MIKAELS TIPS: turist

tips för rundresan tips för resan på egen hand
Agadir är Marockos i särklass viktigaste turistort. Den gamla staden som ödelades i jordbävningen 1960 - berömvärt återgivet i Artur Lundkvists dikt - byggdes upp enligt modernt snitt till en liten stad utan de i andra marockanska städer så typiska gränderna och trånga gatorna. Agadir växer fortfarande; i norr begränsar klippan med borgruinen staden, men i strandens närhet byggs allt fler hotell allt längre söderut.
  Stranden är suverän och för den kräsna (vilket man kan kosta på sig att vara i ett så märkligt land som Marocko) det enda som gör Agadir förtjänt av ett besök. Denna milslånga sandstrand intill ett långgrunt Atlanten erbjuder året om allt strandälskaren kan tänkas begära. Om man påbörjar en promenad i hamnen i norr och följer vattenbrynet kan man vada fram i det ljumma vattnet ett par timmar tills slutligen hindrande vikar, klippor och lera gör promenaden alltför tröttsam. Innan man hunnit så långt har man emellertid kunnat beskåda brädseglare och skärmflygare, passerat ett bra antal strandrestauranter, en lång rad av hotell och haft alla möjligheter till vilopauser i relativ avskildhet på den alltid sparsamt utnyttjade stranden. Läskförsäljare befinner sig inom bekvämt avstånd och den som vill vara ifred gör bäst i att vara i rörelse så nära vattnet som möjligt.
  Under promenaden kommer Du att bli omsprungen av en hel del joggare och Du får med startpunkt vid ett par bestämda ställen själv möjlighet att öka farten genom att lotsas på en dromedarrygg, alternativt hyra en ridhäst och galoppera stranden fram. Allt detta ser i förstone spontant organiserat ut, men strandlivet är reglerat. Lägg märke till att kamelerna har registreringsskyltar liksom vilka bilar som helst.
  Där raden av hotell upphör tar inbjudande dyner vid. Även om hela området ligger i topografiskt lä tack vare Kap Ghir, kan Du dessutom mellan dessa sandkullar finna värmefickor som gör den svalaste januaridag alldeles stekhet. På dessa mer avskilda delar av stranden bör Du sola i sällskap, såvida Du inte söker de tjänster som unga marockanska män vill erbjuda.
  När Du kommer fram till ett första halvuttorkat flodutlopp och blir konfunderad över avspärrningarna en bit uppåt land, kan det vara lämpligt att vända om, och sedermera vika av i riktning mot bebyggelsen i stadens södra utkant, för att möjligen kosta på Dig en lunch på någon av de många restauranter som flankerar hotellstaden.

Efter två eller tre dagar i Agadir är chansen stor att Du önskar besöka det "riktiga" Marocko. Charterarrangörerna erbjuder flera utflykter till städer och byar i närområdet och - om Du har råd - skall Du inte tveka att följa med på åtminstone ett par av dessa under en veckas vistelse. Bussturen till Tafraoute är en som inte skall missas, men dessbättre är Du ingalunda utlämnad åt Din charterarrangör för resor som dessa. Marocko har ett utmärkt rikstäckande busslinjenät, i vilket man för ett par eller några fler tio-dirham-sedlar kan nå varje betydande destination i landet. Som med allt annat i Agadir är linjebusstrafiken välorganiserad och alla bolag återfinns rätlinjigt uppradade på busstorget i Talborjt - den nya stadsdelen ovanför Avenue Prince Moulay Abdallah, vilken för övrigt är den självklara delen av staden att inta sina måltider i om man inte kräver alkoholdrycker och också gärna avstår fräcka turistpriser. På busstorget går Du från kontor till kontor, läser tidtabeller och hör om priser, för att i lugn och ro välja det bolag som passar bäst. Om Du vill söderut brukar det alltsomoftast bli SATAS. Köp biljetterna, meddela gärna hotellpersonalen vart Du eller Ni skall hän, ladda upp med ett par liter mineralvatten och så var det dags.
  För utflykter längre bort till exempelvis Marrakech eller Goulimine eller upp i bergen som till Tafraoute är buss det bästa färdmedlet. Men den som reser i närområdet eller till småorter (som inte ligger uppe i bergen) kan med fördel följa med en Grand Taxi. Det är lite dyrare än buss, men man slipper passa avresetider. Taxitorget är Place Salam i södra delen av staden och det går till så här: Gå ned till torget, beredd att ge Dig av genast. Gå från bil till bil och fråga om den skall till Din destination. Välj bilarna med flest passagerare först, därför att taxin inte kör förrän bilen är full - eller till och med överfull. Fråga om priset, men förhandla inte om det, för priset är fast. (Dock, om Du skall till ett turistställe, som lokalbefolkningen inte regelmässigt åker till, skall Du pruta så gott det går.) Proceduren är sedan litet olika, beroende på sträcka och om Du åker från Agadir eller tillbaka igen. Ibland betalar man före resan och ibland när man är framme. Oftast betalar man direkt till chauffören, men ibland tar en icke medföljande biljettförsäljare emot pengarna. Är Du osäker, titta hur medpassagerarna gör eller fråga dem helt enkelt. Betala inte mer än någon annan och tänk inte på dricks. I Marocko finns det (såvitt jag märkt) en enda yrkesgrupp som inte skall ha dricks, och det är taxichaufförer.
  Skälet till att man bör undvika grand taxi i bergsområden, inser man lätt när man genom fönstret i den trygga bussen beskådar de olyckliga skrotbilarna nedanför bergsstupen.
tips för rundresan tips för resan på egen hand

© 1998-2001 P M | e-post

 högst upp

Valid HTML 3.2!