BAD HABIT KOM, SÅGS OCH SEGRADE!

 

Som arrangör och bandbokare för rockspektaklet på Hard Break är det kanske meningen att jag ska hålla mig totalt objektiv inför banden jag har på besök, men faktiskt så är alla band som varit och är bokade framöver, sådana som jag personligen tycker om. Jag har sett samtliga band live förr och vet att de kan hantera en publik. När det gäller Bad Habit så såg jag verkligen fram emot deras spelning, för jag var helt klart mer fan än arrangör när de besökte Hard Break på Halloween!

Bax Fehling i ny look[Bild: Bad Habits Bax Fehling i sin nya kortklippta look. Men rösten är sig lik!]

Anledningen borde ha stått ganska klar för alla när de knallade upp på scen den kvällen. Nog för att man kan ställa sig frågande till deras nya "look",som är så fjärran från rock'n'roll som man bara kan komma, men när de får liv i sina instrument och Bax ger hals, då struntar man i om de så ser ut som Arvingarna - det bara är förbaskat bra!!

Jag åkte till Heartbreak tidigt på eftermiddan som vanligt, för att lasta av skivbackar och videos, samt Metal Queen-dockan. Det var svinkallt och regnet gjorde inte saken bättre.

Hal (Johnston - gitarristen och låtskrivaren i Bad Habit) dök upp och nån kort minut efter honom kom leadgitarristen Sven Cirnski (som även spelat med bl a Raise Cain).

Det gick väldigt stillsamt till när scenen skulle riggas upp. Hal Johnston

[Bild: Hal Johnston, numera keyboardist/kompgitarrist, var glad åt att möta de trogna fansen igen]

Medan det hade varit ett himla spring hit och dit med folk som skulle "hjälpa till" när Nasty Idols spelade månaden innan, så gick det betydligt mer i slow-motion när Bad Habit satte igång. Jaime (Salazar, trummisen) skruvade ihop sitt trumset i godan ro och Hal och Sven kopplade in det som gick att koppla in. "Stevie" Patrik (Södergren - bas) och Bax Fehling (skönsång!) anlände sist. (Fint folk kommer alltid sist, eller?)

Jag var bara tacksam för att jag var frisk den här gången och hade lite bättre koll. Medan DJ/ljudnisse Linsan kopplade ihop PA:t satte sig killarna i bandet och signerade en hel hög posters och sin CD. Det skulle lottas ut senare under kvällen till bäst utklädda monster.

Sven Cirnski och [Bild: Det är ett hårt liv att vara rockstjärna, men NÅN måste ju offra sig...! :-) Sven Cirnski och Partik "Stevie Rose" Södergren ägnade eftermiddagen åt att bl a skriva autografer]

Svetten lackade och en och annan fick skrivkramp! Såhär i efterhand kan jag ju meddela att skivorna var väldigt uppskattade av dem som vann ett ex. De tyckte att skivan var otroligt bra, bättre än de väntat sig.

Jag arrangerade mina skivor och videon medan herrarna i Bad Habit riggade upp sina instument. Pratade lite med Bax också, som ju varit en av mina absoluta favoritsångare i tio år nu. Han är tydligen pilot numera, intresset för att befinna sig uppe i luften (glidflyg etc...) resulterade i att han nu har det som yrke! Vem var det som sa att rockmusiker var korkade...?!

AutografskrivandeKillarna i bandet är alla så upptagna med olika saker på var sitt håll att de knappt träffas, och skivan repades nästan in "per post". Bax hade fått en tape med låtarna (...som Sara sjungit in som stöd. Sara får ni se och höra live på Hard Break i november med bandet Sounds Like Sara! Hör henne annars i duetten "Forever" med Bax på senaste Bad Habit-skivan "Adult Orientation"!) skickad till USA där han befann sig, pluggat in låtarna och sen gått in i studion och satt sången på två veckor.

Det var uppenbart att de tyckte det var skitkul att stå på scen tillsammans igen och umgås överhuvudtaget eftersom det är så sällan de får tillfälle till det annars.

 

Bax, Sven, Hal[Bild: "Jag minns nog när du gjorde bort dig den där gången...!" flinar Hal]

Sålunda blev det en del glada skratt åt diverse gamla ungdomsminnen och dito synder...! :-)

Jag sprang omkring med videokameran hela dagen och dokumenterade vad som hände (det är därför det är så få bilder på bandet, jämfört med Nasty Idols-reportaget...) Bax live

[Bild: Bax live i Stockholm, där de gjorde ännu större succé än i Malmö!]

Det var onekligen trevligt att bevittna soundchecken. Inte en kotte i närheten så man i lugn och ro kunde höra låtarna. För är det nåt jag hatar så är det att vara på en konsert där grannarna snackar hela tiden medan man själv försöker höra! Det jag ville höra mest av allt i det här sammanhanget var ju sången, d v s Bax. Under soundchecken kunde man ju till och med höra sången UTAN musik. När mick-ljudet skulle testas stod Bax och gol "Heart of mine" för kung och fosterland, ett tag såg han nästan ut som att han skulle spränga skallen i atomer om han sjöng en enda refräng till..! :-) Sven bara stirrade på honom och började garva:

- Akta dig så du inte får hjärnblödning! Haha!

Efter ett antal genomkörningar satt ljudet som det skulle. Jag samlade in bandets gästlistor och satte mig för att äta upp min hamburgare innan jag stack hem för att sminka mig till Halloween-kvällen. Hal fixar scenen

Det blev den snabbaste sminkning och omklädning jag gjort på ett tag...! Det blev ett spindelnät över hela ansiktet och blinkande röda horn på den svarta, spretiga peruken.

Snabbt tillbaka till Heartbreak för att gå igenom utrustningen och provköra grejorna. Tur var väl det, för allting var kopplat till helt andra kanaler än sist! Hade jag försökt köra som förra gången hade det blivit hur fel som helst... Nu hade jag i alla fall tid på mig att checka var CD-spelarna respektive vinylspelarna var kopplade.

Under ett kort besök inne på kontoret kom ett telefonsamtal som jag fick ta.

- Hej... Jag läste i tidningen att Bad Habit ska spela, men det var så luddig... ÄR det Bax som sjunger, eller?? undrade tjejen i luren.

- Jajamensan! svarade jag och man hörde att tjejen i den andra änden sken upp. Hon skulle med största sannolikhet bege sig till Hard Break direkt!

När portarna slogs upp 23.00 satt det redan en hel massa folk där som ville höra musik! Och vad passar bättre till en Halloween-fest än spooky musik i form av "Mr Crowley" med Ozzy, "Black Sabbath" med Black Sabbath och "Monster" med L7?! Hard Break måste ju ha haft den mest passande musiken av ALLA nattklubbar i stan den kvällen!

När stället väl började fyllas (och ÄN en gång var det i princip fullt!) kom stämningen upp i topp på nolltid. Folk skulle festa!

Det var så himla skönt att må bra för omväxlings skull, så jag körde själv större delen av kvällen. DJ Linsan assisterade under den senare delen av aftonen, när folk var på danshumör och det blev riktigt körigt uppe i DJ-båset.

Bad Habit live på Hard Break[Bild: Bad Habit rev loss stående ovationer med sitt nya material!]

Hur som helst så var det dags för Bad Habit prick 1.00! Det var länge sen sist, och de var hett efterlängtade av sina trogna fans (det stod en lycklig skara längst fram som hoppade och sjöng med precis hela tiden!)!

Hard Break är visserligen till ganska stor del en nostalgi-tripp då man ska få frossa i sina gladaste rock'n'roll-minnen från 80-talet, och Bad Habit är på sätt och vis en del av det glada 80-talet. Men de gick inte upp på Hard Breaks scen med den iställningen. Större delen av materialet som framfördes var från senaste plattan, "Adult Orientation". Otroligt nog så fick de ÄNDÅ med sig publiken - det är imponerande.

Bad Habit StockholmDe gamla låtarna kom inte förrän mot slutet, då kom nån gammal dänga från "Revolution"-plattan och några ännu äldre hits från "After Hours", samt singelhiten "Need Somebody" från 1987! När "Rowena" och "Rainbow" framfördes, började fler och fler strömma fram mot scenen. När den sista låten hade spelats ville folk inte låta Bad Habit lämna scenen! Det skreks "EN GÅNG TILL!!" i ett kör, tills killarna infann sig på scen än en gång. Nu drog man igång med en gammal klassiker: "Living on a prayer" (Bon Jovi) som kändes helt rätt i sammanhanget, särskilt med tanke på att alla killarna i Bad Habit är fullt på det klara med hur de ska hantera sitt instrument! Avslutningen var pampig värre med Prince´s "Purple Rain". Prince får säga vad han vill, men han kan dra nåt gammalt över sig när Bax ger sig på hans låt... Heartbreak var sprängfyllt när de två sistnämnda låtarna strömmade ut över publiken.

Stevie Rose [Bild: Patrik "Stevie Rose" Södergren är ingen scenapa (gömmer sig med förkärlek bakom pelare om det finns några...!), men imponerar istället med sitt spel]

När Bad Habit väl tackade för sig och försvann kunde man inte annat än konstatera att de hade kommit, setts och segrat! Igen. Jag grabbade tag i micken och meddelade folk att de som var utklädda för kvällen och hann bort till DJ-båset först, skulle få sitt ex av Bad Habits signerade CD "Adult Orientation". Det stod folk som INTE var utklädda och tiggde om att få ett exemplar... Det enda som blev kvar var några signerade affischer. Hade jag delat ut dem bland de icke-utklädda också hade jag inte haft en enda kvar. Men nu höll jag stenhårt på principen "utklädd". Nåja.

Kvällen fortlöpte i bästa party-anda, som vanligt! Endast två sura gäster kom fram och tyckte att vi skulle "varva" musiken. Jag förklarade att det var hårdrockskväll EN gång i månaden, den enda chansen då rock-älskare fick höra sin musik på ett offentligt ställe. Har de nånsin hört Privé "varva"?!?! Eller nåt annat ställe för den delen. Det är alltid hårdrocken som ska ransoneras bort till förmån för Modern Talking och dylik skvalmusik. En futtig gång i månaden ska rockfolket få njuta av partymusik! Tjejen nickade till slut när hon begrep att det kanske låg nåt i det jag sa, men hon kunde väl inte hjälpa att hårdrock inte var hennes bag...

Det bästa med Hard Break som jag upplevt det är att folk står och skriker av lycka när de hör de första tonerna av en låt de gillar, att det står folk och skrålar med överallt, att det applåderas på dansgolvet, att det headbangas och att festhumöret är uppskruvat hos alla! Särskilt kul var det med alla dessa rockmonster som invaderat Hard Break just denna kväll. Jag kunde bara lyckligt än en gång konstatera att en lyckad Hard Break kväll hade ägt rum! Låt oss bara hoppas att intresset håller i sig, så att hårdrocken kan fortsätta! Sista lördagen i november gästas vi av Sounds Like Sara! Missa inte rocktjejen med den stora rösten och den Rätta Rockattityden! Rock on!

 

Daniela

 

Tillbaks till hemsidan