Evenemang

Evenemangarkivet

 

Motorcykelåka och trumpet på månadsträffen den 3 april.

Vårens sista föredragare hos MCHK Gävleborgsavdelningen var Owe Jonsson och Stig Bergkvist från västra Gästrikland.
Efter att ha bott i Hälsingland köpte föräldrarna en gård i Kungsfors säger Owe Jonsson, jag var då knappt 7 år gammal, och där fick jag se Kungsfors motocrossbana byggas och även en Velodromtunna så detta var väl infarten till mitt motorintresse.
Owe började skruva och fick bl.a. ihop två gamla husvagnar till en. Han fick även skruva på en lärares bil, men när han hade lyckas köpa en liter bensin till sin moped och gömt detta i skolbänken, fick han en örfil så han for i golvet. När han var i 14 årsåldern, började han trimma sina kompisars mopeder men själv ägde han ingen. Ändringen kom med travspelet V5 som då var nytt, och en vinst på nästan 1.000 kronor. Det blev direkt en tur till Thorslunds på Idrottsvägen i Sandviken där han köpte en ny Puch, och kom knappt hem förrän pluggen åkte ur. Gamla motorcyklar var inte mycket värda på den tiden, så Owe fick en hel del gratis, bara han hämtade dem. Owe lagade och sålde en del, medan han åkte på andra. Det blev mer avancerade byggen, bl.a. ramar för isbana och även en sidvagnscykel, mest för eget tävlande. Detta var ingången till hans välkända mc-verkstad. Numera åker han veterancross och enduro samt är ofta tävlingsledare i cross för AMF Årsunda.
Beträffande lite roliga episoder, här kommer en: Owe och hans kompis Inge var och körde cross i Västerås, det blev ej bättre än att Inge körde omkull på träningen och blev transporterad med ambulans till sjukhuset och Owe var med. Inge vaknade till och de hade bråttom tillbaka till banan, för tävlingen skulle ju börja, men det blev nej från läkaren. Då hoppade de ut genom fönstret och tog en taxi till banan. Detta hade dock läkaren märkt, så han hade ringt till tävlingsbanan och sagt till att Inge skulle bli stoppad för tävlande, och så skedde, så fort de kom till tävlingsområdet.
Stig Bergkvist å sin sida har varit med om att konstruera och formgiva motocrosscykeln åt Husabergsfabriken bredvid sitt egen motorcrossåkande. KTM köpte senare Husaberg, som numera byggs i Österrike, men all utveckling sker fortfarande i Sverige, närmare bestämt utanför Örebro.
Stig har haft sina olyckor, bl.a. blev han överkörd av alla andra åkare i en startvurpa, och låg lam i tre veckor. En annan olycka hände när han tränade på Näsbysjöns is, han körde omkull och skadade benet allvarligt, låg och ropade på hjälp vilket en närboende hörde som kallade på ambulans. När ambulansmännen tänkte klippa sönder stövlar och byxor ropade han: "Nej, det här är dyra grejer det". Det ordnade dock sig efter att narkossköterskan fått i honom lite morfin, då började han spela lufttrumpet istället. Stig har dock alltid kommit igen efter sina olyckor.
Vid kvällens trevliga berättelser spelade Stig även ett par låtar solo på sin trumpet.

CAJ ABRAHAMSSON


En trevlig kväll med både mc-berättelser och trumpetspel. Fr.v. Stig Bergkvist och Owe Jonsson

Foto: Caj Abrahamsson

 

Full fart med Bengt på månadsträffen den 22 mars

Åter har det varit en mycket intressant föreläsare vid Motorcykelhistoriska klubben Gävleborg med säte i Gävle. Inför fullsatt hus berättade Bengt Åberg, flerfaldig världsmästare i motocross från Hälsingland, om sina förehavanden på världens crossbanor och livet däromkring, assisterad och utfrågad av K-G "Salle" Sahlander, framgångsrik mc-förare från Gävle.
- Det började med att jag tjuvlånade min nio år äldre bror Lennarts mc, börjar Bengt Åberg, jag var inte speciellt gammal, så jag fick nöja mig med att luta cykeln mot ladugården, och så höll jag fast mig och gasade till bakhjulet hade grävt ner sig till navet. Så småningom började jag även åka på hans mc, men var mycket noga med att kratta bort alla sladdspår, så att det ej skulle synas. Efteråt har jag dock fått reda på att han visste mycket väl vad jag höll på med.
- När jag gick i sjätte klass i Freluga, fick jag 50 kronor till en skolresa, för 20 kronor av dessa köpte jag dock en 98:a som jag gömde. Vi hade ju egna marker så det fanns att åka på, men så tog framhjulet slut, men mammas framhjul på hennes cykel passade bra, så åkande fortsatte, ända till en dag då mor kom och sá, att nu vill jag ha tillbaka mitt framhjul för jag skall cykla till affären. Hon hade vetat allt hela tiden och resten av sommaren delade vi på detta framhjul.
- Min första tävling skulle jag köra i Edsbyn på en Silverpil, men det behövdes ju en licens, så lite försynt sträckte jag fram papperet till far och frågade om han ville skriva på för jag skulle bli funktionär, jag vågade inte säga att jag skulle tävla. Far skrev på men efteråt har han sagt "jag visste att det var något jävulskap med det där papperet.
Tävlandet började mer och mer på allvar, köpte sig en Triumph och vann Junior-SM 1963. Ett borgenslån på 5.050 kronor 1965 gjorde att han kunde köpa en ny Hedlundmotor och en Sune Olsson ram, vilket gjorde att framgångarna fortsatte. 1966 tog Bengt det svåra valet att säga upp ett fast jobb och börja åka cross på heltid, sponsrad av Kurt Grahn på en Matisse, blev tolva i VM efter bland annat en andra plats i Sveriges VM-tävling i Hedemora. Ett benbrott gjorde att han hade missat fyra VM-tävlingar. I SM tog han tredjeplatsen. 1967 fick han kontrakt med Husqvarna, vilket slutade med 15:e plats i VM och tvåa i SM och 1968 fyra i VM och trea i SM efter att ha fått en experimentcykel som gick bra mycket bättre. 1969 kunde han sätta Världsmästare på sitt visitkort efter en suverän serie i mycket hård konkurrens med placeringarna 1, 2, 1, 4, 2, 3, 1, 1, 3 i de nio deltävlingarna. Åter trea i SM. Upprepade bravaden 1970 och blev åter Världsmästare nu före Arne Kring och nu även Svensk mästare efter den otroliga serien 1, 1, 2, 1, 1, även detta före Arne Kring. 1971, femma i VM och trea i SM efter problem med en ny motorkonstruktion, men var aldrig långt efter, så en bättre cykel och det hade säkert åter blivit en ny mästartitel. 1973 blev sista året för Husqvarna.
Åren 1974 - 1976 åkte han Bultaco i Cross-VM, fick börja med att ta en ren standardcykel ur ett skyltfönster för att tävla med, blev trots detta fyra. Tävlingen efter gick i Italien, men då kom en bil med riktiga tävlingsdelar från Bultacofabriken, så cykeln byggdes om helt på en lördag eftermiddag och resultatet blev en andra plats i denna VM-tävling. Tyvärr fick han ofta bryta i ledning med denna cykel på grund av dålig växellåda.
Dessutom har Bengt varit med och vunnit Lag-VM tre gånger och Lag-SM en gång. Det är inte slut med detta, för Bengt har även hunnit prova på lite övrig mc-åka, och vann Back-SM fyra gånger och även Is-racing SM en gång, år 1995, endast tredje året han åkte Is-racingcykel och det med en egenhändigt byggd cykel, som var längre än de andras på grund av lång bakram och körde med lite utnabbade däck för att ha lite sladd med bakhjulet. Bengt var då för gammal för att få åka VM på isbana, men efter SM-segern kom en "gubbe" från internationella mc-förbundet och funderade om han inte skulle åka VM, - Har jag blivit yngre nu då, blev svaret från Bengt.
Bengt Åberg var även med och drog igång Motocrossen i USA och Australien, men tröttnade på att jämt ligga ute och ständigt ha väskan packad så till 1980-års säsong tackade han för sig efter att ha tävlat på heltid 1966 - 1979, och "fördriver" nu tiden med att köra grävmaskin.

CAJ ABRAHAMSSON
Bengt Åberg (t.v.) fortåkare av rang, och flerfaldig världsmästare i Motocross intervjuades av en annan fortåkare i grenen, K-G "Salle" Sahlander,

Foto: Caj Abrahamsson

 

Till filmtimekvällen 24 januari i f.d. Andreaskyrkan i Andersberg kom ca. 70 personer.

Vid film och fikakvällen den 24 januari kom 70 medlemmar till f d Andreaskyrkan i Andersberg. På en rejäl filmduk fick vi se en vansinneskörning med mc i Stockholmstrafiken samt en film av Esso Gunnarsson från 1986 där Lill-Orsa, Sven "Furtan", Torsten Arrgård och Harry "Professorn" Lundberger berättade historier. Kvällen avslutades med en trevlig video från SMC Seniorers Familjerally 2001. Detta var troligern inte sista gången vi anordnar en filmträff.

Text Janne Huzell

 

Månadsträffen den 15 november besöktes av Stig Rickardsson

Stig Rickardsson inledde MCHK-Gävleborgs månadsträff den 15 november med att berätta om sin karriär som motocrossförare. Vi som var där fick nu veta att den blygsamme dalmasen, visserligen inte är sexfaldig värlsdmästare, men har ett hedrande förflutet i världstoppen i motocross och att hans motorkunnande har varit en förutsättning för sonen Tonys framgångar. Stig berättade om och visade ett urval av de motorkonstruktioner och modifieringar som han skapat under åren. Bland åhörarna var det väl Kurt Westlund och Posa Serenius som haft störst nytta av Stigs kunnande. Efter hans intressanta berättelser insåg vi att han bara hunnit berätta en bråkdel av av allt intressant som han upplevt och utfört under åren.

Text & foto Janne Huzell


Stig visade och berättade om motorkonstruktioner och modifieringar som han skapat.

 


Kurt Westlund och Posa Serenius har haft stor nytta av Stigs kunnande.


 

 

"Salle" Salander talade till dalkarlar och gästrikar

MCHK-Gävleborg höll sin första månadsträff för hösten -07 i Tomaskyrkan. En av Gävles stora mc-profiler - K-G "Salle" Salander - var kvällens underhållare. Salles berättelser om strapatser och kamper med den svenska mc-eliten på 1950-1970-talen hade lockat nästan 100 dalkarlar och gästrikar. Åhörarskaran roades med många mustiga berättelser om "fighterna" med Bengt Åberg, Arne Kring, Stig Rickardsson och de andra på scramble- och tillförlitlighetstävlingar landet runt (numera motocross och enduro). På bl a hemtrimmade BSA- och Arielmaskiner och till och med självbyggda motorer och chassien kämpade de om SM-tecken och blygsamma prispengar som med dagens priser bara skulle räckt till en liter motorolja.

Stig Rickardsson från Avesta och "Salle" Salander gladdes åt många gemensamma och roliga minnen. Vid nästa träff berättar
Stig om sina motor- och ramkonstruktioner.

Text & foto Janne Huzell