade akustiken. Jag skickade hem ett stort paket på över 3 kg med saker från Australien.

Fredag 7 januari
Jag ändrade datumet på flyget till Indien till den 10 februari för att hinna med en tur till Tibet. Gick sedan till STA Travel och bokade flygbiljetter till Sri Lanka och Maldiverna vilket tog drygt 2 timmar med en finsk praktikant. Sedan fick jag hämta biljetterna på ett annat ställe.

Lördag 8 januari
Vi åkte ut till Sydney Airport vid 12-tiden med en ganska oseriös flygbuss. Efter att ha väntat i en lång kö fick vi veta att vi var för tidigt ute för att checka in. Planet avgick strax efter kl 17 och flygningen tog knappt 6 timmar.

Indonesien

Vi landade på Balis flygplats på kvällen och kom in i landet utan problem fastän man officiellt måste ha en vidarebiljett vilket vi inte hade. Varmt var det, och det verkade inte så kul att stanna på flygplatsen så vi tog en taxi till Kuta där vi fick ett rum.

Söndag 9 januari
Frukosten fick vi vänta länge på, och när den väl kom var den ganska ynklig. Kollade snabbt in Kuta Beach och sedan tog vi en minibuss till Denpasar. Där var hotellen fulla så vi åkte till bussterminalen istället och åkte direkt vidare till Surabaya på Java. Färjan ingick i biljetten, och när vi kom fram till den på kvällen såg vi ljusen från Java på andra sidan eftersom sundet är ganska smalt. Vi kom fram till Surabaya mitt i natten och gick in på Dunkin' Donuts för att vänta på att det skulle bli ljust.

Måndag 10 januari
Vi tog en fullsatt citybuss i gryningen för nästan ingenting och tog in på ett väldigt flott hotell för motsvarande 90 kronor/person. Sov sedan ut till kl 12. På lunchstället tog det en evig tid innan jag fick min mat, men den var ju väldigt billig. På internetstället påstod de att jag hade surfat över 2 timmar när jag bara hade suttit 50 minuter. Vi köpte tågbiljetter till Jakarta för imorgon kväll. Endast första klass fanns kvar påstods det. Jag blev rätt så förkyld och det var ju inte så roligt. På kvällen åskade det rejält. Såg bara en annan turist i hela den här stan som är den näst största i Indonesien, en backpacker från Jugoslavien.

Tisdag 11 januari
Vi började dagen med hotellfrukost. Jag gick sedan ut och växlade pengar och provade en cykelrickshaw, men han körde mig till fel hotell så det fick bli en till för att komma rätt. Vi checkade ut kl 12 och tog en taxi till järnvägsstationen. Tåget skulle gå kl 19.40 men var försenat en timme, de höll på och bytte lok och krånglade. Tåget var annars helt ok och fint, i alla fall i första klass, fast någon liggplats var det ju inte.

Onsdag 12 januari
Vi var framme i Jakarta vid 7-tiden på morgonen, endast ett par timmar försenade. Tågstationen låg mitt i centrum så vi såg oss omkring lite snabbt innan vi tog en taxi till busstationen, för här vill man nog inte stanna längre än nödvändigt. På busstationen var de fullständigt oseriösa, men vi lyckades till slut köpa en biljett till Bandar Lampung på Sumatra. Den resan tog 7 timmar och vi var framme vid 17-tiden. Då vi skulle köra av färjan hade alla igång sina motorer väldigt länge, så bildäcket förvandlades mer eller mindre till en gaskammare. Mycket otrevligt. Vi lyckades organisera vidareresan till Bukittinggi imorgon samt få ett billigt rum att vila ut i för nu är man verkligen helt slut, och mitt halsont har blivit värre.

Torsdag 13 januari
Bussen som skulle gå kl 17 gick i själva verket inte förrän kl 21, och killen som hade skrivit biljetten ville ha mer baksheesh "för att vi var hans gäster" och så visade han upp en tom plånbok. Det hela kändes mycket oseriöst och blev inte bättre av att bussen efter 100 m körning byttes ut mot en trång och obekväm minibuss där alldeles för mycket folk stuvades in, så glädjen över att vi äntligen kom iväg blev inte långvarig. Vi fick plats längst bak och fick krypa in varje gång för att komma till platserna, och det gick knappt att sitta för det var så trångt. Reskompisen utbrast efter ett tag "Jag klarar inte detta!".

Fredag 14 januari
Varje gång vi frågade någon hur långt det var kvar fick vi "24 timmar" till svar, och när vi bad någon peka på kartan hur långt vi hade kommit var det enastående vilken kort sträcka vi hade kört under natten. Men det var inte så konstigt med tanke på de usla vägarna, och att vi fick punktering tre gånger under resan, vilket tog en bra stund att laga varje gång. Att köpa nya däck är det inte tal om i Indonesien. Vidare fick minibussen puttas igång varje gång den skulle startas. Men det var inte bara vi som hade de här problemen utan de flesta verkade hålla på likadant. Det är väldigt skräpigt och smutsigt också - man blev helt nedsotad under resan, och alla sopor slängdes ut genom fönstren.

Lördag 15 januari
Vi spenderade närmare 40 timmar i den här minibussen, bara lite mer än de 24 timmar som det var sagt att resan skulle ta. Då vi äntligen var framme i Padang fick vi byta buss, och betala för den sista sträckan igen trots att vi hade köpt biljett hela vägen till Bukittinggi. Det här var en stor buss, men även den dog i en uppförsbacke och fick puttas igång. Vi kom fram till Bukittinggi vid 12-tiden och tog in här för 3 nätter. Vi bor granne med moskén och det låter som att någon har ont i magen när den drar igång. Mitt halsont har nu övergått till en våldsam rethostattack.

Söndag 16 januari
Idag åkte vi på sightseeing i minibuss till några lokala sevärdheter tillsammans med tre andra turister. Det var trevligt.

Måndag 17 januari
Jag firade min namnsdag med att åka till ekvatorn vid Bonjol med buss från Bukittinggi. Det tog 1½ timme att åka dit, men det var inte helt lätt att hitta rätt buss på den kaotiska busstationen. Jag fick i alla fall veta när jag var framme - alla förstod vad jag var ute efter så de pekade och sa "Equator, Equator!". Vid ekvatorn fanns ett monument, ett museum och försäljare som sålde Equator T-shirts med texten "I crossed the Equator". Jag tog kort vid linjen som visar var ekvatorn går och åkte sedan tillbaka till Bukittinggi med första bästa icke-fulla buss.

Tisdag 18 januari
Vi gick till Bukittinggi Zoo som var en tragisk syn, och väntade sedan på att minibussen till Dumai skulle gå kl 19.30, vilket den ju inte gjorde. Men efter kl 21 kom den faktiskt.

Onsdag 19 januari
Vi kom fram till Dumai kl 6.30 på morgonen efter en inte alltför bekväm natt. Chauffören gick iväg med våra pass och vi fick sitta och vänta i minibussen en bra stund utan att veta vad som pågick. Färjan gick vid 12-tiden och tog 2½ timme.

Malaysia

Framme i Melaka kunde man glädja sig åt hur rent och snyggt allting var och att det var ordning och reda. Stannar här över natten. Jag gick till busstationen för att kolla bussarna till Singapore, men reskompisen vill stanna här lite längre och vi har inte samma planer för fortsättningen av resan, så nu skiljs vi åt för gott.

Torsdag 20 januari
Jag köpte guideboken för Sydostasien och tog sedan bussen till Singapore. Den gick kl 13 och tog 4½ timme. Verkligen billigt - motsvarande 25 kronor för fin buss med luftkonditionering!

Singapore

I Singapore är det ju väldigt stränga lagar, det är t ex förbjudet att ta med sig tuggummi in i landet, men gränskontrollen gick smidigt. Busstationen låg inte särskilt centralt, en kille visade mig till närmaste bankomat och sedan tog jag metron till centrum. Jag tog in på Chinatown Guesthouse som var rätt underligt. Det fanns ingen skylt på huset, stället låg på 5:e våningen och ingen fanns i "receptionen". En gäst ringde till personen som hade hand om stället, men det dröjde timtals innan jag fick en säng. Ägaren var dessutom mycket otrevlig, en riktig surkärring som skällde ut sina gäster på kinesiska och var allmänt jobbig.

Fredag 21 januari
Jag traskade iväg till kinesiska ambassaden på morgonen för att ansöka om visum, men blev hänvisad till ett kontor på översta våningen i ett köpcentrum. Visumet blir klart på torsdag, så jag får stanna här till dess men det finns mycket att se så det ska nog inte bli några problem att fördriva tiden. Jag köpte guideboken för Indien och gjorde en del andra ärenden.

Lördag 22 januari
Åkte till Singapore Zoo där jag var från kl 12-18. Fantastiskt fin och välskött djurpark. Sedan blev det Night Safari, det började kl 19.30 och tog 2 timmar. Dels åkte man minitåg genom parken och dels promenerade.

Söndag 23 januari
Jag åkte till Singapore Science Centre, det var också stort och imponerande. Dessvärre kom jag dit bara en timme före stängningsdags så jag fick skynda mig igenom.

Måndag 24 januari
Skickade hem ett litet paket. Besökte Myanmars ambassad där de sade att man inte behöver visum för att besöka Kawthaung i allra sydligaste Myanmar. Jag åkte sedan till Chinese Gardens.

Tisdag 25 januari
Köpte tågbiljett till Kuala Lumpur. Vädret idag var bedrövligt, det regnade i princip hela dagen. Jag gjorde en båttur på Singapore River när det klarnade upp mot kvällen.

Onsdag 26 januari
Åkte linbana från World Trade Centre till nöjesparkön Sentosa där jag bl.a. kunde besöka den asiatiska kontinentens sydligaste punkt, dvs om man räknar med broarna. Sedan åkte jag vidare till den kinesiska parken Haw Par Villa.

Torsdag 27 januari
Hämtade ut mitt kinesiska visum, de hade lyckats spräcka plasten på ID-sidan i passet så jag tejpade den. Träffade den f.d. reskompisen på Burger King. Paketet jag skickade hem hade visst kommit fram på bara 2 dagar. Jag tittade på några tempel i Chinatown innan jag återvände till Chinatown Guesthouse för att hämta packningen. Där pratade jag en stund med två svenskar som hade flyttat in och promenerade sedan iväg till järnvägsstationen. Tåget till Kuala Lumpur gick kl 22. Av någon märklig anledning fick jag ingen inresestämpel för Malaysia.

Malaysia

Fredag 28 januari
Jag var framme i Kuala Lumpur kl 6.30 på morgonen och letade upp ett ställe att bo. Sov sedan till kl 14. Jag gick då ut och köpte bussbiljett till Penang och åkte och tittade på Petronas Twin Towers som ska vara världens högsta byggnad, dock lite beroende på hur man räknar. Imponerande var den i alla fall med sina 450 m, fast upp kunde man inte åka. Jag åkte istället upp i KL Tower som är 421 m (utkiksplatån ligger på 276 m). Två personer vid olika tillfällen försökte lura med mig hem till dem med historier i stil med "Du ska få träffa min syster som ska studera i Sverige", men det krävs fyndigare metoder för att blåsa mig.

Lördag 29 januari
Jag besökte Merdeka Square och åkte sedan till Batu Caves. Där fick jag först gå upp för en lång trappa och inne i grottorna fanns små tempel och en massa apor som sprang omkring.

Söndag 30 januari
Bussen till Penang gick kl 12 och var framme 5 timmar senare. Jag stannar här i Georgetown en natt.

Måndag 31 januari
Jag åkte iväg till Penang Hill där det var fin utsikt över ön och bron till fastlandet som är den längsta i Sydostasien, men bergbanan var så långsam att det blev stressigt att ta sig tillbaka till Georgetown - jag hade bara några minuter över innan bussen till Hat Yai i Thailand gick kl 16. Vid gränsen tittade de lite konstigt på mig eftersom jag inte hade någon inresestämpel, men det blev inga problem.

Thailand

Efter en våldsam minibussfärd var jag framme i Hat Yai kl 20. Det första jag lade märke till efter att gränsen passerats var att de skriver väldigt konstigt i Thailand. Jag åker vidare så fort som möjligt imorgon för den här staden verkar inte så intressant.

Tisdag 1 februari
Jag lyckades inte hitta stationen för bussar till Phuket, så det fick bli den dyrare minibussen som kunde bokas på hotellet. Den gick kl 12.30 men jag hade missat tidsomställningen så jag fick vänta en timme extra. Bytte buss i Krabi och var framme i Phuket Town efter kl 22 där jag trots den sena timmen kunde ordna ett rum. Folk menade att ställena jag var på väg till var "full" och "closed" men jag lät mig inte luras.

Onsdag 2 februari
Jag åkte och tittade på två stränder, Rawai Beach och Laem Singh. Vid Laem Singh fanns en felstavad välkomstskylt på svenska.

Torsdag 3 februari
Jag bestämde mig för att stanna här en dag till för att kunna åka till Phang-Nga Bay, och det var tur för den utflykten var det bästa på länge. Vi stannade först till vid ett grottempel fullt med apor och Buddhafigurer i varierande storlekar. Sedan gav vi oss iväg i en långsmal båt bland klippiga öar som skjuter upp ur havet. Vi besökte en "fiskeby" som visade sig vara rena turistfällan, och James Bond Island där "The Man with the Golden Gun" spelades in 1974.

Fredag 4 februari
Jag tog bussen till Ranong kl 8 och var framme efter kl 14. Strax efter att jag checkat in på ett billigt hotell kom en märklig kille till mitt rum. Han kunde nästan ingen engelska och så ville han sälja en jacka. Jag som ändå tänkt köpa något varmt plagg inför Tibet tyckte jag gjorde en bra affär när jag efter prutande fick köpa den för motsvarande 30 kronor. Blixtlåset var visserligen trasigt, men i övrigt verkade den användbar. Sedan gick vi ut och så bjöd killen mig på mat. Väl tillbaka på rummet började han tigga pengar och ville sova i mitt rum, och så ville visst han ha tillbaka jackan också, men jag lyckades bli av med honom. Passade på att slänga lite saker som jag sällan eller aldrig har använt.

Lördag 5 februari
Idag gjorde jag turen till Kawthaung i Myanmar. Jag åkte till Saphaan Plaa Pier men tog först en songthaew i fel riktning så jag fick byta. Vid piren var det ingen ordning alls och jag blev ivägskickad till immigrationskontoret som låg en bit tillbaka på vägen för att få en utresestämpel, det kändes lite onödigt med tanke på att jag skulle återvända ett par timmar senare. Sedan kom en kille och erbjöd sig att köra mig fram och tillbaka som enda passagerare i sin båt vilket jag gick med på eftersom jag inte ville befatta mig med röran vid piren igen. Priset var överkomligt iallafall.

Myanmar

Överfarten från Ranong tog en halvtimme och jag stannade i Kawthaung en dryg timme. Vid Myanmars immigrationskontor ville de inte ta emot min US$5-sedel för dagstillståndet eftersom den var "för gammal", men en annan turist räddade mig genom att byta till mig en ny. Kawthaung var trevligt och besöket blev en aptitretare på landet som jag definitivt kommer att återvända till. Omedelbart när jag steg av båten kom en kille och insisterade på att han skulle vara min "guide", och trots att jag förklarade att jag hellre ville se mig omkring på egen hand släppte han mig inte. Inte oväntat ville han ha betalt efteråt, trots att han försäkrade att han inte skulle ha några pengar. På den korta tiden hann jag slita till mig ett vykort, växla till mig ett par sedlar och titta på ett vackert gyllene tempel.

Thailand

På kvällen förvandlades gatan utanför mitt hotell i Ranong till en ofantligt stor marknad med ett myllrande inferno av människor.

Söndag 6 februari
Den första direktbussen till Bangkok gick kl 14, men jag hade ingen lust att vänta på den så jag tog en mindre seriös buss till Chumphon tillsammans med en slovensk kille som också skulle till Bangkok. Han klagade hela tiden över hur långsam bussen var. Väl framme i Chumphon tog vi en likadan buss vidare till Prachuap Khiri Khan, men efter några timmar sa han att han "fått nog" och hoppade av bussen mitt i ingenstans. Jag var framme i Prachuap Khiri Khan vid 20-tiden och det verkade inte finnas några bussar vidare till Bangkok så jag fick stanna där över natten. En kille som talade dålig engelska dök upp strax efter att jag gått av bussen och visade vägen till en restaurang där jag åt middag, och sedan gick vi till hans föräldrars fotoaffär där jag fick sova gratis på övervåningen. Han tyckte också att jag skulle ta ett bad, men jag väntar med det.

Måndag 7 februari
Jag gick upp vid 7-tiden på morgonen, killen låg och sov så jag gick därifrån utan att säga något och det var väl lika bra det för jag visste inte riktigt vad jag skulle tro om honom. Jag hade ingen aning om var busstationen låg så jag tog en cykelrickshaw, lite löjligt när den låg precis runt hörnet. Hade bättre tur med bussarna idag - en luftkonditionerad expressbuss till Bangkok gick nästan direkt, och färden tog 5 timmar. Framme i Bangkok tog jag en taxi som kostade nästan lika mycket som hela bussresan. Efter en tids sökande gav jag upp försöket att hitta ett billigt ställe att bo på, jag hade ingen lust att bo i ett garderobsliknande "rum" där sängen upptar hela utrymmet.

Tisdag 8 februari
Nepals ambassad låg givetvis på andra sidan av stan och innan jag tagit mig dit med buss och letat upp själva huset var det 10 minuter till stängningsdags, och det skulle ta 2 dagar så jag får visumet samma dag som jag flyger till Indien - det var på håret. Billigt var det inte, jag fick betala motsvarande 500 kronor för ett double entry-visum. Jag ringde och återbekräftade flyget också.

Onsdag 9 februari
Jag hade tänkt ägna dagen åt sightseeing i Bangkok men det blev inte så mycket av med det, det blev en liten tur på floden och så såg jag några tempel fast jag var aldrig inne i dem.

Torsdag 10 februari
Jag åkte och hämtade mitt nepalvisum, och gav mig sedan iväg till flygplatsen. Planet lyfte kl 17.30.

Indien

Jag landade i Bombay kl 20 efter 4 timmars flygning. Det var ju en omställning att komma till Indien. Folk var på mig så fort jag satte foten utanför ankomstterminalen, och innan jag visste ordet av satt jag i en taxi tillsammans med tre indier, vilket kändes lite obehagligt. Efter en liten stunds körning visade det sig att de ville ha flera gånger det belopp vi hade kommit överens om, vilket jag inte ställde upp på eftersom jag vägrade att bli lurad under mina första timmar i Indien. En häftig ordväxling utbröt då mellan mig och mannen bredvid mig i baksätet, och han hotade t.o.m. att köra mig till polisen om jag inte betalade, vilket naturligtvis var struntprat. Efter mycket tjatande lyckades jag få dem att inse att jag inte tänkte betala, så de gick med på att släppa av mig mot en liten peng. Omedelbart kom en ny taxi som var lite mer seriös, fast han körde ju som en galning. Framme i Colaba skulle jag ordna ett rum, och lägligt nog satt en kille från Argentina och väntade på någon att dela ett dubbelrum med.

Fredag 11 februari
Jag bytte ställe att bo på och tog sedan en båt till Elephanta Island där det finns tempel inhuggna i bergen. Därefter gick jag gick till järnvägsstationen för att försöka få tag på en tågbiljett men blev helt förvirrad av biljettsystemet och får försöka igen imorgon. En liten råtta sprang in i mitt rum under dörrspringan, men den var ingenting mot de feta råttorna man kan se bland soporna ute på stan. Under natten hördes också en del skrapande ljud inifrån väggen.

Lördag 12 februari
Jag gick till stationen igen på morgonen, och idag gick det mycket bättre då turistkvotadisken var öppen. Jag gjorde inget speciellt under dagen utan väntade mest på att tåget skulle gå kl 19.10, vilket det också gjorde mycket punktligt. Resan till Agra förväntas ta 21 timmar. En ständig ström av försäljare och tiggare, en del av dem deformerade, plöjde igenom tåget. Vid midnatt kom en man och satte sig där jag låg och sov, och efter ett tag knuffade jag på honom med benen för att få honom att inse att jag inte ville att han skulle sitta där men då blev han jättearg och började skälla och klappa till mig på benet. Då blev det fart på en annan indier som låg i närheten - han tog mitt parti och skällde ut mannen, sedan hämtade han tågpolisen och gjorde en skriftlig anmälan med vittnen, och vid det laget hade hela vagnen vaknat och undrade vad som pågick. Det hela slutade med att mannen blev avslängd. Mannen som hade tagit tag i ärendet menade att han som satte sig hos mig hade haft för avsikt att stjäla, men jag använde ryggsäcken som kudde så det hade nog blivit svårt.

Söndag 13 februari
Jag var framme i Agra kl 17, endast 20 minuter efter tidtabellen. Här var det kyligt, och strömmen gick flera gånger så jag fick ta till ficklampan. Taj Mahal är stängt på måndagar, så jag får stanna här två nätter. Nya hutlösa entrépriser hade införts vid årsskiftet - indier betalar nu Rs 15 medan utländska turister måste betala Rs 500 vilket motsvarar ca 100 kronor. Tidigare har det varit samma pris oavsett nationalitet, och då har priset varierat beroende på tid på dagen. Det lokala folket tyckte inte alls om det här eftersom de nya priserna skrämmer bort en del turister, jag fick läsa en bunt protestbrev från folk som tyckte de nya priserna var motbjudande.

Måndag 14 februari
Efter att ha postat hälften av mina vykort fick jag rådet av en annan turist att gå in i postkontoret och få dem stämplade istället, annars skulle frimärkena stjälas menade han. Vid Agra Fort fick jag en första glimt av Taj Mahal på några kilometers avstånd. Jag blev mer eller mindre insläpad till ett matställe som skulle vara "very cheap", och när jag frågade vad det skulle kosta fick jag "sit down" till svar. Notan blev Rs 75 för den lilla måltiden som inte var alltför fantastisk. Jag protesterade naturligtvis och då blev det Rs 50 som fortfarande var för mycket men jag hade ingen växel så det fick gå. Jag tog en misstänkt billig cykelrickshaw tillbaka men då ingick ju shoppingrunda och jag blev släpad till det ena stället efter det andra med envist tjatande om att jag skulle köpa en massa saker.

Tisdag 15 februari
Besöket vid Taj Mahal var som väntat trevligt. Det är ju en obeskrivligt vacker byggnad. Ett tåg till Delhi gick strax efter att jag kom till järnvägsstationen kl 12.30. Medan jag försökte hitta min vagn började tåget rulla, och då jag hoppade på i fel klass fick jag betala en tilläggsavgift. Framme i Delhi var jag vid 17-tiden, en av världens smutsigaste städer, och mycket riktigt var luften inte alltid så trevlig att andas. Taxichaufförerna menade att det "inte var tillåtet" att åka dit jag ville utan skulle ta mig till ett "booking office" - detta trodde jag inte alls på så jag letade upp en seriös taxi som körde mig till Main Bazaar där jag fick ett rum. Där var det flera personer på gatan som tyckte att jag skulle åka till Kashmir, en av dem satt t.o.m. och väntade medan jag åt middag och pratade hela tiden om att han skulle visa bilder om jag följde med till hans affär, men jag gick omedelbart tillbaka till rummet efteråt. Då jag växlade pengar var där en dansk som hade överblivna rupier från Nepal och som de inte ville ta emot på växlingskontoret, hon blev överlycklig då jag erbjöd mig att köpa dem.

Onsdag 16 februari
Först gick jag till reservationskontoret för att få en tågbiljett till Varanasi, men där fanns ingen turistkvota så jag blev hänvisad till andra våningen på New Delhi railway station där jag fick en biljett till 16.45-tåget. Jag förlängde check out-tiden till kl 15 och flängde sedan omkring i staden för att hinna med så många sevärdheter som möjligt: Connaught Place, India Gate, parlamentet, Red Fort och Jama Masjid-moskén. På vägen till Red Fort skulle jag nödvändigtvis till en affär oavsett vad vi kommit överens om. Chauffören sa besviket "no commission" och menade att jag "inte varit tillräckligt intresserad" - undra på det när det billigaste föremålet kostade motsvarande 300 kronor. Att ständigt bli tagen till affärer då man ber att få åka någonstans kan bli lite påfrestande i längden, inte minst när man har bråttom som jag har idag. Jag lämnade honom och åkte med en seriös kille istället. Jama Masjid-moskén var tjusig, och utsikten från toppen av en av minareterna var fantastisk. Jag var tillbaka till kl 15 för att hämta bagaget och äta lunch, sedan åkte jag till Old Delhi railway station. Denna färd blev en 45 minuters kamp mot klockan genom Delhis hopplösa trafik som i princip stod still. Autorickshawchauffören lovade att göra sitt bästa: "I will try full!", men väl framme vid tågstationen hade jag missat tåget med ett par minuter. Att tågen ska vara så förbaskat punktliga! Väldigt frustrerande, men jag fick tillbaka 50% av biljettpriset och fick faktiskt en plats på 21.45-tåget utan någon kvota så det var inte så farligt.

Torsdag 17 februari
Jag var framme i Varanasi kl 15 och fick en mycket billig säng (motsvarande 6 kronor/natt). Det var en kille i rummet som hade bott där 6 veckor utan att göra någonting, han hade mest spelat gitarr.

Fredag 18 februari
Jag gick upp kl 6 för att göra en 45 minuters båttur på Ganges i soluppgången och se de badande hinduerna som renar sina synder i den heliga floden. De doppar hela huvudet i vattnet, det kan inte vara hälsosamt med tanke på hur smutsig floden är. Det var i alla fall en speciell upplevelse, fast han som rodde var lite slö. Försäljarna hade här ett bra argument att ta till: "Nu är du i den heliga staden, och det här är den heliga floden, så nu ska du köpa en sån här flytande blomma att sätta i floden". Jag bad att få bli avsläppt där jag trodde att jag bodde, men det visade sig att jag inte alls bodde där så tydligen hade jag inte blivit körd till stället jag nämnde igår. Jag lyckades hitta rätt efter en stund och bestämde mig för att det fick vara nog med Varanasi och tog 8.30-bussen till Nepalgränsen. I vanlig ordning var jag ute i sista minuten, så resebyrån ringde och fick bussen att vänta på mig. Bussresan gick inte precis snabbt, vi var inte framme vid gränsen förrän vid 20-tiden. Jag promenerade över gränsen och tog in på Nepal Guesthouse strax efter den.

Nepal

Lördag 19 februari
Färden fortsatte kl 8.30 och idag gick det ännu långsammare med mycket uppförsbackar och en trött buss. Efter en timme började bergen torna upp sig. Jag kom fram till Kathmandu vid 18-tiden där jag fick en "free taxi" till ett hotell i Thamel.

Söndag 20 februari
Jag framkallade tre filmer till rimligt pris och med godkänt resultat. Jag konstaterade att det inte går att åka till Tibet förrän på lördag med en 4 dagars Land Cruiser-tur och bokade den turen. Det var ett långvarigt strömavbrott på kvällen så affärerna fick ta till levande ljus.

Måndag 21 februari
Jag tog en buss till Pokhara 20 mil väster om Kathmandu, dit jag kom kl 13. Sträckan var mycket vacker. Det verkar vara en del trafikolyckor här uppe i bergen, har sett ett par hittills. Jag möttes av en kille från hotellet som hade bokats åt mig i Kathmandu, de är väldigt mycket för att fixa saker och ting åt mig här. Han körde iväg mig med moped med stora ryggsäcken på. Jag gick en runda i stan och den var väl inte jätteintressant. Det var en demonstration som stoppade upp trafiken.

Tisdag 22 februari
Åkte båt över till andra sidan av Phewa Lake via en liten tempelö. Jag klev upp på kullen på andra sidan och det tog 45 minuter. Där fanns en pagod och mycket fin utsikt över sjön och stan. På vägen ner mötte jag en gubbe som undrade om jag inte skulle ha lite marijuana, och han var inte den första, jag har flera gånger blivit erbjuden hasch och liknande de senaste dagarna.

Onsdag 23 februari
Jag steg upp tidigt för att hinna med 7-bussen tillbaka till Kathmandu. På morgonen var det molnfritt så jag kunde se Annapurnabergskedjan.

Torsdag 24 februari
Idag fyllde jag 20 år. Jag ringde hem lite snabbt och skickade ett grattisvykort till mig själv. Sedan promenerade jag på Kathmandus smala gator till Durbar Square, och inhandlade varma kläder inför Tibetresan.

Fredag 25 februari
Jag skulle "träffa gruppen" kl 14 hos Royal Mt Trekking men det var ingen annan som kom så det blev bara en kort pratstund. Jag råkade ha sönder spegeln på rummet då jag skulle hänga handduken på den.

Lördag 26 februari
Jag lämnade hotellet kl 5 på morgonen, men halvvägs till Royal Mt Trekking kom hotellkillen rusande efter mig och helt förtvivlad krävde han mig på ersättning för den trasiga spegeln. Jag blev av med honom med Rs 300. Det var 6 personer i gruppen och trevliga var de allihop. Vi åkte buss till den nepalesiska gränsbyn Kodari vilket tog 4 timmar, och sedan lastbil på den mycket dåliga vägen i gränszonen mellan Nepal och Tibet. Vi fick gå den sista biten till Zhangmu p.g.a. trafikstockning, men en bärare tog min tunga ryggsäck.

Tibet

Vi fortsatte i två Land Cruisers till Nyalam där vi stannar över natten. Snön kom strax efter gränsen och det blev väldigt kallt. Vägen var mycket dålig. Det fanns ingen värme i rummet så natten blev oerhört kall, vi frös trots sovsäckar och flera tjocka filtar.

Söndag 27 februari
Idag var det inte lika kallt och ingen mer snö på vägen. Vi såg Mt Everest på långt avstånd. Vägen gick över två pass på över 5000 m men jag hade inte särskilt ont av höjden mer än lätt huvudvärk och andfåddhet. Bilen körde fast vid ett tillfälle. Vi övernattade i Lhatse.

Måndag 28 februari
Idag var det en kort etapp till Shigatse, Tibets näst största stad, där vi var framme kl 14. Jag såg mig omkring i stan och promenerade runt templet där jag var nära att bli överfallen av ilskna hundar.

Tisdag 29 februari
Vi började dagen med ett besök i templet, och sedan körde vi den sista sträckan till Lhasa där vi var framme kl 19. Vägen var betydligt bättre här och t.o.m. asfalterad på sina ställen.

Onsdag 1 mars
Ägnade det mesta av dagen åt att organisera transport tillbaka till Nepal. Efter mycket strul bokade vi resan - jag, två kanadensare som var med på färden till Lhasa plus två japaner vi hittade. Det blev betydligt billigare än turen hit. Vi kommer att åka direkt tillbaka till gränsen på 3 dagar med Everest som enda avstickare.

Torsdag 2 mars
Det hade snöat under natten, vilket gjorde bergen mycket vackrare. Jag besökte Potala Palace som var en labyrint av mörka trappor och rum. Köpte sedan souvenirer och klev upp på en kulle med fantastisk utsikt över staden, bergen och palatset.

Fredag 3 mars
Jag besökte Jokhangtemplet som är centrum för den religiösa aktivitet som präglar hela staden. Massvis med pilgrimer går omkring med prayer wheels och faller på knä inför både det ena och det andra. Det skulle blivit hutlöst dyrt att skicka hem den stora postern jag köpte p.g.a. dess längd så jag får bära på den ända till hemresan. Vi träffade chauffören på kvällen och skrev kontrakt för resan.

Lördag 4 mars
Vi lämnade Lhasa kl 7.30 på morgonen och körde hela dagen ända till Shegar dit vi kom kl 20.30.

Söndag 5 mars
Det blev en långsam start på dagen då en polis skulle köras till jobbet, något som knappast ingick i vårt avtal. Vi kom iväg först kl 10.30. Det var en skakig och långsam färd på avtagsvägen mot Everest. Den 6 mil långa sträckan tar ungefär 5 timmar att köra. Det blev lite strul med tillstånden vid checkpoint Chay men det löste sig. Efter en stigande färd nådde vi Pang la-passet på 5120 m där vi fick en storslagen vy av Himalaya inklusive Mt Everest. När vi efter flera timmar var nästan framme stötte vi på ett hopplöst hinder - ett uppförslutande parti av vägen som var isbelagt. Jeepen körde fast då vi försökte köra förbi och det tog oss närmare en timme att få loss den med förenade krafter. Vi promenerade istället 20 minuter fram till Rongphu Monastery på 4980 m där vi kunde beskåda Mt Everest, men vi kom alltså inte till Everest Base Camp ytterligare 8 km längs med vägen. Någon mat fanns inte till oss vid klostret så vi blev rätt så hungriga. Det blev en portion överkokta nudlar på tillbakavägen. Det hann bli mörkt innan vi var tillbaka, vi var framme i Tingri vid 23-tiden.

Måndag 6 mars
Idag åkte vi den återstående sträckan tillbaka till Nepalgränsen. Ett missförstånd uppstod vid frukosten så att vi åt varandras mat och kunde inte riktigt komma överens om vem som skulle betala vad. Vi såg en lastbil med 6 dödsoffer som hade störtat av vägen samma dag som vi åkte upp när det snöade. Idag var vädret mycket bättre när vi åkte den här sträckan så vi kunde se mer.

Nepal

Vi åkte i två taxibilar från Kodari tillbaka till Kathmandu och återigen hann det bli mörkt innan vi var framme.

Tisdag 7 mars
Jag gjorde diverse ärenden i Kathmandu, köpte souvenirer och framkallade bilder.

Onsdag 8 mars
Bussresan österut genom Nepal till den indiska gränsen var lite märkligt organiserad. Jag köpte biljetten via hotellet och kl 14.30 blev jag visad till en taxi som tog mig till ett kontor där jag fick sitta och vänta på att bussen skulle komma. Efter en stund kom beskedet att "bussen redan hade gått" varpå en kille körde iväg mig på en moped med stora ryggsäcken på vilket blev väldigt obekvämt efter en sund. Det var nämligen en bra bit att köra längs med vägen till en plats där bussen stod och väntade. De insisterade på att min stora ryggsäck skulle stå och blockera den smala mittgången, så varje gång det var paus, och det var det många gånger, fick alla stå i kö för att kliva över den. Väldigt tröttsam musik spelades också, och vi stod stilla länge under natten.

Indien

Torsdag 9 mars
Jag var framme i den nepalesiska gränsbyn vid 7-tiden på morgonen, åkte cykelrickshaw över gränsen och fortsatte till Siliguri i jeep. Siliguri var inte en särskilt trevlig plats. Kl 10 öppnade Sikkimturistbyrån så att jag kunde få mitt Sikkimtillstånd. Där var de väldigt stela och kunde inte svara på hur lång tid det skulle ta så jag fick sitta och vänta i ovisshet, men det tog inte alltför lång tid. Killen som ordnade jeep till Gangtok påstod att vi skulle åka om 10 minuter, men i själva verket fick jag vänta i timtals. Någon blev väldigt arg på honom, och det blev nästan slagsmål med baseballträ. Resan till Sikkim var vacker, och det fanns hela tiden målade skyltar med visdomsord längs med vägen som handlade om att man skulle köra försiktigt. Jag var framme i Gangtok kl 16.30, och väskan på taket var ganska blöt då det hade börjat regna. Här regnar det tydligen för jämnan. Jag fick rum på 5:e våningen så det blev lite jobbigt, och ljus fanns inte förrän kl 18.30!

Fredag 10 mars
Idag åkte jag och tittade på Rumtektemplet.

Lördag 11 mars
Jag skulle se mig omkring i Gangtok, men det blev mest regn och dimma jag fick se. Det var inte heller helt lätt att hitta till sevärdheterna så jag gav upp och tog en jeep till Darjeeling vilket tog 4 timmar. Efter middagen drabbades jag av en förfärlig magsjuka, jag fick jätteont i magen och sedan kräktes jag ungefär en gång i timmen hela natten.

Söndag 12 mars
Jag stannade en dag extra i Darjeeling för att vila ut. Ordnade biljett för tåget till Calcutta som ansluter till det ångloksdrivna 1800-tals miniatyrtåget från Darjeeling till New Jalpaiguri. Den färden är 88 km och tar närmare 9 timmar.

Måndag 13 mars
Miniatyrtåget skulle gå kl 8.30 på morgonen, men loket gick sönder så det kom inte iväg förrän kl 11. Jag gick av i Kurseong efter 3 timmar och tog en jeep till Siliguri för att hinna med Calcuttatåget som gick kl 19.30.

Tisdag 14 mars
Jag var framme i Calcutta vid 8-tiden. Rätt bedrövlig stad. Jag ordnade tågbiljett till Madras men fick inte riktigt ihop det som jag hade tänkt, så jag får skippa ett stopp på vägen. Tittade också på Howrah Bridge, världens mest trafikerade bro.

Onsdag 15 mars
Jag besökte det omfattande Indian Museum, det största i Indien, och återbekräftade flyget till Sri Lanka.

Torsdag 16 mars
Promenerade till Victoria Memorial, och testade Calcuttas moderna tunnelbana på vägen tillbaka. Den långa tågresan till Madras startade kl 13.15.

Fredag 17 mars
Tågresan var väldigt dryg. Jag kom fram till Madras vid 18-tiden och stannar här över natten.

Lördag 18 mars
En man från Sri Lanka "hjälpte" mig att köpa bussbiljett och sedan släpade han iväg mig till en mattförsäljare som menade att jag slösade med hans tid och förolämpade konsten genom att inte vilja köpa hans mattor. Sri Lanka-mannen blev helt förstörd när jag tyckte att det fick räcka med en affär. Bussen söderut gick kl 16.30. Vid midnatt uppstod något mystiskt fel på "HiTec Air"-bussen, och då jag frågade en annan passagerare vad som pågick fick jag svaret "Actually nobody knows, and the drivers have escaped!". Efter en stund krockade en annan buss med en lastbil på samma plats, och vägen täcktes av glas.

Söndag 19 mars
Efter fyra timmars förvirrad väntan mitt ute på vägen kom en minibuss som tog oss vidare till närmaste stad, Trichy, där vi fick tillbaka en del av pengarna. Jag fick tag på en buss kl 8 som gick nästan hela vägen till Trivandrum, detta tog 8 timmar och sedan ytterligare någon timme den sista biten från Nagercoil. Rickshawkillen i Trivandrum menade att det inte skulle vara möjligt att åka till flygplatsen imorgon bitti och föreslog att jag skulle åka dit nu istället och ta ett rum där. Det vet jag inte, men tyckte förslaget lät bra iallafall så vi åkte direkt dit. När jag checkade in undrade jag var flygplatsen låg, då pekade han ut genom fönstret och utbrast "Airport!" - den var precis utanför. Det mesta var stängt i området så jag fick nöja mig med en bedrövlig risrätt.

Måndag 20 mars
Jag gick till flygplatsen kl 7 på morgonen. Säkerhetskontrollerna här var helt makalösa - handbagaget söktes grundligt igenom och alla batterier beslagtogs inklusive de i ficklampa, väckarklocka och CD-spelare. Vid gaten blev de sura för att jag hade plockat bort "security checked"-lappen runt midjeväskan, och ute på fältet skulle man "identifiera" sitt incheckade bagage innan man fick gå ombord. Som om inte allt detta var nog - när man gick in i planet söktes handbagaget igenom ytterligare en gång! Jag träffade ett svenskt par som hade råkat riktigt illa ut - de skulle ha flugit för två dagar sedan men fick då lämna flygplatsen i polisbil istället för flygplan eftersom de hade haft en fickkniv och en kedja med hänglås i handbagaget. De hade blivit förhörda i timtals och sedan blivit inlåsta i ett hotellrum utan sina pass. Men idag fick de alltså åka. Planet lyfte efter kl 10 och flygningen tog 45 minuter.

Sri Lanka

Framme på Colombos flygplats var det väldigt varmt och vi fick gå en bra bit för att få tag på en buss in till stan. "200 m" skulle det vara till busshållplatsen, men det kändes mer som 2 km. I Colombo stannade jag inte utan bytte direkt till en buss till Kandy, resan tog 3 timmar och jag var framme där kl 18. Jag blev akut lös i magen på bussen men någon toalett fanns inte och inte heller gjordes någon paus, så det var inte alls trevligt. Jag kunde beskåda en mycket vacker fullmånehimmel på kvällen.

Tisdag 21 mars
Jag tog en titt på "Temple of the tooth" där Buddhas tand sägs förvaras. Lyckades ännu en gång komma med en buss som gick sönder efter en stund. Passagerarna samlades på andra sidan vägen och jag visste inte riktigt vad som pågick men kunde konstatera att gruppen blev mindre och mindre då folk i farten hoppade på andra bussar som körde förbi, men jag hade så mycket packning att släpa på så det kunde ju inte jag göra. Jag misstänkte att det skulle sluta med att jag stod där helt själv, men tydligen fanns ändå en viss organisation för efter en stund kom en ny buss och plockade upp oss som var kvar. Framme i Hatton hade den sista bussen för dagen gått så jag tog en taxi i mörkret den 35 km långa sträckan till Delhouse vid foten av Sri Lankas heliga berg Adam's Peak. Berget såg ut som en julgran i mörkret med den upplysta gångvägen som slingrar sig upp till toppen.

Onsdag 22 mars
Efter ett par timmars sömn började jag den 7 km långa uppstigningen kl 2 på morgonen. Det var rätt så jobbigt och tog 3 timmar, det var mest trappsteg hela vägen vilket gör det mer tröttsamt. Jag var inte precis ensam, det var massvis med folk som gick både upp och ner, och hela vägen upp till toppen fanns kiosker där man kunde köpa läsk och annat. Jag nådde toppen på 2224 m i god tid före soluppgången och det var rätt kyligt där uppe. Det var folksamling på toppen och även ett 10-tal turister. Soluppgången var fantastisk, men någon triangelformad skugga syntes inte till. Nedstigningen var minst lika jobbig och tog även den 3 timmar. Jag åt frukost och tog sedan en buss tillbaka till Colombo. Min CD-spelare blev stulen på bussen. Jag åkte ut till flygplatsen eftersom jag inte var säker på om planet skulle gå på morgonen eller eftermiddagen, och det var för sent för att ringa och kolla. Eftermiddag visade det sig bli, och flygplatsen kunde jag inte stanna på under natten eftersom den är "subject to heavy security" - det kryllade av beväpnade militärer på området, så de ordnade ett rum åt mig en bit från flygplatsen, det blev lite dyrt men jag orkade inte hitta på någon annan lösning.

Torsdag 23 mars
Jag blev hämtad kl 11 för att åka tillbaka till flygplatsen. Visst var säkerheten hög, men det var inte alls som i Trivandrum. Planet lyfte kl 15 och flygningen tog en timme. Av någon mystisk anledning fick jag flyga Business Class, men det allra märkligaste var att jag var den enda som gjorde det så jag fick sitta där helt ensam!

Maldiverna

Flygplatsen ligger på en separat ö så man får åka båt in till Male'. Det var ruskigt varmt här, och ruskigt dyrt - för 15 minuters Internet fick jag betala motsvarande 25 kronor! Och ett mycket enkelt dubbelrum kostade motsvarande 350 kronor som jag delade med en trevlig engelsman. Ur kranen kom vidrigt saltvatten. Air Maldives hade tydligen gått i konkurs men jag får flyga med Indian Airlines tillbaka till Trivandrum samma dag som jag hade bokat.

Fredag 24 mars
Fredagar är visst göra-ingenting-dagar här på Maldiverna, i alla fall fram till kl 14, ingenting var öppet innan dess så frukost blev det inte tal om. När affärerna väl öppnade kunde jag köpa dyra souvenirer.

Lördag 25 mars
Jag tog en promenad runt hela ön vilket tog en timme ungefär. Det var väldigt stora vågor som kom in. Flyget gick kl 14.30.

Indien

Tillbaka i Trivandrum tog jag en buss till Kanyakumari (Cape Comorin), Indiens sydligaste punkt. Bussen tog 3 timmar och jag var framme kl 21.30.

Söndag 26 mars
Jag gick omkring vid Cape Comorin och såg bl.a. Gandhi Memorial, och tog sedan en försenad buss till Nagercoil som jag kunde lämna med buss norrut kl 18.30.

Måndag 27 mars
Jag var tillbaka i Madras vid 7-tiden på morgonen. Tog in på ett hotell och sov till kl 12. Återbekräftade flyget hem till Sverige.

Tisdag 28 mars
Jag genomgick en omfattande behandling med klippning, hårtvätt och rakning för motsvarande 14 kronor. Besökte lite snabbt Marina Beach och ett tempel där jag blev indragen i en ritual som inte oväntat visade sig gå ut på att man ville ha mina pengar. Jag köpte souvenirer och presenter i Spencer Plaza där jag även köpte en ny CD-spelare och ett nytt klockarmband. Det verkade inte så roligt att gå upp kl 4 imorgon, så jag åkte ut till flygplatsen vid 21-tiden.

Onsdag 29 mars
Efter att ha suttit på flygplatsen hela natten utan att sova gick planet efter kl 8 på morgonen. Närmare 11 timmar senare landade det i London, men jag var försenad så det blev bråttom att hinna med planet till Stockholm, och de hann inte få med min väska så det blev kallt med shorts och T-shirt i Sverige. Jag tog en flygbuss till Uppsala där jag övernattade hos Calle som läser på universitetet där, och imorgon blir det buss hem till Kinna. De körde ut väskan till mig efter ett par dagar.


Karta:
Dagbok:
Bilder:
Övrigt:
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[USA] - [Mexico] - [Fiji] - [NZ] - [Austr] - [Indones] - [Malay] - [Singapore] - [Thailand] - [Myanmar] - [Indien] - [Nepal] - [Tibet] - [Sri Lanka] - [Maldiv]
[Kuriosa] - [Valuta] - [Pass-stämplar] - [Vykort] - [Frimärken] - [Hela dagboken] - [Höjdpunkter] - [Sammanfattning] - [Nyår i Sydney]